Pierdut adolescența. Cine-o găsește, să dea cu ea în pandemie. Plus alte anunțuri importante din București

18 nov. 2021
741 Afișari
Pierdut adolescența. Cine-o găsește, să dea cu ea în pandemie. Plus alte anunțuri importante din București
Oana Titică

Bine ați venit la știrile săptămânii. Totul este din ce în ce mai rău.

Colega Maria Coman scria acum câteva zile că s-a plictisit de moarte, descriind elocvent starea psihică a multor oameni pe care îi cunosc (care au cât de cât un IQ și o disponibilitate pentru introspecție). Se pare că, iată, noua normalitate pe care eram îndemnați să o acceptăm cu ‘bunătate’, ‘solidaritate’ s.a.m.d. ne face să ne urcăm pe pereți.

Cred că, de fapt, problema nu doar e situația concretă de acum, ci că undeva în mintea noastră, un gând ascuns se întreabă  ‘bă, dar dacă o s-o ținem așa toată viața?’. Cu măscuța la magazin. Cu copiii închiși în case. Dacă, din când în când, cam vreo șase luni pe an, timp de cine știe câți ani, Ursulele și Klaușii acestui continent vor vrea să renunțăm la viețile noastre și să ne închidem în vastele noastre apartamente eco (a se citi ‘fără căldură’).

CE CHESTIE

Surprinzător, putem deduce că unii dintre noi chiar vor asta. Scria Jeremy Clarkson într-un editorial din The Sun, prin primăvară, că trolii și oamenii care nu au viață socială (sau de orice fel) se bucură că și noi am fost reduși la viețile lor.  Și cred că în România se vede asta destul de bine.

Zilele trecute a fost publicată o anchetă presărată cu elemente moralizatoare despre niște tineri care organizau niște petreceri pentru liceeni & studenți în plin sezon de restricții. ‘574 de români au murit de Covid în ziua anunțării petrecerii Maneloween’, citeam noi. Printre declarații se publica inclusiv rugămintea disperată a unui student, către presă, să se publice ceva, poate astfel nu se vor mai ține aceste petreceri!!!

Am intrat să lecturez comentariile la articol și m-am luat cu mâinile de capul blond. Multă lume era – indirect sau nu – de acord să închidem adolescenții în camerele lor.

Să ne imaginăm acest scenariu – teoretic distopic, practic vom mai vedea – când chiar și peste 5 ani, vom fi băgați în case toamna și iarna, an de an, fiindcă se mai îmbolnăvesc 100 de oameni. Să ne imaginăm că școala va continua online un deceniu de acum înainte. Că lumea n-o să vrea să se vaccineze sau poate o să se ajungă la 99% rată de vaccinare, dar tot vom fi cu totii închiși în case pentru acel 1%. Trei sferturi din restaurante vor fi dat faliment. Poate Nicușor Dan va rămâne singurul bucureștean care nu se vaccinează și va trebui să stăm toți la domicilii din cauza lui. WHY NOT?

Acum că domnul Iohannis, dar și ceilalți echivalenți din Europa, au vazut că le merge strună cu restricțiile, iar populația nu zice nimic, de ce nu? Adolescentii nu vor mai avea voie să aibă o viață – e PERFECT pentru mamele care i-ar ține lângă ei până la bătrânețe, fără prieteni sau iubite. Unul din cele mai tragice aspecte ale restricțiilor pandemiei, de care mi-e greu și să fac mișto, este cum au fost distruși copiii și adolescentii. Un nou exercițiu de imaginație – gândiți-vă că sunteți în liceu în perioada asta și ați fost deja încuiați în case aproape doi ani. Poate mai urmează doi. Patru ani din viață, în una dintre cele mai frumoase perioade ale ei, în care ar trebui să fiți pe afară, cu prietenii, cu prima dragoste de liceu, cu prima dată când prietena cea mai bună te-a ținut de păr să vomiți în boscheți, cu dansat cu colegul pe care îl visezi de câteva luni. Vă aduceți aminte?

Faptul că exista oameni care s-ar bucura să îi vadă pe acești copii închiși în case, cu depresie, mi se pare inimaginabil și, din păcate, chiar nu am glume pe subiect.

***

Închis din cauza acelorași restricții, clubul Expirat devine spațiu de închiriat pe Airbnb pentru o noapte. MINUNAT! Pentru generația mea, Expirat e locul perfect pentru a exersa schema cu ținutul de păr descrisă mai sus, dupa ce i-ai dobândit bazele în adolescență prin tufișuri, când nu aveai bani să ieși neapărat în club. Dacă tot stăm degeaba de nici nu mai știm când și nici pentru cât timp de acum încolo. Dacă tot concerte nu, petreceri nu, băută seara nu. Dacă tot avem o sală prea încăpătoare pentru orice am avea voie să facem, uite că v-o dăm vouă să vă bucurați de ea.”, scrie în postarea de pe contul clubului Expirat.

Mulțumim guvernului că ne duce IMM-urile într-un asemenea punct, în care cine și-a zis vreodată ‘bă ce bine ar fi dacă ar băga manele la Expirat’, acum are ocazia să și le pună singur.

***

Fiindcă totul este mai scump și ne vom duce dracului cu toții în curând, pe persoane fizice și juridice, Nicușor Dan sare în apărarea bucureștenilor, pentru a nu le lăsa să ducem de capul nostru creșterea prețului la gigacalorie ‘Bucureștenii nu pot fi lăsați să suporte singuri creșterea costului cu încălzirea’, spunând că ar mai fi nevoie de 968 milioane de lei de la Guven. Dar de ce? Ce ne e să mai suportăm cam 1 miliard de lei când suportăm clasa politică de atâta timp?

Serios. 

Nota B365.ro: Oana e medicament. Serios.

Cookies