ARHIVA B365

UPDATE Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din arest. FOTO

UPDATE: Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost aşteptat la Arestul Poliţiei Capitalei de fiul său care l-a luat cu maşina. 

Cristian Popescu Piedone a fost eliberat, a decis, miercuri, Curtea de Apel București. Fostul primar al Sectorului 4 a stat în arest preventiv timp de patru zile. De asemenea, instanța a decis și eliberarea celor două funcționare din cadrul Serviciului Autorizăii comerciale. 

Piedone este acuzat de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv.

Cristian Popescu Piedone spune că este nevinovat, semnând avizul de funcționare pentru clubul Colectiv pe baza datelor furnizate de subalterni. 

Piedone mai spune și că suferă de afecțiuni cardiace ce nu pot fi tratate în arest. 

Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu – în dosarul privind emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În motivarea dedeciziei de arestare a fostului edil, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti arată că unul din avocaţii lui Piedone a apreciat că nu se justifică cercetarea clientului său în arest preventiv.

Apărătorul a invocat, printre altele, şi „circumstanţele personale” ale lui Piedone, care „nu este cunoscut cu antecedente penale şi care se bucură de o bună reputaţie socială şi profesională”, fiind „o persoană în vârstă de 50 de ani şi suferind de mai multe afecţiuni cardiace, astfel cum rezultă din înscrisurile medicale depuse la dosar”.

În motivare, judecătorul care a decis arestarea a arătat că apărarea lui Popescu în sensul neluării unei măsuri preventive atât de severe din cauza afecţiunilor de care acesta suferă nu poate fi primită, având în vedere, pe de o parte că atât Administraţia Penitenciarelor, cât şi Ministerul de Interne poate asigura asistenţă medicală, iar pe de altă parte, din documentele depuse nu rezultă existenţa unei expertize care să concluzioneze în sensul că inculpatul nu ar putea suporta detenţia.

Procurorii DNA şi-au argumentat, însă, propunerea de arestare preventivă a lui Piedone inclusiv amintind că acesta a activat şi în domeniul alimentaţiei publice, „aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere”.
Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu – în dosarul privind emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În motivarea deciziei, judecătorul de drepturi şi libertăţi arată că procurorii au argumentat că primarul şi cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuţiile lor, atunci când au eliberat autorizaţia de funcţionare pentru Colectiv, „nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza şi de a număra documentele depuse de solicitant”.

„Ba mai mult, lipsa de rigoare a acestora a mers atât de departe, încât deşi au constatat că de la depunerea cererii de către solicitant 6.11.2014 şi până la data de 14.01.2015 când s-a prezentat pentru ridicarea acordului şi autorizării au trecut cele 50 zile prevăzute de lege, indicate şi în HCL din 2012 şi când acesta s-a prezentat la primărie i-au eliberat atât acordul cât şi autorizaţia de funcţionare. Surprinzător este faptul că întrebaţi asupra acestui aspect la audieri au precizat senini că au eliberat acordul şi autorizaţia şi că de obicei procedează în această manieră şi cu alţi solicitanţi, chiar dacă în temeiul HCL din 2012 aveau obligaţia legală să anuleze acordul iar solicitantul să demareze procedura din nou. Prin urmare rezultă cu evidenţă că inculpaţii au exercitat atribuţiile funcţionale de autoritate pur formal, iar consecinţele abuzului lor definite supra se conturează cu suficientă rezonabilitate”, au susţinut anchetatorii, potrivit motivării citate.

Procurorii au invocat şi faptul că „inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfăşurat activitate şi în domeniul alimentaţiei publice, anterior funcţiei de primar, aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghişeu drept taxă şi câteva documente formale”.

„De altfel, în acelaşi mod se manifestă şi comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai spus procurorii.

În ceea ce priveşte absenţa avizului de prevenire şi stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizaţiei, judecătorul a reţinut că, deşi iniţial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obţinerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizaţiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului, protecţiei muncii şi a celui de prevenire şi stingere a incendiilor ci doar declaraţia agentului economic din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică, pentru activităţile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declaraţia pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizaţie emise de autoritatea competentă avizul/autorizaţia PSI (pentru prevenirea şi stingerea incendiilor).

Obligativitatea obţinerii acestui aviz în vederea funcţionării era şi este prevăzută de Legea nr. 307/2006 şi Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabileşte că se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu „clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

„Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei. De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării”, au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, „în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button