ESENTIAL

Piedone dă pe spaţii verzi şi leagăne 75 de milioane de euro

Potrivit contractului atribuit pe data de 15 martie 2011, suma de 32 milioane euro ar putea fi cheltuită timp de patru ani pentru mai multe tipuri de lucrări de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi aflate pe raza Sectorului 4, în condiţiile în care bugetul Primăriei permite acest lucru.

„Serviciile vizează salubrizare spaţii verzi, locuri de joacă, întreţinere spaţii verzi – lucrări de cosit, regazonat, reparaţii mobilier urban, reparaţii aparate de joacă, întreţinere aspersoare – punere în funcţiune, trecere în conservare, reglaje, demolări pe domeniul public, defrişări, toaletări, achiziţie gard metalic şi coşuri de gunoi pe spaţiul verde”, au precizat pentru B365.ro reprezentanţii compartimentului relaţii cu mass-media din cadrul Primăriei Sectorului 4.

În valoarea estimată de autorităţi la circa 32 milioane euro, pe lângă întreţinerea spaţiilor verzi stradale, a locurilor de joacă şi a parcurilor intră şi costurile legate de amenajarea spaţiilor verzi adiacente blocurilor de locuit, a curţilor unităţilor de învăţământ, plus contravaloarea serviciilor de montat coşuri de gunoi şi amplasare de stâlpişorilor de proţectie pe trotuar.

Conform acordului-cadru, Primăria Sectorului 4 a încheiat şase contracte subsecvente, din care patru cu firma Amenajarea Domeniului Public şi Privat (ADPP) SA şi două cu societatea Azochim SRL.

Numai în acest an, compania ADPP SA va încasa 2,54 milioane lei pentru curăţenia de primăvară pentru amenajarea şi reamenajarea domeniului public, încă 2,02 milioane lei pentru reparaţii şi întreţinere, plus încă 1,46 milioane lei pentru toaletarea şi defrişarea arborilor de pe domeniul public. La acestea se mai adaugă în jur de 102.000 lei pentru diverse demolări de pe domeniul public. Tot în acest an, societatea Azochim SRL ar urma să primească 872.000 lei pentru punerea în funcţiune şi întreţinerea instalaţiilor de apă de pe raza Sectorului 4 şi încă 88.500 lei pentru verificarea aparatelor de fitness, amplasate pe domeniul public.

După cum susţin reprezentanţii administraţiei locale, preţurile pot fi ajustate la fiecare 12 luni, pe parcursul celor patru ani. „Licitaţia este cu reofertarea tarifelor, pentru fiecare contract subsecvent în parte”, au transmis oficialii Primăriei Sectorului 4.

Un alt contract similar a fost atribuit şi anul trecut

În ciuda noului contract, în urmă cu un an, Primăria Sectorului 4 a atribuit firmei Geca Impex P.M. SRL un contract-cadru de 182 milioane lei (43 milioane euro), tot pe o perioadă de patru ani, pentru amenajarea complexă a spaţiilor verzi dintre blocurile de pe raza sectorului. Potrivit vice-primarului Alexandru Popescu, citat de money.ro, în sumă ar fi fost inclusă reabilitarea şi modernizarea spaţiilor verzi dintre blocuri, unde să fie montate chiar şi sisteme de irigaţii, alimentate de puţuri de mare adâncime.

„Acordul cadru cu firma Geca Impex P.M. SRL este în vigoare şi constă în construcţia de ghene de gunoi, construcţia puţurilor de adâncime pentru aspersoare, introducerea sistemului de aspersoare la spaţiile verzi dintre blocuri, înlocuirea nisipului din locurile de joacă şi introducerea pavimentului antitraumă, construcţia de alei noi la asociaţiile de proprietari, amenajarea locurilor speciale pentru câini, amenajarea de noi spaţii verzi sau amenajarea cu gazon pe spaţiile verzi, acolo unde nu există”, au specificat reprezentanţii biroului de presă al Primăriei Sectorului 4, la solicitarea B365.ro.

În aceste condiţii, administraţia locală plăteşte unor firme separate, de două ori, pentru servicii similare.

În Sectorul 6 al Capitalei, primarul PDL – Cristian Poteraş, a scos la licitaţie la sfârşitul anului trecut un contract de peste 36 milioane euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă şi lucrări de peisagistică, suma fiind de trei ori mai mare decât au dat edilii parizieni într-un an pe hectarul de spaţiu verde.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button