Absurd în București: Pietricelele de la baza pomilor, lipite de primărie cu adeziv

de:
25 aug. 2013
54 Afișari
Absurd în București: Pietricelele de la baza pomilor, lipite de primărie cu adeziv

Pietrele decorative de la baza multor copaci din Sectorul 3 au fost lipite de sol cu un lac poliesteric incolor. Această metodă de protejare a pietrei ornamentale a fost folosită pe mai multe străzi din Sectorul 3, precum Str. Matei Basarab, Str. Traian, Bd. Nicolae Grigorescu – în zona Parcului Titan, Bd. Liviu Rebreanu, Bd. Constantin Brâncuşi, Str. Baba Novac, Str. Bucovina sau Aleea Barajul Rovinari – în zona Pieţei Miniş.

Întrebaţi de reporterii B365.ro de ce au apelat aplicat lac poliesteric incolor peste piatra decorativă de la baza copacilor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au precizat că metoda a fost inspirată din Uniunea Europeană. „Preluând modelul amenajărilor peisagistice cu piatră ornamentală albă la alveolele copacilor din câteva ţări ale Uniunii Europene, şi în Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti au fost executate astfel de lucrări care au drept scop crearea unor spaţii optim rezolvate funcţional şi estetic. Prin amenajarea cu piatră spartă se realizează creşterea gradului de dotare a zonei, mărirea confortului urban, îmbunătăţirea calităţii mediului şi ridicarea calităţii spaţiilor verzi, creşterea biodiversităţii din zonă, fiind astfel în deplină concordanţă cu obiectivele generale ale Programului Naţional de Îmbunătăţire a Calităţii Mediului lansat de Ministerul Mediului„, au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, pentru B365.ro.

Însă, modelul amenajărilor peisagistice cu piatră ornamentală albă acoperită cu lac poliesteric incolor este contestat de unii bucureşteni, care spun că zeci de copaci din Sectorul 3 se usucă din cauza acestei metode. „În Sectorul 3, se distrug în jur de 60-70 copaci, majoritatea fiind castani, pe Str Bucovina, fosta IOR, şi 12 fiind în Parcul IOR, în partea dreaptă de sus a scării care face legătura între lac şi fântâni. Metoda folosită este de a face copacii să se usuce prin lipsa hranei, mai precis, peste pământul din jurul rădăcinii s-a pus pietriş, amestecat cu clei, astfel că apa nu mai ajunge la rădăcină (în rest fiind astfalt). Fiecare zi care trece, mai ales la temperaturile de afară, duce la uscarea castanilor pe care îi ştiu din copilărie, erau sănătoşi şi frumoşi. Este pur şi simplu o crimă ce se întâmplă, ştiind că şi aşa nu sunt spaţii verzi atât cât ar trebui„, a povestit Cornelia Manea, pentru B365.ro.

Cornelia Manea spune că atunci când i-a contactat telefonic pe reprezentanţii administraţiei locale, aceştia i-au spus că subsţanta folosită pentru lipirea pietrei sparte este permeabilă. „Totuşi este ciudat că atâţia copaci care înainte de a se aplica pietrele amestecate cu această substanţă, erau frumoşi şi sănătoşi, acum au început să se usuce. Ceva nu este în ordine. Cum nu am pregătirea necesară, consider că era firesc ca funcţionarii publici, plătiţi din banii noştri, să facă verificările şi să dea un răspuns clar, nu să îmi comunice că primăria a constatat că s-au uscat, că asta am văzut şi eu. De ce s-au uscat atâţia copaci, în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii? De ce nu s-au uscat şi alţi copaci care nu au aplicată la rădăcină substanţă permeabilă amestecată cu piatră spartă? Acestea sunt întrebările la care noi aşteptăm răspuns„, a precizat Cornelia Manea.

Bucureşteanca a semnalat cazul şi Primăriei Capitalei, într-o plângere făcută pe 23 iulie, şi a anunţat tot în scris, Poliţia Locală din cadrul Primăriei Capitalei. „După două zile am telefonat, pentru a primi informaţii. Mi s-a spus de la direcţia de Mediu din cadrul Primăriei, că se aşteaptă raportul poliţiei, iar de la poliţie mi s-a spus să aştept că s-a facut constatarea pe teren, că sunt şi alţi cetăţeni care au reclamat acelaşi lucru şi se va rezolva. Câţiva copaci au fost deja tăiaţi, dar sunt alţii care încă rezistă şi pot fi salvaţi. Se impune înlăturarea pietrişului amestecat cu clei şi udarea copacilor. După ce se usucă copacii de ce m-ar mai interesa răspunsul lor? Am anunţat prin e-mail şi Garda Naţională de Mediu„, a mai spus Cornelia Manea.

În urma sesizării făcute la Primăria Sectorului 3, reprezentanţii administraţiei locale au înştiinţat-o pe femeie că arborii uscaţi vor fi defrişaţi. „La sesizarea dumneavoastră de pe e-mail, din data 29.07.2013, transmisă către Primăria Sectorului 3 în legătură cu uscarea arborilor de pe Aleea Bucovina – aliniament, vă comunicăm faptul că am luat la cunoştinţă acest fenomen. Primăria Sectorului 3 a iniţiat o acţiune de defrişare a tuturor arborilor uscaţi până la sfârşitul lunii august, anul curent, şi avem în vedere înlocuirea lor cu arbori rezistenţi la factorii poluanţi de mediu din Bucureşti„, au precizat reprezentanţii Direcţiei Utilităţi Publice (DUP) din cadrul Primăriei Sectorului 3, în răspunsul semnat de directorul DUP Sector 3, George Alexandru Manciu.

Pe 12 august, Cornelia Manea a văzut că, doar în faţa unui bloc de pe Aleea Bucovina, în jurul rădăcinii castanilor, pe o suprafaţă circulară de câţiva centimetri, a fost înlăturat pietrişul şi s-a pus apă. „Nu ştiu cine a făcut acest lucru şi nu ştiu nici dacă va avea vreun rezultat. Însă, am văzut că Primăria Sectorului 3 de câteva luni tot anunţă că vrea defrişarea unui număr de arbori susţinând că şi-au depăşit durata. Nu pot demonstra că pietrişul amestecat cu adeziv, opreşte apa să treacă, atâta timp cât ei afirmă că substanţa este permeabilă şi nu spun cum se numeşte această substanţă, însă am să mă interesez în viitor să văd ce firme oferă noii arbori şi la ce preţ. Nu acuz pe nimeni, dar tare mi-e teamă că s-a terminat borduriada şi a început copaciada, bineînţeles, pe banii noştri. Noi vom trăi şi vom vedea, dar castanii nu mai cred că vor mai trăi„, a mai spus bucureşteanca.

Deşi unii bucureşteni s-au plâns de mirosul insuportabil generat de lacul poliesteric folosit pentru acoperirea pietrei decorative şi de faptul că această substanţă dăunează arborilor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 susţin că amenajările cu piatră ornamentală la alveolele copacilor nu dăunează mediului şi oamenilor. „Amenajările efectuate cu piatră ornamentală albă, imersată în răşina poliesterică necesită eforturi minime de întreţinere, nu comportă riscuri în ceea ce priveşte salubritatea publică, neafectând nici suprafeţele învecinate locului de amenajare, nu sunt toxice pentru oameni şi fauna locală, deci nu afectează sub nicio formă calitatea mediului şi sănătatea populaţiei, nu împiedică dezvoltarea vegetaţiei, nu are efecte negative asupra solului, drenajului apei, microclimatului. Substanţa este un lac poliesteric incolor, care fixează masa de granule de pietriş prin polimerizare. Pelicula polimerizată de lac poliesteric devine inertă chimic, precum un lac protector de lemn. Materia primă folosită – răşină poliesterică nesaturată, prin polimerizare filmul rezultat prin întărire devine inert chimic, conform fişei de securitate după H.G. 1408/2008, H.G. 92/2003 şi H.G. 597/2007, în care se specifică următoarele: nu prezintă riscuri pentru sănătate, nu este clasificat periculos pentru mediu, nu prezintă riscuri pentru mediu„, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, pentru B365.ro.

Locuitorii din Sectorul 3 s-au plâns pe bloguri încă de vara anului trecut de mirosul insuportabil generat de lacul incolor folosit pentru acoperirea pietrei decorative. „De vreo săptămână, pe Bd. Nicolae Grigorescu, în zona Parcului Titan, miroase ceva ciudat. Un miros greu, ceva între aurolac-diluant-prenadez-benzină, m-a făcut să mă gândesc la tot felul de scenarii conspiraţioniste pentru „turmentarea” cetăţenilor, de îmi venea să sun la 112… Din culcare în sculare, aerul oxigenat al parcului a rămas doar amintire! Ieri seară, când am parcat lângă parc, sub lumina farurilor am observat cum pietricelele pentru decor de la baza copacilor luceau într-un mod straniu şi uniform… Când m-am apropiat am dezlegat misterul mirosului îngrozitor care ne-a lovit cartierul – un sistem „ingenios” de antifurt în materie de design spaţii verzi, prin care pietricele sunt lipite între ele… O amenajare făcută o dată pentru întreg mandatul noului primar! Să sperăm că soluţiile lipicioase folosite de primărie au fost ieftine şi de slabă calitate şi că măcar copacii vor supravieţui. …Acum, cât de ecologică este această soluţie rămâne să aflăm fiecare dintre noi pe propria sănătate!„, scrie infoinsider.ro.

Cookies