Până duminică, 15 octombrie 2023, bucureștenii sunt invitați să înverzească esplanada cu statui de la Piața Universității, locul acela din oraș lipsit de arbori, iarbă și flori, mica Sahara de beton din mijlocul Capitaleii.
OAR-București împreună cu Departamentul Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură Ornamentală al Facultății de Horticultură București, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, cu colaborarea Asociatiei Tomorrow’s Architects, a lansat proiectul ReGreening Piața Universității, gândit în cadrul Anualei de Arhitectură București 2023.
Mai jos, interviu cu Emil Ivănescu, președinte OAR-București.
În cadrul proiectului ReGreening Piața Universității este gândită și expoziția urbană cu cele mai frumoase clădiri din București, realizate în ultimii trei ani, aparținând unor programe precum Arhitectura rezidențială, Arhitectura publică, Arhitectură și Patrimoniu.
Dacă treceți în aceste zile prin Piața Universității, o să vedeți că zona statuilor a prins puțină viață și ceva culoare, ba chiar o să aveți unde să stați jos, înconjurați de plante. Anuala de Arhitectură București 2023 aduce în spațiul public bucureștean un sistem de recipiente pentru a planta și înverzi în mod etapizat spațiul din Piața Universității. ReGreening Piața Universității este o instalație expozițională interactivă, în care bucureștenii sunt invitați să contribuie la reînverzirea zonei, prin decorarea cu plante.
Coordonatorul acțiunii cu voluntari este arh. Robert Zotescu și arh. Alina Moscalu, iar curatorul plantelor este Vera Dobrescu, lector doctor peisagist, Departamentul Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură Ornamentală la Facultatea de Horticultură București. Demersul de plantare a fost realizat împreuna cu studenți la Facultatea de Arhitectură voluntari și peisagiști, unii dintre ei aparținând Asociației Tomorrow’s Architecs.
PMB a amenajat Piața Universității în anul 2012, în timpul mandatului primarului Sorin Oprescu. Zona cu statui a fost betonată în contextul construirii parcării subterane de sub piața Universității, fiind dedicată în special evenimentelor urbane. Bucureștenii, societatea civilă și câteva ONG-uri au cerut de-a lungul timpului ca PMB să înverzească piața, să găsească soluții pentru transformarea unui loc sterp și neprietenos cu locuitorii Bucureștiului.
B365.ro: Ce este ReGreening Piața Universității și cât va dura?
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Am plecat de la o expoziție dedicată celor mai bune construcții realizate în București în ultimii 3 ani, lucrări premiate de jurii internaționale de arhitectură. Ne-am gândit că dacă tot organizăm o expoziție out-door în spațiul public, să nu fie una simplă, ci să oferim un dispozitiv de ajutor pentru un spațiu urban aflat în suferință. Din punctul de vedere al viețuirii de zi cu zi, Piața Universității este un spațiu foarte neplăcut. De altfel, are o istorie destul de dramatică, ce s-a făcut acolo este doar o parte din ceea ce trebuia să se facă în ceea ce privește spațiul urban. Noi răspundem la ceea ce trecătorii și bucureștenii spun că au nevoie. Am venit cu o instalație de spațiu verde, un pop-art parc verde într-o mare de beton. Este un simbol, o metaforă pentru ceea ce ar putea să fie un spațiu verde, o sumă de instalații pe care vrem să o creștem. Din anul 2024 vom aduce și mai mult verde în Piața Universității, astfel încât să construim un mesaj sănătos pentru spațiul public, nu doar o expoziție de proiecte frumoase. Prin această expoziție vrem să generăm dezbateri despre un spațiu public care suferă.
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Sunt plante autohtone care se întrețin ușor, unele sunt roditoare și pot fi plantate în spațiul public bucureștean. Una dintre marile probleme ale spațiului public urban nu este faptul că vrei să-l creezi sau că îl ai, ci mentenanța lui. Bucureștiul are multe spații verzi, dar nu știe să le întrețină. Plantele pe care le-am sădit alături de proiectele frumoase de arhitectură vor fi duse în serele Facultății de Peisagistică, acolo le vom întreține. Apoi, practic, cu aceeși colecție de plante și cu altele noi vom veni și la anul în Piața Universității.
B365.ro: Care a fost reacția bucureștenilor când au văzut că plantați în Piața Universității?
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Am invitat trecătorii să planteze împreună cu noi și mulți au venit entuziasmați alături de echipa de voluntari formată din studenți arhitecți și peisagiști. Au venit locuitorii din împrejurimi și ne-au spus că vor să permanentizăm ideea. Spațiul de la statui a fost gândit pentru evenimente, dar nu poți s-o ții numai într-o petrecere, bucureștenii au nevoie de verde. Mai ales că sunt locuitori ai zonei, iar contextul arhitectural este unul de patrimoniu și de cea mai mare valoare arhitecturală.
B365.ro: Care este mesajul expoziției de proiecte de arhitectură contemporană?
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Mulți cred că arhitectura contemporană nu este una de calitate, că doar ce s-a construit înainte era bun. Nu este adevărat, avem arhitecți contemporani extrem de talentați și de prolifici. Este greu sa obții o clădire valoroasă. De aceea, la Anuala de Arhitectură nu premiem doar arhitectul, ci și clientul care a generat acel imobil valoros, premiem și constructorul și dezvoltatorul și inginerii, pentru că o lucrare bună de arhitectură este o muncă de echipă. Am asociat expoziția de proiecte de arhitectură cu spațiul verde, pentru că acesta este mai ușor înțeles de oameni. Vrem ca bucureștenii să știe că arhitectura contemporană aduce valoare orașului.
B365.ro: Cum sunt aceste clădiri valoroase realizate în ultimii 3 ani în București?
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Din păcate sunt foarte puține clădiri publice valoroase realizate de Administrație, însă veți vedea locuințe de cea mai bună calitate contemporană, făcute de beneficiari privați, oameni care își doresc noul. Arhitectura ține de la calitatea vieții, iar calitatea presupune un anumit mod de a trăi. Sunt locuințe extrem de moderne și de incluzive, pentru că aceasta este și tema Anualei de anul acesta: Bucureștiul incluziv, un oraș atent la realitățile lui, la diferențele lui, la toate nivelurile social-umane care îl compun. Este o arhitectură de nivel occidental, dar la scară mai mică, care ține de om. Ne-am dori să premiem și ceva realizat de o administrație. Câtă vreme o entitate publică nu investește într-o clădire instituțională care, de fapt, creează calitatea spațiului public, o să rămânem la același nivel de oraș mediu și submediu.
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: În pop-art parcul din Piața Universității veți vedea proiecte de restaurare de biserici sau de zone industriale, sunt lucrări diverse care au fost realizate în București și în țară, doar că lumea nu știe de ele. De aceea există o imagine foarte truncheată a arhitectului din ziua de azi, care este falsă. Arhitectul român contemporan este de cea mai mare valoare europeană. Norocul nostru este că, în ultimii 20 de ani, clienții acestei arhitecturi sunt din ce în ce mai buni. Au început să apară antreprenori calitativi, și nu doar cantitativi, alături de care arhitecții pot să creeze construcții cu impact pozitiv pentru București. Acesta este adevăratul semn al creșterii calității vieții, nu este nici ultimul tip de mașină, nici orice altceva la modă ci, efectiv, calitatea fondului construit.
B365.ro: Cum s-ar putea ca Piața Universității să fie înverzită permanent?
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Este foarte simplu, noi am realizat evenimentul din Piața Universitații cu un buget infim. Este atât de simplu să vii cu obiecte de design urban care să conțină și vegetație și locuri de stat, cum am făcut noi. Problema nu este de cost, ci de voință. Există mobilier urban care îți oferă posibilitatea să ai și spații verzi și locuri de stat, pentru că de acestea este mare nevoie acolo. Important este ca acest mobilier să fie și mobil, dacă vrei să faci evenimente în Piața Universității. Ne dorim să creștem această idee de ReGreening și la anul să aducem mai multe module pentru plantat care să dea viață zonei.