Un nou pasaj subteran va fi construit în Capitală. De această dată, zona vizată este Piaţa Sudului. Pasajul subteran se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri. Rampa spre Niţu Vasile va fi o rampă unică având câte două benzi de circulaţie pe sens. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată de fapt din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi.
Pe direcţia strada Niţu Vasile-Calea Văcăreşti de o parte şi de alta a pasajului rutier vor fi realizate şi pasaje pietonale. În plus, va fi construit şi un pasaj subteran pietonal care va face legătura între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai de pe Șos. Olteniţei. Un alt pasaj pietonal subteran va fi construit la capătul dinspre str. Niţu Vasile a pasajului rutier (intersecţie str. Niţu Vasile cu str. Secuilor). VEZI CUM VA ARĂTA
De asemenea, la suprafaţă, în intersecţia Calea Văcăreşti – Sos. Olteniţei – Str. Niţu Vasile va fi amenajat un sens giratoriu cu patru benzi de circulaţie. Localele, adiacente rampelor pasajului rutier, vor fi prevăzute cu câte două benzi pe sens atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe str. Niţu Vasile. VEZI PLANUL LUCRĂRII
Pasajele se fac cu fonduri europene
Primul pas pentru realizarea pasajului subteran de la Piaţa Sudului a fost făcut. Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru proiectare şi asistenţă tehnică pe perioada derulării lucrării. Licitaţia a fost câştigată de S.C. TECNIC CONSULTING ENGINEERING S.R.L, iar valoarea contractului este de 2,1 milioane lei (aproape 500.000 euro).
Proiectul va avea mai multe surse de finanţare, respectiv fonduri UE nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, buget de stat şi bugetul local. Reprezentanţii UE au avizat deja studiul de fezabilitate al proiectului.
Confom indicatorilor tehnico-economici, aprobaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, valoarea totală a investiţiei este de 128.563.163 lei (30 milioane euro), din care Primăria Capitalei va plăti 1.968.219 lei, reprezentând 2% din costul eligibil al proiectului. Tot de la bugetul local se vor asigura şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, în valoare de 5.269.035 lei, dar şi TVA-ul în valoare de 24.883.193 lei.
Odată începute, lucrările de construcţie a pasajului ar trebui să dureze doi ani.