Piața închisă din mijlocul Capitalei: Piața Gemeni, insalubră și focar de mizerie, aparține teritorial de Sectorul 2, dar se află în administrare privată

22 feb. 2022
1596 afișări
Piața închisă din mijlocul Capitalei: Piața Gemeni, insalubră și focar de mizerie, aparține teritorial de Sectorul 2, dar se află în administrare privată

Piaţa Gemeni (fosta Galați) din Bucureşti a fost închisă temporar, luni, 21 februarie, de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli care țin de igienă, dar și de securitatea alimentară. Imaginile surprind produse expirate, depozitarea necorespunzătoare a mărfurilor şi multă mizerie. Chiar dacă starea deplorabilă o impune, starea juridică a pieței nu permite însă Primăriei Sectorului 2 să poată interveni, prin renovarea spațiului, așa cum este firesc să procedeze o administrație locală. Răspunsul ne-a fost oferit oficial de Primăria Sectorului 2, la solicitarea adresată de B365.ro.

„Piața Gemeni din Sectorul 2 al Bucureștiului este concesionată, se află în administrare privată. Noi am încercat să reziliem contractul, dar ne-au contestat pe motiv ca acesta era încheiat cu PMB. A rămas că se ocupa cei de la Primăria generală sa rezilieze contractul”, informează Primăria Sectorului 2. Potrivit autorității publice locale, există planuri de modernizare, dar înainte de a le demara trebuie să fie lămurită situația juridică a concesiunii. Până la publicarea acestui articol, PMB nu a răspuns cererii B365.ro prin care solicitam să ne fie comunicat stadiul procedurilor derulate de municipalitate de anulare a concesiunii.

Piața Gemeni închisă: suma neregulilor greu de inventariat

Piaţa Gemeni din Bucureşti a fost închisă temporar, luni, de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli, printre care produse expirate, depozitarea necorespunzătoare a mărfurilor şi mizerie. De asemenea, au fost date amenzi în valoare de aproape 140.000 de lei.

ANPC a anunţat că echipe de comisari au verificat, luni, operatorii economici care activează în Piaţa Gemeni din Sectorul 2 al Capitalei.

Echipele de control au constatat că erau vândute produse nesigure, care nu aveau niciun element de identificare, unele produse lactate şi preparate din carne vrac şi ambalate erau expuse în vitrine cu rugină şi mucegai, iar alte mărfuri erau expirate.

De asemenea, în vitrinele frigorifice comisarii ANPC au descoperit, după înlăturarea panourilor de protecţie de la baza agregatelor, prezenţa ruginii şi a insectelor moarte pe întreaga suprafaţă, strat grosier de impurităţi şi praf, exfolierea stratului de vopsea.

Alte nereguli depistate au fost depozitarea ouălor vrac în acelaşi spaţiu cu brânzeturi şi măsline, comercializarea unor legume şi fructe deshidratate şi cu lovituri mecanice, vânzarea unor produse contrafăcute – vin expus în sticle tip din plastic cu etichete scrise de mână, comercializarea unor produse direct pe paviment.

Totodată, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit nereguli legate de condiţiile de funcţionare ale Pieţei Gemeni. Astfel, pavimentul era depreciat în totalitate, cu grad avansat de uzură, cu strat gros de mâzgă şi mucegai, pereţi laterali afumaţi, nefinisaţi, cu zone cu rugină, cu tencuiala spartă, plăci de cărămidă lipsă, complet neigienizaţi, bazinul prezintă zone cu faianţa lipsă sau plăci sparte, pavele şi stâlpul din beton, din interiorul bazinului, deteriorat, tencuiala căzută, unele trepte de acces în unităţi erau rupte, erau animale prezente în piaţă, printre produsele expuse la vânzare.

Vicepreşedintele ANPC, Mihai Culeafă, a declarat:

„După acţiunea de control din Piaţa Delfinului, mi-am dat seama că lucrurile nu stau deloc aşa cum m-aş fi aşteptat. M-am hotărât să o iau la pas prin pieţele Sectorului 2, acolo unde, aşa cum am mai spus, în copilărie am mers însoţindu-mi bunicii la cumpărături. O nouă piaţă, o nouă dezamăgire. Piaţa ce demult se numea Galaţi, astăzi Gemeni, a rămas şi ea încremenită într-o vreme lipsită de exigenţele vieţii pe care o trăim astăz. Mizerie, nepăsare, lucruri ce nu pot fi, din păcate, sancţionate. Este mult de muncă şi sunt decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să schimb lucrurile în bine. Piaţa încurajează micul producător, nu marele bişniţar. Vreau produse româneşti vândute în condiţii respectabile”

Imaginile publicate de ANPC. Sursa Facebook

Îți propunem să citești și:
Linia moartă de tramvai dintre Centrul vechi și zona Pipera, platforma corporatiștilor. Directorul general al STB, Adrian Criț, despre repunerea pe șine a tramvaiului 5

Un bursuc și-a făcut apariția în București. Oamenii s-au strâns curioși să-l vadă și să-l filmeze. Unde se află, acum, animalul sălbatic

 

Cookies