Piața imobiliară din București, luată la puricat de Consiliul Concurenței. Inspectorii vor să afle inclusiv de cresc prețurile cum cresc

30 mai 2024
731 afișări
Piața imobiliară din București, luată la puricat de Consiliul Concurenței. Inspectorii vor să afle inclusiv de cresc prețurile cum cresc
Piața imobiliară din București, luată la puricat de Consiliul Concurenței. Inspectorii vor să afle inclusiv de cresc prețurile cum cresc | Sursa foto: Freepik

Cosiliul Concurenței a demarat un studiu pe piața imobiliară din București. Acesta dorește identificarea posibilelor bariere care stau în calea dezvoltării industriei și aspectele care pot induce consumatorul în eroare.

Consiliul Concurenței – studiu pe piața imobiliară

În cadrul acestui studiu urmează să fie analizate relațiile între companiile active pe piață, dar și modul de operare al acestora în diferite faze de dezvoltare. Studiul va fi demarat pe piața imobiliară rezidențială, dar și pe cea nerezidențială.

Potrivit HotNews.ro, autoritatea de concurență vizează clarificarea aspectelor care pot afecta concurența și consumatorii, dar și cauzele care conduc la creșterea prețurilor sau la eventuala calitatate diminuată în domeniul construcțiilor.

Consiliul Concurenței va solicita informații de la cei activi pe piața imobiliară. Va fi consultată și opinia consumatorilor în legătură cu calitatea construcțiilor din București, dar și a facilităților disponibile sau a managementului acestora.

Soluții pentru problemele identificate

Propunerile și recomandările pentru eliminarea problemelor identificate vor fi emise la finalul analizei, de câtre Consiliul Concurenței. Ce au transmis reprezentanții Consiliului:

Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea eventualelor disfuncționalități privind accesul sau relațiile companiilor active pe piață.

De asemenea, în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necessare pentru a le sancționa.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat pentru HotNews.ro că nu are indicii privind existența unor ilegalități în acest sector, iar analiza este una de rutină.

Având în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar din ultimii ani, vrem să vedem cum funcționează, care sunt mecanismele de operare ale companiilor care activează în acest domeniu și, în același timp, să identificăm care sunt obstacolele din punctul de vedere al concurenței.

Ca urmare, vom analiza mai multe aspecte, cum sunt legislația, oferta existentă, profitabilitatea firmelor, cazuele care conduc la creșterea prețurilor și gradul de inovare – mai ales cu privire la tranziția către clădiri verzi, conform Planului Național de Reziliență și Redresare, a precizat Bogdan Chirițoiu

Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este conceput așa încât să asigure un echilibru optim între oportunitățile Uniunii Europene și necesitățile de dezvoltare ale României. Acesta apare în contextul recuperării după criza COVID – 19 care a afectat semnificativ țara.

Te-ar putea interesa și:

Cookies