Piața chiriilor în București, în picaj liber în ultimele luni. Pandemia a afectat echilibrul imobiliarelor din Capitală

14 aug. 2021
647 Afișari
Piața chiriilor în București, în picaj liber în ultimele luni. Pandemia a afectat echilibrul imobiliarelor din Capitală
Piața chiriilor în București, în picaj liber în ultimele luni. Pandemia a afectat echilibrul imobiliarelor din Capitală. Sursa foto: My Decorative

Efectul pandemiei asupra chiriilor din Capitală este extrem de vizibil, mai ales când ne uităm la evoluția prețurilor din ultimul an, dar și când sunt realizate comparații cu anii precedenți. De asemenea, cererea pentru închirierea de apartamente a scăzut vizibil din cauza muncii remote și a studiilor online, care au redus importanța locației în care elevii și angajații se află.

Piața chiriilor din București suferă în continuare în urma pandemiei, și momentan nu există semnele unei reveniri serioase. Prin urmare, prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente a scăzut semnificativ, dar acest lucru a venit ca răspuns la scăderea numărului posibililor chiriași, care au preferat, în număr din ce în ce mai mare, să renunțe la locuirea într-o locuință închiriată, profitând de avantajele studiilor și muncii online, potrivit stiripesurse.ro.

Piața chiriilor a scăzut și în acest an, în ciuda ridicării restricțiilor

Deși restricțiile din viața de zi cu zi au început să fie ridicate grație vaccinării și a scăderii numărului de cazuri, prețul mediu pe metru pătrat cerut de proprietarii de apartamente care vor să își închirieze proprietățile. Prin urmare, prețul pe metru pătrat este în jur de 7,5 euro în trimestrul 2 din 2021, cu circa cinci procente mai mic decât aceeași perioadă a anului 2020.

Cel mai bun an al pieţei chiriilor când vorbim despre preţul mediu pe metru pătrat a fost anul 2008, când acesta ajungea la 12,4 euro pe metru pătrat, iar cei mai slabi ani au fost 2013 şi 2014, când prețul mediu pe metru pătrat ajunsese la 6,3 euro pe metru pătrat util.

„Perioada pandemică a produs o discrepanță între piața vânzărilor și cea a închirierilor”

Dorel Niță, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro, a explicat că lucrul și cursurile de la distanță au dus la crearea unui clivaj între piața vânzărilor și cea a închirierilor, deoarece prețul de cumpărare a crescut, însă chiriile au scăzut și în acest an.

„Pe fondul popularizării lucrului şi cursurilor la distanţă, perioada pandemică a produs, cel puţin temporar, o discrepanţă între piaţa vânzărilor şi cea a închirierilor: dacă în cel dintâi caz preţurile au revenit pe un curs clar ascendent în prima jumătate din 2021, în cel de-al doilea, pretenţiile proprietarilor au continuat să se diminueze anul acesta“, a spus Dorel Niţă.

Piața chiriilor a avut de suferit cel mai mult în urma pandemiei, deoarece prețul mediu solicitat de către proprietari a tot scăzut, în timp ce numărul persoanelor interesate a scăzut direct proporțional, deoarece acestea au preferat să renunţe la locuirea într-un imobil închiriat, întrucât munca în regim remote sau cursurile online – în cazul studenţilor – le-au permis să îşi continue activitatea de oriunde, fără a mai fi nevoiţi să rămână în Capitală pentru a merge la job sau la facultate.

Cookies