Piaţa Amzei, dată pe 35 ani unui condamnat pentru înşelăciune, de către primăria lui Chiliman

de:
04 iul. 2013
97 Afișari
Piaţa Amzei, dată pe 35 ani unui condamnat pentru înşelăciune, de către primăria lui Chiliman

Piața Amzei se redeschide pe 19 octombrie, sâmbătă.

Sambata 19 octombrie, la ora 11.00, va avea loc ceremonia de deschidere a Pieţei Amzei, urmata de un show culinar si de o sesiune de degustare de mancare si bauturi traditionale romanesti. Cu ocazia evenimentului dedicat redeschiderii locaţiei, în perioada 18 – 20 octombrie, intre orele 09.00 – 21.00, Piaţa Amzei organizează prima ediţie a Targului „Arome de sezon”. Intrarea la târg este liberă. – See more at: http://www.b365.ro/piata-amzei-se-redeschide-in-week-end_196190.html#sthash.lEhCn1wz.dpuf

Pe 30 mai, Administraţia Pieţelor Sector 1 – instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1 – a atribuit prin licitație deschisă contractul de concesiune de servicii de operare şi mentenanţă a Pieţei Agroalimentare Amzei firmelor SC Selin Group SRL şi SC Midest Energy SRL. Valoarea  totală a contractului s-a ridicat la 18.942.000 euro fără TVA, sumă mai mică de aproape cinci ori faţă de cea estimată de Administraţia Pieţelor Sector 1 în anunțul de concesiune asociat, publicat pe 14 februarie 2013.

Conform contractului, Piaţa Amzei va fi concesionată pe o perioadă de 35 de ani firmelor SC Selin Group SRL şi SC Midest Energy SRL, care vor asigura atât administrarea pieţei, cât şi servicii de curăţenie pentru clădirile aferente.

În caietul de sarcini se precizează că firmele care vor prelua concesiunea vor administra următoarele spaţii comerciale din cadrul Pieţei Amzei şi anexele clădirii nou construite:

– piaţa agroalimentară – 493 mp

– piaţa de fructe – 324 mp

– piaţa de flori – 159 mp

– raioanele de vânzare produse alimentare perisabile – 155 mp

– piaţa volantă – 272 mp

– parcarea subterană, cu o suprafaţă de 1.966 mp, şi 49 de locuri de parcare deservite prin două platforme elevatoare 

– alte zone publice interioare/exterioare – 1.605 mp

– spaţiile anexe suprafeţelor de desfacere a produselor agroalimentare – 605 mp

– spaţiile tehnice – 453 mp

– spaţiile de birouri administrative – 59 mp

– vestiare, grupuri sanitare şi oficii – 244 mp

Singura sursă de venituri pe care o vor obţine cele două firme din acest contract de concesiune va proveni din colectarea tarifelor aferente prestării activităţilor de operare şi întreţinere a pieţei.

Potrivit caietului de sarcini, concesionarii se obligă la plata unei redevenţe reprezentând echivalentul în lei al sumei de minimum 36.904,76 euro/lună, fără TVA. Redevența este valabilă începând cu data intrării în vigoare a contractului și urmează să acopere integral costurile suportate din bugetul local pentru modernizarea Pieței Amzei.

Când se va deschide Piaţa Amzei

Piaţa Amzei urmează să se deschidă pentru public, în intervalul 1-15 august 2013, a declarat, pentru B365.ro, reprezentantul firmei SC Selin Group SRL, la numărul de telefon publicat în Piața Amzei. Termenul privind inaugurarea Pieţei Amzei, precizat de reprezentantul SC Selin Group SRL, este mai mare cu mai bine de 30 de zile faţă de cel înaintat de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care a declarat anterior, pentru B365.ro, că Piaţa Amzei se va deschide până la finele lunii iunie.

Primăria Sectorului 1 a investit 11 milioane de euro în modernizarea Pieţei Amzei. La subsolul pieţei bucureştenii vor găsi o piaţă agroalimentară acoperită, funcţională tot timpul anului, şi o piaţă volantă pentru lunile de vară. La parter vor funcţiona o piaţă de fructe şi una de flori, iar etajul 1 va fi destinat produselor perisabile: carne, brânză, mezeluri.

Noua piaţă dispune de aproximativ 250 locuri de parcare – 45 la subsol şi circa 200 la nivelul solului. Suprafaţa desfăşurată a noii pieţe este de 7.000 de metri pătraţi, de aproape două ori mai mare decât înainte de reabilitare.

Cine sunt noii administratori ai Pieţei Amzei

SC Midest Energy SRL, una dintre cele două firme care au câştigat concesiunea pe 35 de ani a Pieţei Amzei, avea trei angajaţi în 2011 şi se ocupa cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe. Însă, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANRE, SC Midest Energy SRL a obţinut, pe 19 august 2011 şi pe 27 august 2012, licenţă pentru furnizarea gazelor naturale. De asemenea, pe 18 noiembrie 2011, firma SC Midest Energy SRL a primit de la ANRE şi o licenţă pentru furnizarea energiei electrice.

SC Selin Group SRL din Galaţi, avea, în 2011, patru angajaţi şi se ocupa cu activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

În spatele firmei SC Selin Group SRL este controversatul om de afaceri Mihai Gabriel Selin, potrivit presei locale din Galați, județ în care este înregistrată firma. Conform unui comunicat Selin Group transmis redacției B365.ro, Mihai Gabriel Selin nu a fost niciodată acționar la Selin Group.

Datele de la Registrul Comerţului, furnizate la cererea B365.ro, indică faptul că firma SC Selin Group SRL a fost înmatriculată pe 26 martie 2008. Potrivit aceloraşi informaţii, la înfiinţare, firma SC Selin Group SRL i-a avut ca asociaţi pe Teodor Tănase şi SC Rominvest SRL. Ulterior, în ianuarie 2009, asociatul persoană juridică, SC Rominvest SRL, a transmis participaţia de 50% pe care o deţinea în cadrul firmei Selin Group, lui Bogdan Victor Angheluţă. În aprilie 2013, s-a majorat capitalul social al societăţii şi a intrat ca asociat al firmei Corneliu Selin, cu o cotă de participaţie la pierderi şi beneficii de 33,33%. Tot atunci, Teodor Tănase a fost înlocuit în funcţia de administrator al SC Selin Group SRL de Corneliu Selin, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului. Pe 12 iunie 2013, la Registrul Comerţului, a fost înregistrată o menţiune, prin care Teodor Tănase anunţa că a renunţat la calitatea sa de asociat al SC Selin Group SRL şi, implicit la participaţia de 33,33%, transmiţând, în mod egal, cele 10 acţiuni pe care le deţinea în cadrul firmei, asociaţilor Corneliu Selin şi Bogdan Victor Angheluţă.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial în septembrie 2011 SC Selin Group SRL, în calitate de asociat persoană juridică, reprezentată de Mihai Gabriel Selin, deţine, împreună cu asociatul persoană fizică Silviu – Florin Tofan, SC Mesogeos Group SRL, la care Mihai Gabriel Selin declară, pe contul propriu de LinkedIn, că este patron.

Firma Mesogeos Group SRL a fost implicată într-un scandal legat de ecologizarea gropii de gunoi a Galaţiului. Potrivit site-ului dela0.ro, la Galaţi, de construcţia efectivă a celulei ecologice şi a staţiilor de sortare şi compostare s-au ocupat firma grecească Mesogeos SA şi Valceana SA, infrastructura necesară implementării sistemului de colectare selectivă a deşeurilor fiind furnizată de Iridex şi Grădinariu Import Export. În iulie 2008, a fost atribuit contractul de execuţie a celulei ecologice, venit la pachet cu obligaţia închiderii vechiului depozit al oraşului. Deşi câştigătorii, firma greceasca Mesogeos SA, ar fi trebuit să finalizeze lucrarea până la finele lui 2009, recepţia nu s-a făcut nici în toamna lui 2011.

Nici după trei ani de la demararea lucrărilor la Galaţi, celula ecologică n-a fost recepţionată, la staţiile de sortare şi compostare nu se putea ajunge decât pe jos, pentru că nu fusese construit un drum de acces, iar echipamentele achiziţionate – containere şi maşini de colectare selectivă – zăceau în depozite. De asemenea, deşi memorandumul de finanţare semnat în cazul proiectului ISPA de la Galaţi prevedea achiziţionarea a peste 1.600 de containere destinate colectării selective, doar 660 şi-au mai gasit loc în decontul final. Detalii suplimentare despre această anchetă găsiţi pe site-ul dela0.ro.

Unul dintre administratorii Pieţei Amzei, condamnat pentru înşelăciune

Mihai Gabriel Selin a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Nationale Anticorupţie pentru falsificare de monede sau alte valori, în formă continuată, înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce ar fi dat o ţeapă de aproape 50 de miliarde de lei vechi (5 milioane lei noi) prin intermediul unui contract de vânzare-cumpărare de motorină. Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie – decembrie 2005, Mihai Gabriel Selin şi Mihaela Angheluţă, administratorii societăţilor Owi Rominvest SRL din Galati şi Rominvest SRL din Brăila, alături de alţi trei administratori de firme au păgubit SC Amerom SRL din Galaţi, folosind documente falsificate. Din probele administrate de procurorii anticorupţie a reieşit că inculpaţii au folosit bilete de ordin şi facturi falsificate precum şi înscrisuri contrafăcute, cauzând un prejudiciu în valoare de 49.319.616.000 lei vechi societăţii Amerom.

„Dosarul care a plecat la Tribunalul Galaţi are un metru înălţime. Pe scurt, am luat o ţeapă de aproape 50 de miliarde. Este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare, în baza căruia am plătit 63 de miliarde de lei vechi în avans şi am primit marfă de 13 miliarde de lei vechi. Practic, din 2.000 de tone de motorină ce urma să-mi fie livrată, am primit doar 434,7 tone. Ei au înscenat livrarea prin mai multe firme, una dintre ele nici măcar nu există, şi cu documente false. S-a pus sechestru asigurator pe o staţie de carburanti şi terenul aferent din Brăila, bunuri pe care le-au gajat în timpul cercetării penale unei alte societăţi de la care au luat marfă în valoare de 10 miliarde de lei vechi, pe care nu au mai plătit-o. La momentul de faţă, ipoteca în cazul meu este de rangul 2, cea care îşi va recupera prima dată banii fiind societatea căreia i s-au gajat bunurile. Nu înţeleg cum a fost posibil să le pună gaj în timpul cercetării penale”, a declarat Nicolai Boghici, administratorul SC Amerom SRL, pentru cotidianul local Obiectiv Vocea Brăilei.

Ulterior, dosarul s-a judecat la Tribunalul Harghita, care a decis, pe 17 decembrie 2012, condamnarea lui Mihai Gabriel Selin la 10 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune şi interzicerea, pentru 4 ani, a dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. Totodată, instanţa a decis interzicerea exercitării următoarelor drepturi, pe durata executării pedepsei: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a fi tutore sau curator – conform deciziei Tribunalului Harghita din 17 decembrie 2012.

În urma pronunţării instanţei de judecată, acţionarul Selin Group SRL, Mihai Selin, a atacat prin apel decizia Tribunalului Harghita. Următoarea şedinţă în cazul apelului formulat de părţile condamnate în dosar este programată pe 13 septembrie 2013.

Tot în stadiul de apel se află și procesul deschis de Banca Transilvania, în calitate de creditor, lui Mihai Gabriel Selin – ca debitor, și firmei Selin Group SRL – în calitate de terț poprit

Primăria Sectorului 1 a mai încheiat şi alte contracte cu oameni de afaceri controversaţi, printre care se numără şi Florian Walter, administratorul Romprest, căruia i-a atribuit un contract în valoare de 150 de milioane de lei, pentru serviciile de salubritate din Sectorul 1, în ciuda faptului că există o decizie a Curții de Apel București care dispune încetarea contractului cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare, la cererea Consiliului Concurenței, din cauza mai multor nereguli. 

Cu un trecut destul de dubios, ce cuprinde şi stagii de puşcărie în Austria, Florian Walter este acuzat de DIICOT de un prejudiciu de 11 milioane de euro adus echipei Universitatea Cluj, în urma unor transferuri ilegale de fotbaliști. 

Florian Walter a mai avut probleme şi cu procurorii DNA, după ce a cerut returnarea TVA-ului în cuantum de 1,3 milioane de lei, după o tranzacţie suspectă, prin care Universitatea Cluj a vândut 1 milion de pixuri unei firme aflată în insolvenţă, din judeţul Olt. Tot el a fost nevoit să îşi schimbe numele din Buşcă în Walter din cauza petelor din cazier, care îl împiedicau să participe la o licitaţie organizată de armata americană, precum salubritatea bazei militare de pe aeroportul Kogălniceanu. Walter este cel care l-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc, fostul şef al CFR, urmărit internaţional şi apoi condamnat pentru fapte de corupţie. Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici

Cookies