Piața Revoluției și Piața Enescu vor deveni pietonale. Parcul Izvor, redesenat cu lac și amfiteatru

de:
12 feb. 2014
54 Afișari
Piața Revoluției și Piața Enescu vor deveni pietonale. Parcul Izvor, redesenat cu lac și amfiteatru

Piețele Revoluției și George Enescu vor deveni pietonale, a anunțat miercuri Ion Dedu, directorul executiv al Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei. De asemenea, se va face un Plan Urbanistic Zonal special pentru amenajarea cele două piețe. 

Această modificare va fi luată în considerare la elaboararea proiectelor din noul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), discutat astăzi în Comisia Tehnică de Urbanism.

Traficul auto  va fi oprit pe Calea Victoriei, între Bd. Stirbei Vodă și Dem Dobrescu, urmând să fie deviat pe Stirbei Vodă și Ion Câmpineanu, unde va exista și câte o bandă pentru transportul în comun. 

Nu a fost făcut încă planul de transport efectiv, dar acesta urmează a fi elaborat și supus aprobării în Comisia de Circulație. 

De altfel, trotuarele de pe Calea Victoriei vor fi lărgite, iar circulația auto va fi mult diminuată în zonă, a mai spus Dedu.

Reamintim faptul că în Piața Enescu va fi ridicat un bloc de patru etaje, peste un monument istoric.

 

Citește Mai multe piețe și străzi din centru vor deveni pietonale. Ce proiecte are Primăria Capitalei FOTO

În Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei au fost discutate mai multe proiecte cuprinse în PIDU: transformarea zonei cu fântâni de pe Bd. Unirii în zonă pietonală și a Pieței Constituției în zonă de evenimente cu parcare în subteran, amenajarea spațiului de la Sala Palatului, reconstruirea Podului Calicilor și a Podului Mihai Vodă, cu parcaje subterane, reabilitarea urbană a cartierului Rahova, dar și transformarea Piețelor Cantacuzino și Lahovary în zone de promenadă și loisir. 

Astfel, Primăria Capitalei intenționează să transforme Bd. Unirii, între Piața Unirii și Piața Constituției în zonă pietonală. Mai exact, axul central, unde se află fântânile arteziene va fi amenajat ca zonă pietonală și de promenadă. Fântânile artezie vor fi modernizate, se va isntala mobilier urban nou și cișmele, iar pe margine se vor amplasa pavilioane pentru cafenele și ceainării.

„Este foarte important să se decidă cine își poate face magazin pe margine, pentru că dacă apar magazine cu anvelope și rochii de mireasă, spațiul e compromis”, a spus arhitectul Bogdan Bogoescu, membru în Comisia de Urbanism. 

Potrivit proiectului și Piața Constituției va fi transformată în zonă de atracție și de petrecerea a timpului liber, urmând ca în subteran să fie construită și o parcare. „Piața Constituției va deveni o sufragerie urbană cu o fântână interactivă și un ecran ca la Viena pe care să poată fi urmărite diverse evenimente”, a explicat arh. Mario Kuibus de la Re-act Now Studio, unul dintre arhitecții care elaborează proiectele PIDU. 

Un alt proiect voizează reconfigurarea piețelor Al. Lahovary și Cantacuzino. Astfel, mijlocul pieţei Lahovary va fi înverzit şi amenajat ca spaţiu de loisir şi va fi legat de zonele pietonale de pe marginea pieţei. Traficul rutier nu va fi eliminat, ci doar reorganizat. În plus, vor fi realizate şi mai multe locuri de parcare.

Şi Piaţa Cantacuzino va fi transformată. Traficul va fi reorganizat astfel încat sa se realizeze o trecere pietonala între cele doua parcuri din zona, fara eliminarea traficului autovehiculelor. Proiectanţii propun și realizarea unei parcari subterane de sub spatiul neconstruit al pietei Cantacuzino. Aceasta va deservi cladirile de locuit adiacente precum si oamenii veniti în interes de afaceri sau ce doresc sa isi parcheze autoturismul în apropierea parcurilor Gradina Icoanei si Ioanid.

O schimbare spectaculoasă se va produce şi în Unirii. În primul rând, Primăria Capitalei va reconstrui Podul Calicilor. Acesta va traversa râul Dâmboviţa, fiind situat în prelungirea strazilor Sfintii Apostoli pe malul drept si str. Selari pe malul stâng si va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal si de biciclisti. Tot în zona Unirii, municipalitatea va amenaja un spaţiu pietonal impresionant în zona Bisericii Domniţa Bălaşa, situată în spatele blocurilor din Piaţa Unirii, lângă Palatul de Justiţie. Mai exact, acolo va fi amenajat un mic parc, cu spaţiu verde, arbori şi alei pentru promenadă, dar şi trotuare largi pentru plimbări cu bicicleta.

Aleile din Parcul Izvor vor fi redesenate și se va reconstrui Podul Mihai Vodă și două parcaje subterane

Conform PIDU, podul Mihai Voda va fi reconstruit, iar la cele doua capete ale podului vor fi construite doua parcari subterane. De asemenea, la capătul dinspre Parcul Izvor va fi amenjat un amfiteatru verde. Sub acest amfiteatru va fi amenajată o zonă comercială, iar sub zona comercială o parcare subterană, a explicat Dorin Ștefan, arhitecul care coordonează proiectele din PIDU.

De asemenea, aleile din Parcul Izvor vor fi modificate, iar în parc va fi realizat un mic lac. 

Și zona Sala Palatului va fi reamenajtă. Astfel, parcarea de la suprafata va fi desfiintata, ea fiind înlocuită cu o parcare subterană. De asemenea,  în fața Sălii Palatului vor fi amenajate gradene și fântâni arteziene.

Citește și Cartierul Rahova capătă o nouă față și intră în circuitul turistic și pietonal. VEZI IMAGINI

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Capitalei (PIDU) cuprinde 19 de proiecte cu 43 de subproiecte subconexe cu o valoare estimată la 200 milioane euro. El a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Proiectele separate cuprinse în PIDU vor trebui avizate de Comisia de Urbanism și ulterior aprobate de CGMB pentru a fi puse în aplicare. 

Reprezentaníi primăriei lucrează la studiile de fezabilitate, urmând ca în acest an proiectele să fie propuse pentru finanţare europeană. Cele ca nu se vor încadra pentru finanțare europeană vor fi realizate cu fonduri de la bugetul local. 

Cookies