Avem în sfârșit și o veste bună în pandemie. Compania de medicamente Pfizer a anunțat marți că va permite ca pastila sa împotriva COVID-19, despre care se spune că scade cu 90% riscul de spitalizare, urmează să fie produsă și vândut ieftin pentru mai mult de jumătate din populația globului, adică vreo patru miliarde de oameni, asta cât timp noul coronavirus este o amenințare directă pentru glob, deci cât o să țină pandemia.
Compania Pfizer a transmis marți că va permite și altor companii să producă medicamentul său sub formă de pastilă împotriva COVID-19. Acum, cam toate tratamentele de coronavirus trebuie administrate prin injectare deci în cea mai mare parte pacienții trebuie să ajungă în spital, mai ales pentru formele grave. Noul medicament promite să reducă cu 90% riscul de spitalizare, lucru care o să ofere o șansă și țărilor sărace să treacă cu bine peste această pandemie.
Gigantul farmaceutic Pfizer a semnat marți, 16 noiembrie, un acord cu un grup sprijinit de ONU pentru a permite altor producători de medicamente din numeroase țări ale lumii să fabrice pastila sa experimentală împotriva COVID-19. În acest mod, tratamentul Pfizer o să fie disponibil pentru vreo 4 miliarde de oameni, adică mai mult de jumătate din populaţia globului.
Astfel, Pfizer a anunțat că va acorda o licenţă pentru pastila sa antivirală către Medicines Patent Pool, cu sediul la Geneva. Aceasta va permite companiilor de medicamente generice să producă pastila pentru a fi utilizată în 95 de ţări, adicp 53% din populaţia lumii, scrie NBCNews.com.
Totuși, se pare că nu toată lumea este mulțumită, mai ales că acordul exclude o serie de ţări mari care au suferit serios din cauza COVID-19, cum este Brazilia. Astfel, o companie farmaceutică braziliană ar putea obţine o licenţă pentru a produce pilula pentru export în alte ţări, însă medicamentul nu ar putea fi produs în mod generic pentru a fi folosit în această țară.
Practic, potrivit termenilor acordului, Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzările din ţările cu venituri mici. De asemenea, va renunţa la redevenţele pentru vânzările din toate ţările vizate de acord atât timp cât COVID-19 rămâne o urgenţă de sănătate publică și nu mai mult. Totuși, un lucru este sigur, acest pas ar putea duce la o stingere mai rapidă a pandemiei care aproape că a blocat globul în ultimii doi ani.
„Este destul de semnificativ faptul că vom putea oferi acces la un medicament care pare a fi eficient şi care tocmai a fost dezvoltat, la mai mult de 4 miliarde de oameni”, a transmis Esteban Burrone, şef de politică la Medicines Patent Pool cu sediul în Elveția.
Mai mult, producția pentru acest medicament dezvoltat de Pfizer ar putea să înceapă în câteva luni. Totuși, nu toată lumea o să fie mulțumită, mai ales că sunt interese financiare imense la mijloc, mai spune șeful de la Midicines Patent Pool.
„Încercăm să găsim un echilibru foarte delicat între interesele (companiei), sustenabilitatea cerută de producătorii de medicamente generice şi, cel mai important, nevoile de sănătate publică din ţările cu venituri mici şi medii”, a mai spus acesta.
Pfizer spune că va cere reglementarea pastilei anti-COVID-19 cât mai repede, atât în SUA, cât și altor autorități competente, mai ales că rezultatele de până acum sunt promițătoare. Compania spune că acest medicament reduce riscul de spitalizare şi deces cu aproape 90%, în special la persoanele cu infecţii uşoare până la moderate cu coronavirus.