Bine că n-a apărut această situție de dezvăluire (cu document) la vecernie sau, mai rău, în plină liturghie de duminică. Chiar și așa, într-o Joi oarecare, tot e mai bine să faceți o cruce cu limba în cerul gurii înainte de a citi despre supărarea Prea Fericitului Daniel de la București pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie de la Constanța.
Concret, lucrurile stau astfel: conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat arhiepiscopului de Tomis, ÎPS Teodosie, atât avansarea în funcția de mitropolit, cât și ridicarea Arhiepiscopiei la rang de Mitropolie.
Însuși ÎPS Teodosie ceruse o treaptă-n plus pe scara lumească spre Ceruri dumnezeiești, dar Patriarhia a refuzat categoric și în scris și cu semnătura Prea Fericitului Daniel. Documentul de refuz – pe care l-a obținut G4media – nu e numai refuz, este și aprigă mustrare.
BOR consideră cererea în sine ca fiind o ambiție personală a lui Teodosie. Critică apoi atitudinea Prea Sfințitului din timpul pandemiei, despre care spune că a fost discordantă față de de deciziile BOR, provocatoare față de societate și, mai ales, aducătoare de ”duh de indisciplină și răzvrătire.”
Este pentru prima dată când din BOR apare un astfel de document care arată dimensiunea unui conflict intern.
„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”
Despre reacțiile arhiepiscopului Teodosie în contextul pandemiei, conducerea BOR spune că:
Au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.
Arhiepiscopia Tomisului mai este acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi către Patriarhie. Sunt facturi restante din 2016 și se ridică la aproape o jumătate de milion de lei,
Înalt Prea Sfințitul Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului de 20 de ani, iar declarațiile, deciziile și ieșirile sale publice au provocat, aproape de fiecare dată, mari discuții, ba chiar și controverse aprige.
ÎPS Teodosie este primul înalt ierarh ortodox cercetat penal din 1990 încoace; el fost pus oficial sub acuzare de procurori pentru luare de mită. De asemenea, este arhiepiscopul ortodox care a recunoscut că a fost colaborator al Securitătii. În vara lui 2006, susținea că a avut dosar de urmărit. În același anotimp al aceluiaș an, doar că nițște zile mai târziu, recunoștea că a semnat un angajament cu Securitatea, dar zicea că nu ca să urmărească el însuși pe cineva, ci ca să facă „un gest patriotic”.
Tot Teodosie e cel care spunea, mai zilele trecute, că „ Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.