Petrecerea continuă! Vestea bună: vine Boboteaza! Vestea proastă: intrăm în anul Bivolului de Metal și cică vom fi mai agresivi

04 ian. 2021
26 Afișari
Petrecerea continuă! Vestea bună: vine Boboteaza! Vestea proastă: intrăm în anul Bivolului de Metal și cică vom fi mai agresivi

După “Crăciun fericit” și “La mulți ani, 2021!” mai urmează ceva. Nu intrați în depresie că s-au terminat sărbătorile de iarnă. Mai există câteva pretexte pentru petrecere, oficial. După “Crăciun fericit” și “La mulți ani, 2021” urmează “Bobotează plăcută” și “La mulți ani, Ion Iliescu”. Crăciun, Revelion, Bobotează, Sfântul Ion și apoi, nimic, doar viața de zi cu zi. De aceea, cât mai avem timp, să ne bucurăm de Bobotează, e și ea o sărbătoare atât de importantă. Poți să faci multe lucruri în ziua în care Iisus a fost botezat în Râul Iordanului. Și tu poți să-ți faci Boboteaza mai plăcută decât Crăciunul. Se poate una ca asta? Da. Totul stă în puterea minții.

În noaptea de dinainte de Bobotează, fetele își pun busuioc sub pernă ca să-și viseze ursitul, iar femeile măritate să viseze câți copii mai au de făcut. Băieții nu trebuie să-și pună nimic sub pernă, ei doar trebuie să-și pregătească bermuda și să fie gata pentru marea probă de curaj din ziua de șase ianuarie. Când preoții vor arunca crucea în Dâmbovița, în Dunăre sau în orice altă apă, ei trebuie să fie gata să se arunce după ea, și astfel să rămână sănătoși și norocoși tot anul. Va fi cea mai călduță Bobotează din ultimii ani, nu se anunță gheață la mal, deci nu vor răci. Oricum, toți băieții cool din oraș sunt la ski pe Valea Prahovei, dar sigur se vor găsi câțiva credincioși care să aducă și anul ăsta crucea la mal. Vor apărea în toate jurnalele de știri. Baia aceasta de după sărbători nu este decât o trezire la realitate, avem în față un an nou, trebuie să ne punem gândurile în ordine, să facem în 2021 ce n-am făcut în anii din urmă. Curaj.

Este ziua în care se bea vin roșu, se mănâncă grâu încolțit și piftie de porc. O să spuneți că ați mai mâncat piftie și de Crăciun, dar nu se compară cu cea de la Bobotează, asta e mai maturată și are alte proprietăți. Dacă vă îngrozește ideea că trebuie să băgați din nou piftie, vestea bună e că s-au deschis firmele de catering, deci puteți comanda mâncare chinezească, mai ales că am intrat în anul Bivolului de Metal, conform horoscopului chinezesc 2021, anul în care oamenii vor fi mai agresivi. Bivolul de Metal vine după Anul Șobolanului de Metal, acesta a fost anul pandemiei, nici că se putea să aibă un nume mai potrivit. Adio, Șobolan de Metal.

Intrăm în anul Bivolului de metal, cică vom fi mai agresivi, dar mai muncitori

Conform zodiacului chinezesc, în anul Bivolului de Metal vom fi mai agresivi și mai impulsivi, iar comportamentul acesta reprobabil va fi unul contagios. Vestea bună este că bivolul este un animal de încredere, rezistent, pe care te poți baza tot timpul și este sinonim cu munca grea, hotărârea, forța și rezistența pentru a realiza tot ce va trece prin minte în 2021. Vom fi mai agresivi, dar muncitori și determinați.

Dar mai bine ne întoarcem la Boboteaza noastră, când se sfințesc apele, dar mare grijă, nu aveți voie să spălați nimic timp de două săptămâni după. Asta înseamnă că trebuie să băgați astăzi în mașina de spălat tot ce găsiți de spălat, pentru mai mult noroc puneți și câteva rufe curate la clătit că oricum se vor murdari în două săptămâni. Nu vă luați după Bivolul de metal, nu credeți în zodiacul chinezesc că numai rele am avut anul trecut de la Anul șobolanului. Tradiția noastră ortodoxă spune că nu vom fi agresivi, nu suntem bivoli de metal și nu trebuie să ne certăm de Bobotează și nici să dăm bani cu împrumut.

Fetele care și-au pus busuioc sub pernă mai trebuie să facă ceva: să-și lege de inelar un fir roșu de mătase ca să-și viseze alesul. Asta e ok, se rezolvă ușor, o altă tradiție spune însă, ceva mai provocator: fetele care cad pe gheață în ziua de șase ianuarie se vor mărita. De unde gheață? De unde măritiș? În schimb, și anul acesta, va fi multă apă sfințită la Patriarhie, dar se va da cu mască. Mai jos, comunicatul Bisericii.

„Marți, 5 ianuarie 2021, între 12.00-13.00, în Ajunul Bobotezei va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei, în Cadedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În același timp, în Altarul de vară va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara în sticle de un litru. Sticlele cu Aghiasmă Mare vor fi oferite miercuri credincioșilor, încă de la ora 7 dimineață. Credincioșii vor avansa pe un culoar bine marcat și păzit și vor păstra distanța de 1,5 metri purtând masca de protecție. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului”.

Cookies