Petrecere cu muzică, mâncare și dans în Piața Ferentari din București. De joi până duminică, show mare cu Taraful de la Vărbilău, Johny Romano și Niko G. x Kali

24 aug. 2022
2077 Afișari
Petrecere cu muzică, mâncare și dans în Piața Ferentari din București. De joi până duminică, show mare cu Taraful de la Vărbilău, Johny Romano și Niko G. x Kali

De joi până duminică, 25-28 august, Zilele Caleido explorează diversitatea culturală sub cerul liber, în Piața Ferentari. Vor fi patru zile de ateliere de teatru, spectacole, fotografie, dans, cultură romă și gastronomie. Cele mai așteptate se anunță a fi concertele extraordinare susținute de Taraful de la Vărbilău, Johny Romano, Niko G. x Kali. Intrarea este liberă. Ferentariul petrece în acest sfârșit de săptămână.

În Piața Ferentari vor fi concerte extraordinare de gipsy trap și trap feminist

„Ferentari, cartierul bucureștean cu o istorie mai veche de un secol și jumătate, care continuă să reprezinte o comunitate marginalizată, găzduiește între 25 și 28 august, în Piața Ferentari, un eveniment care își propune să fie un punct de întâlnire culturală pentru locuitorii zonei și ai celorlalte cartiere din București”, anunță organizatorii. Despre istoria cartierului Ferentari am scris aici.“Ferentari nu e al interlopilor, e mai degrabă al săracilor la care nimeni nu se uită”. FerenTexas, ghetoul bucureștean în care primarii intră numai în campanii electorale

taraful, de, la vărbilău
Taraful de la Vărbilău. Foto credit Wikimedia.

„Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, în special cultură romă, și aduce pe scenă nume precum Taraful de la Vărbilău, lăutarii recunoscuți pentru muzică cu tâlc de la sat, Johny Romano, artistul fenomen care combină muzica lăutărească cu rap-ul în ceea ce se numește gipsy trap, sau Niko G. x Kali, duo-ul de trap feminist care abordează teme antirasiste și sociale”, anunță organizatorii.

johny, romano, ferentari
Johny Romano, artistul fenomen care combină muzica lăutărească cu rap-ul în ceea ce se numește gipsy trap. Foto credit Wikimedia.

Ateliere de teatru, muzică, fotografie și dans celebrează cultura roma din Ferentari și din toată țară; organizatorii vor proiecta un film despre sclavia romilor

Cel mai bun copil din lume”, spectacolul autobiografic al artistei Alina Șerban, actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România, va putea fi văzut la Zilele Caleido, urmat de proiecția scurtmetrajului realizat de aceeași autoare, „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă (Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA). Copii răi”un one woman show de succes, care se joacă și la 12 ani de la prima reprezentație, cu Katia Pascariu, românca inclusă de criticii de film în topul celor mai buni actori din 2021, realizat de New York Times, se regăsește de asemenea în program.

niko g si kali
Niko G. si Kali. Foto credit Andreea Câmpeanu.
Spectacol de improvizație short-form, interactiv și comic, în spiritul jazz-ului și muzicii lăutărești

Regizorul și trainerul Matei Lucaci-Grünberg va coordona un spectacol de improvizație short-form, interactiv și comic, în spiritul jazz-ului și muzicii lăutărești, din distribuția căruia fac partea Delia Riciu, Sever Bârzan, Ștefan Huluba, Ștefan Iancu. O discuție despre istoria cartierului Ferentari va fi inițiată de istoricul și cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, autor a două cărți despre istoria Bucureștiului, „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)” și „Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949)”.Răzvan Voinea va publica în curând o carte despre istoria cartierelor bucureștene.

cartierul, ferentari, 1965
Ferentariul in anul 1965. Foto credit Cineclic.

Răzvan Voinea, istoric : “Voi avea niște mici ateliere cu locuitorii de acolo. Vom discuta despre numele de Ferentari, vom vorbi cu cei tineri și cu cei mai bătrâni locuitori din cartier”.

Bucureștenii sunt foarte interesați de istoria cartierelor în care locuiesc; și cei tineri și cei bătrâni”

B365.roDe ce este important să știm istoria cartierelor?

Răzvan Voinea, istoric: “Noi am observat că există un interes foarte foarte mare al locuitorilor pentru istoria cartierelor în care locuiesc. De aceea, venim în întîmpinarea dorinței și a cererii publicului. Ne-am dat seama că oamenii sunt foarte interesați de această istorie, din mai multe motive. Unul este legat de faptul că multe dintre imobilele de pe raza cartierelor din București au început să fie demolate și au dispărut. Odată cu acestea, dispare cumva și memoria locului, dispare o lume care era foarte importantă pentru locuitori, în special pentru cei mai vechi. Dispar niște repere. Nici măcar vizual nu te mai regăsești acum în cartierul în care stai. Când te plimbi nu mai vezi ceea ce acum 30 de ani îți era foarte familiar”.

Istoricii nu au fost interesați de această istorie banală, cotidiană, a cartierelor”

Răzvan Voinea, istoric: “Bucureștenii nu mai au această familiaritate cu locurile și caută puțin refugiu, au o nostalgie, vor să înțeleagă ce se întâmplă. În al doilea rînd, cercetarea istoriei este legată de recuperarea patrimoniului. Istoricii nu au fost interesați de această istorie banală, cotidiană, a cartierelor. S-a scris numai despre evenimentele mari, politico-militare care s-au întâmplat în București. De aceea, mulți oameni nu au fost intervievați după 2000 în privința trecutului. Sunt multe întâmplări, povești, analize foarte importante care, odată cu trecerea generațiilor, se pierd. Ne-am propus să colectăm cât mai multe dintre aceste istorii orale și să le comparăm cu documentele de arhivă”.

Katia Pascariu, Copiii răi. Foto credit UNATC.
Trecutul este o cheie foarte importantă pentru înțelegerea prezentului, a locului în care trăim, și a momentului în care suntem”

Răzvan Voinea, istoric: “ Vrem ca locuitorii cartierelor să se regăsească în această carte, dar și să învețe despre sistematizări, arhitecți, stiluri de arhitectură, etc. În acelasi timp, este important de văzut cum aceste politici urbane pe care le-au avut sau le au Primăria, Primăria de sector, guvernul sunt experimentate de către locuitori. Și cred că prin acest mix de surse, atât cele arhivistice cât și cele care reprezintă istoriile orale, cred că putem să înțelegem mai bine trecutul. Trecutul fiind o cheie foarte importantă pentru înțelegerea prezentului, a locului în care trăim, și a momentului în care suntem”.

ferentari
Alina Serban- Cel mai bun copil din lume. Foto credit Wikimedia.
Studiourile Ferentari, un refugiu pentru copiii din cartier

Din programul Zilelor Caleido nu lipsesc nici producțiile marca Studiourile Ferentari, centrul educațional unde tinerii din Ferentari învață scenografie, compoziție muzicală, actorie, coregrafie, dramaturgie, regie și fotografie. Povestiri din curtea școlii” este unul dintre ele, un spectacol care vorbește despre discriminare și toleranță, nevoi și aspirații. Publicul va putea participa gratuit la o serie de ateliere susținute de artiști, profesioniști sau reprezentanți ai culturii rome:

 • Aldessa Georgiana Lincan, feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy și organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi și tinere rome, va susține un atelier de limba români și unul de activism civic.

 • Mentor voluntar la Studiourile Ferentari, Sever Andrei, actor, improvizator, dramaturg și sound designer, fondator al grupului Facem virale și membru al trupei de impro Backstage Boys, autor al unor ateliere de improvizație în penitenciare, va coordona un atelier de improvizație muzicală.

 • Răzvan Rotaru îmbină actoria cu mișcarea jonglând tot timpul între spectacole de teatru („Super OK”, „Masă Puterilor Noastre”), dans contemporan („Moving Fields”, „Basma Curată”), spectacole interactive („Crimă la cină”, „Pe Bune”) și spectacole de circ („Alice în Țara Minunilor”). Conduce Mike’s School of Dance la Buzău, iar în cadrul Zilelor Caleido va coordona un atelier de dans contemporan.

 • ferentari
  Ateliere Foto Cristina Irian. Scoala de vară Avdives.

 • Cristina Irian și-a dat doctoratul în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei. A studiat antropologie vizuală la Bucureşti, SNSPA și Perugia, la Universita’ degli Studi UniPg, dar și dezvoltare locală comparată la Universita’ degli Studi di Trento. La Zilele Caleido va coordona un atelier foto, care ajută copiii din Ferentari să cunoască mai bine spațiul, cu ochiul liber și prin lentila aparatului foto.

 • La Atelierul de pictură, participanții vor experimenta cu diferitele tipuri de culori și texturi, forme și tehnici, cu artista Elena Andrei, absolventă a Universității de Arte din București, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu, și masterandă în Arte Vizuale la aceeași universitate.

 • Valentin Negoi, profesor în mediul preuniversitar și Doctor în istorie, autor al lucrării cu tema ,,Deportarea romilor din Muntenia în Transnistria în perioada 1942-1944”, vorbește despre istoria și cultură romilor atât din România cât și din Europa în cadrul unui atelier dedicat.

  La Zilele Caleido vine și Inayed Khalid, părintele atelierului de bijuterii Meșteșhukar

  Inayed Khalid, arhitect, membru al Ordinului Arhitecților din România, cu diplomă de master în Arhitectură și Planificare urbană, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, precum și membru fondator al Meșteșhukar ButiQ, va ține un atelier de meșteșuguri dedicat bijuteriilor din cupru și modelajului din ceramică. Despre Meșteșhukar citește aici: Meșteșhukari de București. Un arhitect palestinian a adunat 7 bijutieri de etnie romă care fac podoabe ultra-moderne, cu meșteșug străvechi

 • ferentari
  Atelier pentru mestesuguri, Inayed Khalid. Foto credit Inayed Khalid.

 • Actrița Irina Artenii, absolventă a secției de actorie a U.N.A.T.C., unde urmează și un masterat de actorie de film, propune tinerilor participanți un atelier de teatru. Irina susține periodic ateliere cu copii din diferite medii în cadrul unor proiecte de teatru comunitar.”

 • Leontin Alexe, cunoscător și culegător de ciuperci și plante sălbatice de pe Valea Doftanei, va susține un eveniment gastronomic. Leontin a fost descoperit de către chef Alexandru Dumitru, pe când gătea la Atra Doftana, iar în prezent este furnizor și colaborează cu mai multe restaurante din București și din țară.

Programul evenimentului este disponibil aici: https://caleido.ro/program-zilele-caleido/ . Zilele Caleido este un eveniment organizat de Fundația Amfiteatru, care va avea loc între 25-28 august, în Piața Ferentari din București, iar accesul va fi liber. Evenimentul se adresează tuturor bucureștenilor interesați să cunoască realitatea autentică și diversitatea culturii rome, precum și adulților și copiilor din comunitatea din Ferentari, scopul acestuia fiind acela de a crește coeziunea socială în Ferentari. Detalii aici: https://www.facebook.com/caleidoRO și https://www.caleido.ro/ Parteneri media: Radio România CulturalTanananaAdevărul, Revista AtelierulDoRIQadsSpotmediaZile și NopțiCooperativă urbanăMetropotamUtopia BalcanicăMunteanu

 

Cookies