Petra, tânăra nevăzătoare care inspiră zilnic mii de oameni, și mesajul ei pentru bucureștenii care lasă trotinete pe trotuar: Rugămintea mea, dragilor, e să nu le mai parcați așa

22 mart. 2024
1692 Afișari
Petra, tânăra nevăzătoare care inspiră zilnic mii de oameni, și mesajul ei pentru bucureștenii care lasă trotinete pe trotuar: Rugămintea mea, dragilor, e să nu le mai parcați așa
Petra, tânăra nevăzătoare care inspiră zilnic mii de oameni, și mesajul ei pentru bucureștenii care lasă trotinete pe trotuar: Rugămintea mea, dragilor, e să nu le mai parcați așa. Sursa foto: Instagram/graurii

Petra Pintelei, tânăra nevăzătoare care a devenit virală pe internet pentru calmitatea și bunătatea de care dă dovadă, vine cu un mesaj pentru bucureștenii care lasă trotinetele electrice în mijlocul trotuarelor.

Petra îi îndeamnă pe oameni să fie mai atenți unde parchează trotinetele electrice, pentru că pot afecta circulația pietonilor și chiar provoca accidente.

Mesajul Petrei pentru trotinetiștii din București

Trotinetele electrice sunt foarte întâlnite în București, în special pe trotuare, acolo unde rămân parcate după ce nu mai sunt folosite. Însă, aceste parcări neregulamentare încurcă circulația pietonilor sau chiar le-o blochează. Cele mai afectate sunt persoanele nevăzătoare sau persoanele cu alte dizabilități.

Petra Pintelei este o tânără nevăzătoare care a uimit întreaga țara cu optimismul și sfaturile sale, pe care rar le întâlnești la o persoană cu dizabilități. Femeia transmite fiecare mesaj cu calm, în timp ce zâmbește neîntrerupt.

De curând, Petra a transmis un mesaj pe rețelele de socializare pentru bucureștenii care lasă trotinetele parcate pe trotuar. Ea spune că vehiculele respective încurcă circulația și le pot provoca accidente atât persoanelor nevăzătoare, cât și celorlalți pietoni.

Petra spune că și ea, la rândul ei, a căzut și s-a lovit de câteva ori din cauza trotinetelor electrice parcate în mijlocul trotuarelor.

Mesajul Petrei Pintelei:

Bună ziua, dragilor. Sunt Petra și am astăzi un mesaj foarte important să vă transmit. Este o rugăminte pe care doresc să v-o adresez. Îmi cer scuze pentru calitatea acestui video, sunt singură și filmez așa cum pot. Doar că mesajul de astăzi îl consider foarte important. Priviți, vă rog, această trotinetă, nu știu dacă am filmat-o bine dar ea este o trotinetă electrică și este în mijlocul trotuarului.
Rugămintea mea, dragilor, cei care folosiți aceste trotinete, cei care vă deplasați cu ele, vă rog, nu le mai lăsați în mijlocul drumului. Ele reprezintă un obstacol, atât pentru persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, dar pot fi un obstacol chiar și pentru dumneavoastră. Așa că, vă rog frumos, rezemați-le de ceva, puneți-le cumva să nu fie chiar în mijlocul drumului unde merg toți oamenii sau există, din câte am înțeles, niște locuri special amenajate.
Vă mărturisesc că, din păcate, eu de multe ori am căzut și m-am lovit luând în brațe aceste trotinete. Vă mulțumesc și sper că acest mesaj să ajungă la cât mai multă lume. Spuneți NU obstacolelor impuse de oameni altor oameni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by G R A U R I I (@graurii)

Cine este Petra Pintelei și de ce este adorată de atâția oameni

Petra Pintelei este o tânără nevăzătoare și un exemplu de curaj și putere. Ea a fost întâlnită pe stradă de doi prezentatori tv, cunoscuți pe rețelele de socializare drept „Graurii”, care i-au luat un scurt interviu pe care, ulterior, l-au postat pe Tik Tok. Clipul video a strâns în scurt timp milioane de vizualizări.

Ulterior, Petra a fost invitată la podcastul fraților Graur, acolo unde a avut ocazia să își spună povestea.

Petra Pintelei are vârsta de 30 de ani și s-a născut cu atrofie de nerv optic și degenerescneță maculară, probleme care îi afectează vederea. Ea vede doar în proporție de 5%, însă a învățat să trăiască așa și spune că nu și-ar dori să își recapete vederea. Petra se bucură că s-a născut așa și că nu și-a pierdut vederea pe parcurs, căci ar fi fost mai rău să nu mai aibă brusc contact vizual cu lumea înconjurătoare.

Impresionant este și faptul că Petra vorbește în prezent șase limbi străine: engleză, spaniolă, rusă, turcă, portughează și franceză.

De mică m-au fascinat sunetele. Eu sunt nevăzătoare din naștere. Simțul auditiv a preluat foarte mult din ce văzul trebuia să-mi ofere. Și atunci sunetele diferite, mai ales cele ale limbilor străine și muzica, au fost lumea mea de imaginație, de joacă, de împlinire a dorințelor. Și am făcut cursuri de limbi străine. Mama mea a văzut că am potențial de a învăța și m-a expus limbilor străine. Am învățat să mă exprim mai ușor pentru că le-am învățat de copil”, a povestit Petra în podcastul fraților Graur.

În anul 2009, Petra a fost în Parlamentul European, unde a susținut un discurs, iar acum există un articol de lege ce-i poartă numele și se referă la libertatea de acces a persoanelor nevăzătoare cu câini-ghizi în spații publice și mijloace de transport, potrivit unei declarații făcute de Petra în cadrul emisiunii „X Factor” din anul 2013.

Petra lucrează în Ministerul Muncii

Petra a mai spus că se consideră o persoană independentă și încearcă să își trăiască viața cu toate provocările și experiențele pe care i le oferă. De asemenea, ea a mai mărturisit că lucrează în Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități în cadrul Ministerului Muncii.

Pe scurt asta înseamnă că fac hârtii, pe larg înseamnă că mă ocup de tot ceea ce înseamnă informații în domeniul persoanelor cu dizabilități, proiecte sociale, informații despre lege, drepturi etc. Lucrez pe calculator. Mă duc cu metroul la muncă, merg cu un baston alb care și vibrează. Am si un GPS și mă mai orientez așa. De asemenea, am colegi cu care îmi coordonez drumul și ne găsim pe la metrou și mergem împreună”, a mai declarat Petra în pocast.

Podcastul întreg în care Petra își povestește viața îl regăsiți mai jos:

Te-ar putea interesa și:

Cookies