Aura Manolache și grupul Patrimonial inițiează o petiție pentru declararea clădirii ICA din București drept monument istoric. Este vorba despre clădirea fostului Institut pentru cultura şi fermentarea tutunului/ Institutul pentru Cercetări Alimentare, care se află în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Gârlei.
Considerăm că pe lângă valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică – cele mai importante atribute ale acesteia se leagă de unicitate, fiind una din puținele clădiri dedicate de la început unui institut de cercetări din București, având deci o mare valoarea memorială și istorică.
În argumentația sa, inițiatoarea petiției face și un scurt istoric al Clădirii ICA de pe strada Gârlei din București:
Clădirile construite intr-un stil neo-romanesc, proiectate de arhitectul Lucian Teodosiu, cu un aer monumental, au fost finalizate in 1927. Complexul, la început, a fost format din două vile amplasate de-a stânga și de-a dreapta institutului și clădirea centrală. Instalațiile tehnice au fost amplasate în 1928-1929, s-au angajat specialiști în domeniu, iar complexul a fost denumit ,,Casa Autonomă a Monopolurilor”.
Inaugurarea festivă a acestei clădiri a avut loc în anul 1930, în prezența unor delegații străine și a unei asistențe numeroase, compuse din reprezentanți ai vieții științifice și economice din România. Discursul de inaugurare, mai amintește Aura Manolache, a fost susținut de către profesorul Dimitrie Gusti, care era atunci și preşedintele Casei Autonome a Monopolurilor.
În prezent, Clădirea ICA este în proprietate privată.
Inițiatoarea petiției anunță că documentul va fi trimis direct către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, către Consiliul General al Municipiului București, precum și către ., pentru susținerea demersului
Petiția a fost inițiată pe platforma Declic și poate fi consultată și semnată AICI.