Petiție împotriva creșterii taxei pentru parcări inițiată de bucureșteni

10 mai 2021
159 Afișari
Petiție împotriva creșterii taxei pentru parcări inițiată de bucureșteni

Nemulțumirea unora dintre bucureșteni cu privire la creșterea taxelor pentru parcările de reședință a dus la apariția de petiții menite să adune cât mai multe semnături în speranța că autoritățile le vor asculta nemulțumirea. În ședința CGMB de pe 27 aprilie a fost aprobată această creștere a taxei anuale pentru parcarea de reședință, modificarea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Una dintre cele mai populare petiții pe această temă este inițiată de cetățeanul Adrian Sandu, care invocă modul haotic în care s-au construit blocuri noi în București, dar și faptul că impozitul pentru locul de parcare va ajunge, paradoxal, mai mare decât impozitul pe un imobil.

În prezent taxa anuală pentru locul de parcare este de 84 de lei

În textul petiției se invocă taxele și impozitele pe care inițiatorul le consideră ridicate și nejustificate, la care ar urma să se adauge și taxa de 7 ori mai mare pentru locul de parcare de reședință.

„Consiliul General al Municipiului București a aprobat marți 27.04.2021 propunerea celor 6 primari de sector de a crește de 7 ori taxele pentru parcările de reședință, începand cu data de 01.01.2022.  84 lei/an (suma plătită în prezent) este o suma rezonabilă  pentru o parcare ce înainte era la liber. Pentru 2 linii trasate anual pe asfalt pentru un loc de parcare ce înainte era la liber, brusc azi se plătesc 84 lei, 600 lei la anul, etc.   Muncim doar pentru a plăti taxe la stat?  Plătim 45% din salariu pentru CAS, CASS, șomaj, impozit pe venit și fond de pensii.  Plătim 19% TVA la orice cumpărăm cu banii rămași. Plătim impozit pentru mașină, casă, teren sau orice ban facem in plus.”, a motivat inițiatorul petiției, indignat de această măsură a Primăriei.

Ce argumente pentru semnarea petiției le sunt oferite cetățenilor

Petiția include și o listă de motive pentru care bucureștenii ar trebui să o semneze, potrivit cetățeanului Adrian Sandu, cel care a pornit inițiativa. Motivele pentru a semna petiția ar fi următoarele:

  • „Aceste locuri de parcare au fost făcute înainte de 1989, odată cu blocurile de care aparțin
  • Nu trebuie să suportăm noi, vechii riverani, nota de plată pentru modul haotic în care s-au construit blocuri noi în cartierele noastre, fără sa aibă asigurate suficiente locuri de parcare
  • Pensiile nu au crescut de 7 ori;
  • Salariile nu au crescut de 7 ori;
  • Taxa de parcare ar ajunge să fie mult mai mare decât impozitul pe un imobil.
  • Riveranii nu au fost consultați;
  • Dacă dăm mai mulți bani ar trebui să primim mai mult în schimb. Nu este precizată destinația (investiții sau servicii) acestei taxe majorate începând cu anul viitor;
  • Vor urma alte asemenea creșteri abuzive de taxe și impozite, în ciuda promisiunilor ferme dinainte de alegeri ale actualilor aleși că nu vor fi majorate taxele și impozitele.”

Petiția poate fi consultată la acest link.

Bucureștiul este împărțit în 4 zone de taxare a locurilor de parcare

De la începutul anilor 2000, Capitala a fost împărțită în 4 zone de taxare, în funcție de apropierea de centru și de gradul de dezvoltare din fiecare regiune. Prin urmare, cea mai scumpă zonă este A, care reprezintă chiar centrul orașului. În zona A, creșterea a fost de la 84 de lei la 600 lei pe an pentru un loc de parcare. În zona B, taxa va fi majorată la 500 lei de la 66 de lei. În zona C taxa va ajunge la 400 de lei de la 55 de lei în prezent, iar în zona D va crește de la 37 de lei la 300 de lei, potrivit Digi 24.

Această majorare a fost solicitată de primarii de sector. Mai mult, de anul viitor taxa de parcare se va calcula anual, și nu pe zi cum se întâmplă în prezent. Astfel, o persoană care se va muta sau va rămâne fără mașină pe parcursul anului tot va trebui să acopere costul pentru locul de parcare respectiv pentru întregul an.

Cookies