Peste o tonă de alimente confiscate în București; carnea avea cele mai mari probleme. Zeci de magazine au fost controlate de ANSVSA

19 apr. 2022
401 Afișari
Peste o tonă de alimente confiscate în București; carnea avea cele mai mari probleme. Zeci de magazine au fost controlate de ANSVSA
Peste o tonă de alimente confiscate în București; carnea avea cele mai mari probleme. Zeci de magazine au fost controlate de ANSVSA

ANSVSA a anunțat că în intervalul 14-16 aprilie 2022, au fost efectuate controale la mai multe unități alimentare din București, iar în urma acestora sute de kg de alimente au fost confiscate. Scopul acțiunii a fost de a prevenii apariția cazurilor de toxiinfecție alimentară, în perioada sărbătorilor pascale.

Peste o tonă de alimente confiscate în București de ANSVSA

ANSVSA împreună cu DSVSA au efectuat controale la 76 de unități alimentare din București, în acest weekend. Comisarii au verificat dacă condițiile de igienă, depozitare și transportare sunt respectate de către comercianți. Între unitățile ce au fost verificate se numără:

  • 34 de măcelării,
  • 38 de magazine alimentare,
  • 4 pescării.

În urmă verificărilor făcute de către ANSVSA și DSVSA, în perioada 14-16 aprilie 2022, au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a acestora a ajuns la suma de 583.200 de lei.

Ce nereguli au găsit în urma controalelor

Pe lângă sancțiunile contravenționale ce au fost aplicate, comisarii au confiscat circa 1.478 de kilograme de alimente. Între acestea se numără: 174 kilograme de organe de miel, 158 kilograme de produse de carne, 9 kilograme de pește, 6,5 kilograme de pasăre și 18 litrii de lapte.

Principalele nereguli ce au fost constatate și sancționate de către comisari în urma controalelor au fost:

  • Vânzarea directă către consum, a unor produse alimentare finite, în spații:
    • Neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar
    • Care nu respectau condițiile de igienă
  • Nerespectarea condițiilor legale în ceea ce privește depozitarea, etichetarea, ambalarea și manipularea produselor alimentare,
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în ceea ce privește:
    • Spațiile de prelucrare,
    • Spațiile de depozitare,
    • Spațiile de valorificare a produselor alimentare
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în ceea ce privește instalațiile, utilajele și ustensilele folosite,
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor comercializate,
  • Vânzarea de carne fără efectuare unei expertize sanitare veterinare în prealabil,
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în ceea ce privește condițiile în care se poate comercializa carnea de pasăre.

Pentru a evita neplăcerile în perioada următoare, ANSVSA le recomandă oamenilor să cumpere alimentele necesare mesei de Paște doar din unitățile și spațiile aflate sub control sanitar-veterinar.

Cookies