ȘTIRI

Peste o mie de persoane au donat sânge pentru victimele din Colectiv

Dr. Neagu Florianda, șef de secție la Compartimentul Coordonare recrutare, testare și donare din cadrul Centrului, a declarat pentru Agerpres că până sâmbătă la ora 17,00 la nivelul întregii Capitale se înregistraseră peste 900 de donatori.

„Unitățile din spitale sunt tot ale noastre, sunt doar puncte exteriorizate în spitale. Practic se fac analize la noi, pungile se întorc și se prelucrează tot la noi, apoi se întorc la spital. Ei sunt niște puncte în exteriorul Centrului, puncte fixe care ajută să nu se aglomereze Centrul de transfuzii”, a explicat ea.

A menționat, de asemenea, că deocamdată sângele donat se validează, se prelucrează, urmând ca abia apoi să fie distribuit în spitale, acolo unde este nevoie.

Programul Centrului a început la ora 7,30.

Duminică, la fel ca în cursul zilei de sâmbătă, o echipă de la Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge le oferă celor prezenți sticle cu apă, suc, biscuiți, banane. De asemenea, cei prezenți sunt consiliați, deoarece mulți dintre ei nu știu că trebuie să mănânce și să se hidrateze înainte de a dona sânge.

Doina Goșa: Va fi nevoie de donatori și în zilele următoare

Va fi nevoie de donatori de sânge și în zilele și săptămânile următoare, deoarece persoanele rănite în incendiul de vineri vor fi operate după ce le va fi restabilită starea, iar sângele nu poate fi conservat pentru o perioadă foarte lungă, a declarat, duminică, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină din București, Doina Goșa, pentru Agerpres. 

„Sângele nu poate fi conservat, doar masa eritrocitară poată fi conservată 40 de zile. Însă trombocitele doar cinci zile au viață. După cinci zile trebuie să facem altele și de aceea e nevoie în continuare de donatori. A fost sfârșit de săptămână și probabil că au putut să vină oamenii în număr mare, însă eu cred că și săptămânile următoare, pentru că a fost o mobilizare foarte mare. Și companiile ne-au sunat și ne-au spus că, dacă avem nevoie de ajutor, pot să ni-l ofere. Ei pot să vină și dacă lucrează, în perioada următoare, pentru că vor primi o zi liberă de la serviciu. Le vom da o zi liberă de la serviciu și în felul acesta pot să vină să doneze în continuare”, a mai precizat ea.

Doina Goșa a declarat că, pentru a face față numărului mare de donatori, la Centrul de Transfuzie a fost amenajată o boxă suplimentară de recoltare.

Ea a estimat că în cursul zilei de sâmbătă la nivelul Capitalei au existat peste o mie de donatori, dintre care 700 la Centrul de Transfuzie, 160 la Spitalul Municipal, 140 la Spitalul de Urgență și 30 la Fundeni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button