ARHIVA B365

Violenţe extreme în Bucureşti. Un manifestant în flăcări, mai mulţi răniţi LIVE TEXT

UPDATE 00:10

Zona dintre Unirii şi Piaţa Universităţii este acum calmă.

Jandarmii au ridicat încă un grup de tineri şi i-au urcat în camioane. Cele câteva zeci de persoane care au rămas la Universitate sunt evacuate de jandarmi, care acţionează pe două flancuri, dinspre Intercontinental şi dinspre Universitate.

33 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, transmite SMURD. 17 au fost internate, din care patru jandarmi.

În Piaţa Universităţii, jandarmii ocupă zona de la fântâni.

20 de maşini de poliţie creează o barieră în dreptul fostului restaurant Budapesta, pentru a opri protestatarii. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, se plânge din cauza distrugerilor din zonă: bănci, coşuri de gunoi vandalizate.

„Primarul General, Sorin Oprescu, a convocat un comandament de urgenta pentru a evalua pagubele si a dispune masurile care se impun, maine, 16 ianuarie, ora 9. La comandament vor lua parte reprezentanti ai operatorilor de salubrizare, ENEL, ai detinatorilor de utilitati si ai constructorilor de drumuri.” – comunică Primăria Municipiului Bucureşti.

Studenţii au plecat din Piaţa Universităţii, la apelul jandarmilor.

Bulevardul Cantemir este aproape eliberat de protestatari. Jandarmii spun că aceştia se regrupează în spatele blocurilor. La Unirii s-a liniştit situaţia.

„Poliţia Capitalei a declanşat cercetarea pentru ultraj împotriva bunelor moravuri şi distrugere. Ancheta de-abia a fost declanşată, pe baza imaginilor vor fi identificaţi cei care au provocat distrugeri” – declară Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Suporterii echipei Dinamo dau declaraţii la Realitatea tv: „nu ne pasă că vom fi bătuţi, am mai fost. Nu vrem cenzură. Jandarmii au folosit spray-uri lacrimogene de cum ne-am apropiat de gard. Jandarmii ne instigă”.

A fost spartă şi o casă de schimb valutar.

Protestatarii sunt împinşi de jandarmi către Parcul Tineretului, trag cu puşti în aer. Nu se ştie dacă se folosesc gloanţe oarbe sau de cauciuc. Două maşini ard pe Splaiul Unirii. Circulaţia e oprită între fostul restaurant Budapesta şi Unirii.

30 de protestatari şi patru jandarmi au fost răniţi. 40 de persoane au fost reţinute.

Pompierii intervin pentru stingerea incendiilor aprinse de demonstranţi. Toţi poliţiştii din Capitală au fost mobilizaţi.

Asalt al jandarmilor la magazinul Unirea, unde au fost produse pagube.

Magazinul Vodafone de la Unirii a fost vandalizat de huligani, s-au furat telefoane.

Efective importante de jandarmi vin din provincie, către Capitală. 10 echipe de jandarmi vin din Constanţa. 15 răniţi au fost transportaţi la spitale.

În zona Unirii jandarmii folosesc tunurile cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Protestatarii îi atacă pe jandarmi, în zona Unirii. Strigă „Hoţii!” şi aruncă cu pietre. Jandarmii trag şi ei cu fumigene. Au intervenit cu tunuri de apă.

Un reporter al Antena 3, Petre Nechita, a fost lovit la cap cu lanţul, de protestatari.

Protestatarii au aprins un foc în mijlocul drumului, la magazinul Unirea. TVR Info relatează că s-au folosit şi tunuri cu apă.

Ministerul de interne a decis să trimită brigăzile SPIR, mascaţii poliţiei, pe stradă.

REporterii RTV relatează că protestatarii le-au declarat că fac parte din galeriile echipelor de fotbal, că sunt bine organizaţi.

Un magazin din centrul capitalei a fost incendiat, transmite RTV.

Au fost chemate şi echipajele speciale ale Poliţiei, pentru a interveni alături de jandarmi, care nu reuşesc să pună capăt violenţelor.

RTV transmite imagini cu unul din tinerii care s-a bătut cu jandarmii, zăcând pe jos. Autospecialele jandarmilor sunt folosite de forţele de ordine drept baricade, pentru a nu mai fi loviţi cu pietre.

Numărul de jandarmi a fost suplimentat cu forţe din provincie, de la Ploieşti. Continuă atacurile dinspre magazinul Cocor. Protestatarii, în număr de aproximativ 500, încearcă să ajungă din nou în zona Pieţei Universităţii.

La Piaţa Universităţii, forţele de ordine încearcă să îi oprească pe huliganii care vin dinspre Piaţa Unirii. Maşinile jandarmeriei, inclusiv cu tunuri cu apă, se îndreaptă înspre spitalul Colţea. Jandarmii reţin din nou huligani.

Protestatarii au rupt gardul de protecţie dintre benzile de circulaţie de pe bulevardul Brătianu şi şi-au creat baricade cu panourile. Jandarmii s-au grupat înspre Universitate şi trag cu lacrimogene, protestatarii aruncă cu pietre.

O maşină SMURD a ridicat un protestatar lovit la Piaţa Unirii.

O maşină a poliţiei locale a fost vandalizată.

Între Universitate şi Unirii s-a reluat circulaţia în condiţii normale.

Studenţii au ajuns la Piaţa Universităţii, unde situaţia e calmă, dar jandarmii i-au oprit să intre în Piaţă. Violenţele se desfăşoară în continuare la Unirii.

Ministrul de interne a convocat o celulă de criză.

Jandarmii fug din faţa protestatarilor, se retrag, nu sunt suficienţi, în zona magazinului Unirea. Protestatarii îi înconjoară. Jandarmii folosesc arme cu gaze lacrimogene.

Crin Antonescu, liderul PNL, a anunţat că cere susţinătorilor opoziţiei să se alăture protestelor paşnice. FSLI a anunţat că, de luni, profesorii se vor alătura şi ei demonstraţiilor.

Un nou incendiu a fost aprins la gura de metrou de la Unirii.

Protestatarii violenţi se află în faţa magazinului Unirea. Jurnaliştii sunt rugaţi de jandarmi să părăsească zona, pentru a nu fi răniţi. Sute de protestatari vin dinspre Calea Călăraşi şi aruncă cu sticle. În Piaţa Universităţii au rămas doar protestatarii paşnici, s-a dat drumul la trafic.

Cristian Zărescu, corespondentul RTV, a fost rănit la picior cu o piatră, iar cameramanul RTV a fost rănit la nivelul feţei, la intrarea în Centrul Vechi. Cel puţin 20 de persoane au fost reţinute, doi jandarmi au fost răniţi grav. Șase răniţi au ajuns la Spitalul Universitar. Huliganii au aprins un foc în faţa Hanului lui Manuc, unde aceştia s-au regrupat.

Jandarmii s-au regrupat la intrarea spre Lipscani, huliganii au intrat în Centrul VEchi.

În zonă şi-au făcut apariţia maşinile de pompieri, pentru a stinge focurile aprinse de demonstranţii violenţi.

Jandarmii trag cu cartuşe cu gaze lacrimogene. În zona Cocor încă circulă autoturisme civile, în ciuda violenţelor şi a flăcărilor. Circulaţia nu a fost oprită de forţele de ordine.

Protestatarii au dărâmat o baracă în mijlocul drumului, pentru a ridica un fel de baricadă, în zona Cocor. Protestatarii bat cu pietre în baricadă, pentru a intimida jandarmii şi au aprins un foc. Pavajul din zona Centrului VEchi s-a transformat în proiectile.

O coloană de câteva zeci de studenţi se îndreaptă dinspre Regie înspre Piaţa Universităţii. Studenţii poartă banderole albe şi spun că vor protesta paşnic.

Liniştea a fost momentan restabilită, în Piaţa Universităţii

20:00

Coloane de protestatari vin dintre Unirii, pe la Colţea, jandarmii intervin în forţă. Și aici se aruncă pietre.

Jandarmii au intervenit din nou în forţă, duminică seară, după ce câţiva tineri din cei 1.300 de protestatari au început să se împingă cu forţele de ordine şi să arunce cu pietre şi sticle. S-a aruncat şi cu o sticlă incendiară, iar unui protestatar i s-au aprins hainele, pentru scurt timp. Pompierii au intervenit pentru a stinge sticlele incendiare.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene şi i-au împins pe protestatari spre Teatrul Naţional, după ce aceştia ocupaseră carosabilul. Se pare că sunt mai mulţi răniţi, între care şi jurnalişti. Un jandarm a fost transportat în stare gravă, la Spitalul Universitar. În piaţă sunt sute de jandarmi, relatează reporterii Realitatea. Mai multe persoane au fost ridicate de jandarmi.

Peste o mie de bucureşteni au ieşit în Piaţa Universităţii, duminică seară, cu toate că Primarul Capitalei a declarat că nu a autorizat un protest. Protestatarii declară însă că vor ca demonstraţia să se desfăşoare fără violenţă.

Cu toate acestea, huiduielile au fost la ordinea zilei, nu doar la adresa conducerii ţării, ci şi la adresa milionarului Irinel Columbeanu, care s-a gândit să câştige ceva capital politic pentru alegerile locale, unde doreşte să candideze la funcţia de Primar General.Irinel a venit în Piaţa Universităţii, dar a fost întâmpinat cu huiduieli.

Oamenii au început să-l împingă. Columbeanu a fost preluat de doi apropiaţi şi s-a strecurat pe sub un gard, părăsind pe lângă cordonul de jandarmi, zona. A început apoi să vorbească la telefonul mobil. În cele din urmă s-a suit într-un taxi şi a plecat, scrie realitatea.net.

Oamenii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional, dar şi pe partea opusă a bulevardului Nicolae Magheru, în zona fântanilor.

Traficul rutier este liber, nefiind înregistrate blocaje.

Protestatarii sunt de vârste diferite, unii venind chiar şi cu copiii. Primii adunaţi la Universitate, în jurul orei 14.00 au fost în special persoane de vârsta a treia. Ulterior, în piaţa au venit şi oameni mai tineri. Manifestanţii scandează lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi cer alegeri anticipate, informează MEDIAFAX.

Ei au steaguri, pancarte, unele chiar improvizate, pe care scrie „Jos Băsescu”, „Stop distrugerii Roşiei Montane”, „Stop corupţiei”. Pe o pancartă mare, purtată de mai multe persoane, scrie Decembrie ’89 şi este desenată o hartă pe care sunt marcate cu cruci localităţile în care au murit oameni în timpul Revoluţiei.

„Am venit pentru că avem pensii mici”, spune un protestatar. Altul spune că este bolnav, are o pensie bună de 11 milioane, dar are grijă de noră şi de băiat. „Nu mai putem, nu mai putem suporta. Nu suntem golani, suntem muncitori, intelectuali, oameni care am vrea sa lucrăm, dar nu mai avem unde”, susţin manifestanţii. Oamenii îndeamnă la solidaritate şi constant vorbesc de proteste paşnice.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button