Peste 70% dintre cumpărătorii de locuințe din 15 cartiere din Capitală vor dispărea, în trei luni

de:
19 iun. 2013
0 Afișari
Peste 70% dintre cumpărătorii de locuințe din 15 cartiere din Capitală vor dispărea, în trei luni

Un sondaj realizat de HomeFinders.ro în luna noiembrie 2012 în randul principalelor agenții din piața rezidențială a indicat un număr de 22.000-24.000 proprietăți tranzacționate în anul 2012 la nivelul orașului București. Dintre acestea, aproximativ 40% dintre achiziții au fost finanțate prin programul Prima Casă.

În plus, HomeFinders.ro a derulat, pe parcursul a 13 luni, în perioada mai 2012-mai 2013, un studiu pe un eșantion de peste 464 de cumpărători de locuințe în București, pentru a stabili ce procent își poate finanța achiziționarea locuinței doar prin programul Prima Casă.

În urma acestui studiu au reieșit următoarele:

36% dintre cei intervievați ținteau o achiziție în cartierele mărginașe. Pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achiziție erau asigurate de programul Prima Casă, nefiind eligibili și pentru alte tipuri de credite ipotecare.

În acest sens, fenomenul de scădere cu cea mai mare amploare este resimțit în cartierele mărginașe, unde raportul cerere solvabilă/ofertă disponibilă este puternic disproporționat. Pentru a putea fi achiziționat prin programul Prima Casă, un apartament de 4 camere cu pretul de 60.000 euro ar trebui să înregistreze astăzi o scădere de 10 până la 15 procente.

Următoarele cartiere sunt cele mai afectate: 1 Decembrie; Doamna Ghica; Colentina-Fundeni; Militari-Apusului/Pacii; Rahova; Berceni; Drumul Taberei/Ghencea; Pantelimon, 13 Septembrie-Sebastian; Basarabiei-CostinGeorgian; Crangasi; Lujerului/Uverturii;; Dristor/VitanVechi; Piata Sudului; Nicolae Grigorescu.

Un procent de 25% dintre intervievați intenționau să achizitioneze un apartament în anumite zone semicentrale ( Tineretului/Timpuri Noi; Brancoveanu Parc; LaculTei-Parcul Circului; Baba Novac; Iancului; Stefan cel Mare; Mosilor; Vitan Nou; Piata Muncii). Dintre aceștia, ponderea celor care depindeau de programul Prima Casă era de aproximativ 32% (jumătate față de procentul celor care erau interesați de cumpărarea unei locuințe în cartierele mărginașe).

39 % dintre respondenți urmăreau un apartament în zona centrală și de nord a Capitalei, dintre care 18% aveau ca opțiune de finanțare exclusiv programul guvernamental Prima Casă. Astfel, aceste zone vor fi afectate moderat sau deloc afectate de stoparea programului.

Studiul făcut demonstrează că, datorită încheierii programului Prima Casă, există premisele unei scăderi accelerate a prețurilor în cartiere în următorul interval de aproximativ 3 luni, atât cât se estimează că va mai dura până la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental, conform ultimelor date publice furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

„Au apărut în piață proprietari care nu vor să-și asume riscul de a amâna vânzarea în contextul epuizării fondurilor disponibile Prima Casă și acceptă sau chiar propun un nivel mai scăzut al prețurilor pentru a fi competitivi în raport cu celelalte oferte”, spune Matei Maloș, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, nu este exclus un blocaj total în trimestrul al IV-lea 2013 în zonele în care cererea solvabilă (cererea pentru care cumpărătorii dispun de mijloace de plată) este mult mai redusă față de oferta tranzactionabilă (disponibilă pe piață), blocajul putând fi comparabil cu cel din trimestrul al IV-lea 2008, resimțit însă la nivelul întregii piețe.

Piața s-ar putea ajusta și de această dată în funcție de oferta de finanțare din piață. Comparând cel mai accesibil produs de creditare cu ceea ce permite finanțarea prin Prima Casă, în momentul de față, cu aceeași rată la un credit în lei se poate achiziționa un imobil cu un preț mai mic. Conform calculelor Kiwi Finance, una din cele mai mari companii de brokeraj financiar, în moneda în care se încasează veniturile (lei, în majoritatea cazurilor), din cauza diferențelor de dobândă între lei și euro, la o rată similară cu cea a unui credit prin Prima Casă, se pot accesa 45.500 euro echivalent în lei față de 57.000 euro. În plus,
avansul de care trebuie să dispună cumpărătorii este de 15% față de 5%, avansul minim necesar pentru achiziția prin Prima Casă.

 

Cookies