ARHIVA B365

Sondaj de ultimă oră: Câți dintre bucuresteni sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor

Rezultatele sondajului au scos la iveala faptul ca bucurestenii sunt de acord cu eutanasierea, dar si cu ideea organizarii unui referendum care sa decida soarta cainilor comunitari, se arata intr-un comunicat IRES.

Rezultatele sondajului le găsiți AICI.

Astfel, 99% dintre cei chestionati au auzit de incidentul in care un copil a murit, dupa ce a fost atacat de cainii vagabonzi. O analiza a notorietatii incidentului arata ca rezidentii din sectoarele 1 si 6 ale Capitalei sunt cei mai informati in legatura cu acest aspect.

Vinovatia pentru acest incident este impartita, din perspectiva bucurestenilor, intre vinovati generici (autoritati, oameni in general, etc.) sau specifici (primarul Capitale, bunica sau familia copilului). Astfel, ierarhia privind vinovatia plaseaza pe primul loc autoritatile locale, dar pe locul secund se afla bunica celui decedat.

Ideea organizarii unui referendum in Capitala pe problema cainilor fara stapan este cunoscuta de 93% dintre respondenti, iar peste jumatate dintre cei care au auzit despre referendum au o parere buna si foarte buna despre initiativa consultarii populatiei.

Analiza gradului de informare arata ca tinerii intre 18 si 35 de ani, persoanele cu studii elementare si rezidentii din sectorul 5 sunt mai putini informati cu privire la organizarea referendumului, in timp ce ponderea este ce mai ridicata in randul persoanelor de peste 65 de ani si la nivelul locuitorilor din sectorul 6.

Peste 6 din 10 locuitori ai Capitalei declara ca vor participa cu siguranta la referendumul privind problema cainilor fara stapan.

De asemenea, 72% dintre respondentii care declara ca vor participa la referendum (76%) sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, iar o cincime dintre ei spune ca nu vor fi de acord cu propunerea primarului general Sorin Oprescu. In favoarea eutanasierii anticipeaza ca vor vota cu precadere barbatii, persoanele intre 18 si 35 de ani sau rezidentii din sectorul 3.

Totodata, 55% dintre respondenti sunt de acord si cu luarea unei decizii in favoarea eutanasierilor fara o consultare prealabila cu cetatenii. In randul acestora se afla in proportii mai ridicate respondentii peste 65 de ani, persoanele cu studii superioare si cele care locuiesc in sectorul 3.

Totusi, 43% dintre respondenti cred ca nu eutanasia este solutia pentru problema cainilor vagabonzi. Eutanasierea este vazuta ca singura solutie cu precadere de catre barbati si de catre respondentii cu studii superioare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani si care locuiesc in Bucuresti.

Autorii studiului au precizat ca cifrele legate de prezenta la urne in ziua referendumului si anticiparile legate de vot trebuie interpretate ca fiind declaratii ale respondentilor chiar in ziua inmormantarii copilului decedat, adica joi, si reprezinta o fotografie a unui moment cu impact emotional puternic.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button