ARHIVA B365

Peste 700 de hectare din pădurea Băneasa s-ar putea transforma în cartier rezidenţial

Codul Silvic aflat acum în vigoare nu permite tăierea copacilor şi ridicarea de imobile în zonele forestiere, fie ele private sau de stat, scrie digi24.ro.

Dan Trifu, vicepreşedintele Asociaţiei EcoCivica, afirmă că o funcţionară din primăria Voluntari deţine 15 hectare de pădure: „Doamna respectivă a spus că nu poate plăti amenda pentru că nu este pădurea ei, ci a domnului primar de la Voluntari”.

Iar în respectiva pădure ar urma să fie ridicate câteva dintre casele unui viitor cartier rezidenţial.

„Eu nu cunosc ca cineva din rândul angajaţilor sau domnul primar să aibă teren în pădure, dar orice proprietar. Dacă i se permite şi este o lege, nu ai cum să nu-i dai curs”, susţine, la rândul său, Dragoş Stelniceanu arhitect-şef la Primăria Voluntari.

Activiştii de mediu susţin că proprietarii de păduri din zona Voluntari au toate planurile făcute pentru viitorul cartier de vile. Aşteaptă doar aprobarea Parlamentului ca să se apuce să taie copacii şi să facă loc betonului.

Fostul ministru al pădurilor, Lucia Varga, spune că din cele 1.250 de hectare ale pădurii Băneasa, peste 700 de hectare ar putea fi tăiate.

În acelaşi pericol, spune Lucia Varga, s-ar afla peste trei milioane de hectare de pădure privată din toată România.

„Este clar că e o dorinţă a lor de a satisface interesele clientelei politice şi nu numai”, a declarat Lucia Varga.

„Pădurea Băneasa este un caz şcoală pentru cine vrea să studieze corupţia din România aici se văd toate instituţiile implicate”, a afirmat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În prezent, proprietarii pădurilor pot construi doar la marginea acestora şi numai pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Noul proiect de lege ar permite ridicarea de clădiri în interiorul pădurii pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button