Peste 700 de clădiri din București au risc seismic de grad 1 și 2. Fostul arhitect șef al Capitalei: Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că sunt aproape în colaps

03 mart. 2023
219 Afișari
Peste 700 de clădiri din București au risc seismic de grad 1 și 2. Fostul arhitect șef al Capitalei: Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că sunt aproape în colaps
Peste 700 de clădiri din București au risc seismic de grad 1 și 2. Fostul arhitect șef al Capitalei: Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că sunt aproape în colaps. Sursa foto: Facebook - Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

În Capitală se încep lucrările pentru reconsolidarea clădirilor, dar situația nu se prezintă una tocmai bună. Există sute de clădiri în București încadrate în gradul de risc seismic 1 și 2, care ar putea să pună viața în pericol unui număr foarte mare de oameni în cazul unui cutremur cu magnitudine mare.

Peste 700 de clădiri din București prezintă risc seismic de gradul 1 și 2

În Capitală există peste 300 de clădiri cu risc seismic 1, în total, peste 700 de imobile au risc seismic 1 și 2, conform Atena 3.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, a făcut mai multe declarații cu privire la situația gravă a clădirilor din București. Acesta spune că lucrările pentru consolidare în funcție de gradul seismic și gradul de afectare în care sunt încadrate imobilele pot ajunge la 100% din valoarea unei construcții noi:

Este echitabil, din punct de vedere al unor proprietari care ar fi subvenționați și alții nu ar fi. Aici trebuie intervenit și din partea unei parteneriat public privat.

Fostul arhitect șef al Capitalei spune că Guvernul ar trebui să intervină într-o manieră mai brutală în această situație care pune viețile oamenilor în pericol:

Există și alte soluții, dar e nevoie de curaj și voință politică.

Numeroase clădiri care prezintă riscuri seismice sunt cele declarate monumente istorice, iar preponderente sunt în zone protejate. Gheorghe Pătrașcu spune că legislația este deficitară în acest moment, dar se poate găsi posibilitatea de a reconstrui aceste clădiri:

Adică dacă reconstruiești o imagine, fațada unei clădiri, atunci interioarele de multe ori nu mai corespund din punct de vedere al protecției la incendii sau sanitare.

Pentru siguranța clădirilor este nevoie de o investiție foarte mare

Gheorghe Pătrașcu mai declară că, pentru a asigura clădirile în caz de cutremur, vor exista cheltuieli foarte mari:

Nu cred că statul trebuie să poarte toate cheltuielile astea.

E nevoie de o susținere din partea statului, dar să suporte și privatul. Privatul poate să fie în două forme, proprietarul care primește o subvenție sau o entitate privată care se ocupă de un imobil pe care l-a dobândit.

Un specialist calificat poate să evalueze starea clădirilor din câteva probe sau vizual, spune Gheorghe Pătrașcu, dar acest lucru nu este expertiza finală. Cu toate acestea, nu poate să fie în totalitate greșită.

De asemenea, evaluarea expertului asupra daunelor și a felului în care se prezintă o clădire poate avea o marjă de eroare de 15%. Nu este nevoie ca cineva să fie considerat specialist pentru a-și da seama de situația în care se află un imobil.

În cazul unui cutremur mare, 1.000 de clădiri din București s-ar dărâma

Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect prin care închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină să fie interzisă. Acesta a fost votat de către Guvern și va urma să ajungă în Parlament.

Astfel, proiectul prevede că în blocurile care prezintă un risc seismic nu-și vor mai putea desfășura activitatea, în baza unui contract de închiriere, printre altele, magazinele, restaurantele, sălile de fitness sau de sport.

Un studiu efectuat de autoritățile din București arată că 1.000 de clădiri s-ar dărâma în cazul unui cutremur mare. De asemenea, 400 dintre imobile nu sunt securizate în caz de cutremur. Zona cea mai periculoasă este Centrul Vechi, conform Digi 24.

Dacă legea ar intra în vigoare, cei mai afectați ar fi administratorii de restaurante și cei care dau turiștilor spații de cazare.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies