Peste 320 kg de droguri de mare risc, confiscate doar în primele 5 luni din 2015

de:
27 iun. 2015
0 Afișari
Peste 320 kg de droguri de mare risc, confiscate doar în primele 5 luni din 2015

Polițiștii au desfășurat 258 de acțiuni operative în domeniul combaterii traficului de droguri, în cadrul cărora au fost destructurate 26 de grupări infracționale organizate, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General.

În perioada analizată, au fost trimise în judecată 1.462 de persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea a 3.407 infracțiuni, dintre care 714 persoane au fost reținute sau arestate. De asemenea, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 325,35 de kg. de droguri, dintre care 229,88 de kg. de droguri de mare risc și 95,47 de kg. de droguri de risc, 7.580 de comprimate și 500 de kg. pre-precursori, se arată în comunicatul de presă remis redacției.

În ceea ce privește traficul de heroină, pe teritoriul României, aceasta manifestă o constantă relativă de-a lungul timpului, determinată de poziția geografică a țării noastre pe traseul Rutei Balcanice, folosit de grupările criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia, în Afganistan, până la piețele de desfacere din Europa Centrala și de Vest, în special Olanda și Marea Britanie, detaliază polițiștii.

Totodată, România rămâne o rută alternativă utilizată de rețelele infracționale organizate pentru introducerea, în Europa, a cocainei ce provine din America de Sud. Aici trebuie menționat faptul că piața internă de desfacere a cocainei reprezintă un segment distinct, în peisajul traficului și consumului de droguri din țara noastră, prin prisma faptului că acesta este un drog scump, accesibil unei categorii de consumatori cu posibilități materiale ridicate, conform aceleiași surse.

De asemenea, în ultima perioadă, polițiștii au descoperit mai multe culturi de cannabis, indoor și outdoor pe teritoriul României, culturi în apartamente, case, hale industriale, dar și plantații de cannabis, în aer liber, disimulate între culturi agricole.

Drogurile sintetice au cunoscut o diversificare, pe piața din România, în ultimii doi ani, luând în considerare și faptul că, pe lângă cele clasice, au apărut derivați cunoscuți drept -designer drugs- (numite impropriu etnobotanice).

În ceea ce privește Noile Substanțe Psihoactive, s-a constatat o scădere a disponibilității acestora pe stradă sau prin intermediul unităților comerciale, datorită reglementărilor intrate in vigoare și a eficienței activităților desfășurate, în special în mediul online.

România este o țară de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, în cantități reduse, în special pentru heroină, cocaină, cannabis, rezina de cannabis și droguri sintetice.

Cookies