BAZAR

Cum obții cazare gratuită oriunde în lume: 3.200 de bucureșteni călătoresc deja cu CouchSurfing

CouchSurfing-ul (CS), navigarea canapelei, dacă e să traducem mot-a-mot, sau schimbul internaţional de ospitalitate, cum îl recomandă site-ul, este un serviciu online care îţi permite să călătoreşti cu cazare gratuită pe toate continentele lumii. Peste 1.600.000 de oameni sunt înscrişi astăzi în sistem şi fiecare dintre ei oferă găzduire sau călătoresc în casele altora. Dintre aceştia, 8100 sunt români şi, aproape jumătătate dintre ei, cu domiciliul în Bucureşti.

CUM FUNCŢIONEAZĂ:

Mai intâi intri pe www.couchsurfing.org şi-ţi faci cont. Asemănător site-urilor de socializare, sistemul îţi cere numele, data naşterii, locul din care provii, lucrurile care te interesează şi, în plus, locurile pe care le-ai vizitat. Completarea tuturor spaţiilor e, ca peste tot, opţională, dar, cu cât dai mai multe informaţii despre tine, cu atât îţi creşte nivelul de încredere în ochii membrilor. Adaugi o poză cu tine, specifici dacă eşti dispus să primeşti oameni în casă şi maximum de persoane pe care le-ai putea găzdui pe o perioadă dată de timp. Adaugi apoi informaţii despre „canapeaua” ta, adică condiţiile de cazare pe care le oferi, şi ai intrat în baza de date. Oamenii pe care îi găzduieşti sau la care ai fost găzduit au opţiunea să adauge referinţe pe pagina ta- câteva cuvinte în care să te descrie, pentru ca membrii care îţi vizualizează profilul să se asigure că nu eşti nebun de legat şi că n-o să le furi farfuriile, de exemplu (referinţele nu pot fi şterse de pe profil). Site-ul ţine o evidenţă cu procentul de cereri de găzduire pe care le-ai acceptat, iar membrii vechi îţi pot acorda, după ce-şi dau seamă că eşti om serios, un „vouch”, un vot de încredere. Dacă primeşti trei voturi de felul acesta, poţi şi tu să-i votezi pe ceilalţi.

CINE A TESTAT METODA:

Cristi şi Adriana sunt un cuplu din Bucureşti. Au 31, respectiv 32 de ani. Cristi e web developer şi Adriana, reprezentant medical. S-au înscris pe site în noiembrie 2010. Au găzduit deja 29 de oameni şi au fost găzduiţi de alţi 11 până acum. Au avut ocazia, prin CS, să vadă ţări ca Italia, Spania sau Slovacia. Chiar acum planifică încă o excursie în Italia- au trimis deja cereri, ca să vadă şi Veneţia. Oamenii pe care i-au ţinut în gazdă au fost şi din Europa (din ţări ca Austria, Grecia, Spania, Franţa, Anglia sau Suedia), dar şi din America (SUA, Canada, Venezuela), Australia şi Asia (China şi Taiwan).

Au redus cheltuielile de vacanţă cu 50%

La început, ideea li s-a părut părut „stupidă şi periculoasă; i-am spus prietenului care mi-a recomandat site-ul că aşa ceva nu are cum să funcţioneze, că nu există niciun motiv pentru care un străin ar vrea să te ţină gratis în casă şi că trebuie să existe un schepsis„, îşi aminteşte Cristi. Până acum însă, n-au descoperit schepsisul. Spun că singurele neînţelegeri care ar putea apărea sunt cele legate de limbă şi comunicare. Dar niciuna dintre grijile pe care şi le-au făcut în momentul în care s-au înscris („Dacă nu reuşim să ne întâlnim cu persoana? Dacă e un ciudat/pervers/violator/criminal in serie? Dacă nu o să avem nimic in comun? Dacă ne cere bani? Dacă face parte dintr-o organizaţie care vrea sa ne vândă organele pe piaţa neagră?”) nu s-a materializat. Ba din contră, beneficiile au devenit evidente. Au ajuns să cheltuiască 15 euro de fiecare pe o zi de vacanţă. „Dacă la aceşti bani s-ar adăuga şi cazarea, suma s-ar dubla”, calculează ei.

Iar CouchSurfing-ul face bine şi turismului din Capitală. Spun că mai toţi străinii care vin la ei includ România într-un traseu mai mare prin Europa de Est. Majoritatea celor care le-au trecut pragul au fost tineri, atraşi de vestigiile comuniste: „mănâncă pe pâine povestirile din copilăria noastră”. În Bucureşti, toţi s-au îndrăgostit de Muzeul Satului şi de Centrul Vechi. Majoritatea au însă concepţii foarte eronate despre ce vor găsi aici: „Încă se aşteaptă la copii care ies din canale, aurolaci, haite ucigaşe de câini. Unii sunt surprinşi că suntem albi.”

Adriana spune că Bucureştiul are o comunitate frumoasă de CouchSurferi, însă reacţiile prietenilor, atunci când le spun de CS, „variază între reticenţă, şoc şi groază„. Desi le povestesc cu entuziasm, până acum nu au reuşit să strângă adepţi din cercul de apropiaţi: „De obicei răspunsurile lor sunt de tipul: „Nu vă e frică?” „Sunteţi nebuni, o s-o păţiţi rău”, „Sunt în vacanţa, deci eu vreau confort etc.” 

Au cunoscut peste 200 de persoane într-un an şi jumătate, prin intermediul reţelei. Şi-au îmbunătăţit şi engleza, au învăţat spaniolă şi italiană, au schimbat idei şi reţete culinare, iar reducerea costurilor le-a permis să călătorească mult mai des. Au ajuns să facă şi un blog de călătorii,  cu toate experienţele adunate. Cristi spune că CS l-a schimbat şi personal: „M-a transformat dintr-o persoană extrem de introvertită într-o persoană… mai puţin introvertită.” Ei au găzduit înainte să ceară găzduire, ca un fel de test, pe care-l recomandă şi utilizatorilor noi. Au primit o cerere la două săptămâni după înscriere: de la un student australian. Şi nu a fost greu să se decidă. „Omul avea un profil bun, 40 şi ceva de referinţe pozitive, o grămadă de prieteni şi s-a dovedit a fi un tip de bun simţ, amuzant şi foarte interesant. Ne-a adus cadou o bucată de brânză belgiană la care mă gândesc şi acum cu nostalgie…”

cristi si adriana impreuna cu oamenii pe care i-au gazduit si la care au fost gazduiti

Adriana şi Cristi, alături de oameni pe care i-au găzduit şi la care au fost găzduiţi
(foto>arhivă personală)
   

Alex e proaspăt absolvent, are 21 de ani. Chiar acum vizitează Italia prin CouchSurfing. A vizitat Geneva şi Torino şi, de-acolo, pleacă în Spania şi Portugalia. Italia e cea de-a patra ţară pe care o vede de pe „canapeaua” străinilor. În Geneva, a fost cazat de Giulia, o italiancă de 30 de ani, manager la un magazin de cosmetice. S-a decis să-l primească pe Alex în mai puţin de câteva ore. Spune că n-a mai interacţionat cu români până acum- în România a fost o singură dată, în trecere spre Rusia, şi-şi aminteşte doar c-a dat de cele mai proaste drumuri pe care le-a văzut vreodată. N-au descurajat-o însă, vrea să se întoarcă să vadă Transilvania.

Massimo, băiatul care l-a cazat pe Alex cât a fost în Torino, are 22 de ani, e student şi designer. Nici el n-a mai avut în gazdă români până acum, dar nu face diferenţe, „un idiot e un idiot, indiferent de ţară”, glumeşte zâmbind. Şi el vrea să vină-n România la un moment dat, „măcar cât să dau o tură, câteva săptămâni, în munţi.”

Străinii pe care i-a primit Alex în gazdă până acum- vreo 30 la număr- au fost toţi impresionaţi de contrastul vechi-nou pe care-l are Bucureştiul, povesteşte el. „E un loc pe Victoriei în faţa Cercului Militar în care totul e nou şi frumos şi-n spate se vede un bloc ca trecut prin Cernobîl- toţi rămân cu gura căscată.”

Familia lui e deschisă ideii de CouchSurfing. Locuieşte cu ai lui şi n-au avut niciodată vreo problemă să primească străini pe canapeaua familiei. 

Alex, fara italienii la care e cazat, ca a uitat cablul de la camera acasa

Alex- fără italienii la care e cazat, că a uitat cablul de la camera foto acasă 🙂
(foto>arhivă personală)

Cu CS intri în spiritul unui oraş, nu vezi doar partea turistică

Ştefan are 25 de ani şi e de profesie jurnalist. A plecat o singură dată prin CS până acum, însă a rămas entuziasmat de idee din prima. Spune că aşa ai ocazia să vezi o ţară sau un oraş alături de un om al zonei, iar acest lucru „îţi poate oferi o experienţă completă, faţă de călătoritul singur după ghiduri şi întrebat pe stradă; cunoşti oameni, intri cu adevărat în spiritul unui oraş, nu vezi doar partea turistică”. 
El a plecat în 2009, în Belgia. A avut astfel ocazia să cunoască Bruxelles-ul mai bine decât prin metoda clasică de vizitat: „Am făcut o incursiune foarte interesantă într-un „oraş în oraş”, Matongé – un cartier din Bruxelles locuit preponderent de africani. Tipul la care am stat era african şi, nu doar c-am văzut o parte mai puţin cunoscută din Bruxelles, dar am şi luat o lecţie despre cum trăiesc africanii în mica lor comunitate. Şi am mancat banane coapte cu miel, home made…”  îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze. În 2010 a primit şi el în gazdă, un finlandez care tocmai terminase un stagiu militar. Povesteşte că România a fost prima escală a acestuia, după un an de zile petrecut în Kosovo, aşa că a fost vădit impresionat. „Ştiu că, atunci când l-am luat de la gară, s-a înfiinţat în primul fast-food pe care l-a văzut şi n-a mai vrut să iasă. Dar i-a plăcut şi viaţa de noapte din Bucureşti.”
Ştefan vrea să plece iar prin CouchSurfing, are-n plan un tur al Europei de Vest pe bicicletă: „Mă gândeam să-mi găsesc nişte locuri unde vreau să înnoptez într-un pat şi CS e cea mai bună variantă.” Nu doar pentru că-i oferă o altfel de cunoaştere a locului, dar şi pentru banii economisiţi, căci, la fel ca şi Cristi şi Adriana, spune că economiseşte circa 15-20 de euro pe zi.

stefan si finlandezul

Ştefan şi finlandezul pe care l-a primit în gazdă, la sosirea acestuia în Capitală
(foto>arhivă personală)

Un alt lucru interesant referitor la reţea e că nu presupune reciprocitate: nu eşti obligat să-i găzduieşti pe cei care te-au găzduit pe tine. Bineînţeles, au apărut cazuri în care gazda să vrea să vină în oraşul vizitatorului şi să-i înainteze o cerere, dar se aplică aceleaşi reguli: el decide dacă i-o acceptă sau nu.  

Utilizatorii nu se îngrijorează în privinţa riscurilor, cei cu care am discutat sunt de părere că e greu să-ţi faci un cont fals pe CouchSurfing.  „Are un sistem excelent de prieteni şi referinţe, plus „vouch-uri”, care sunt foarte greu de „trucat”. Iar pozele şi descrierea îţi spun deja destul de multe„, a completat Cristi pentru B365.ro


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button