ARHIVA B365

Peste 300 de copii din Bucureşti dispar anual de acasă. De ce îşi iau lumea în cap

Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat pentru B365.ro, că în 2009, au fost daţi dispăruţi 344 de copii, dintre care, doar doi nu au fost depistaţi până acum de oamenii legii şi sunt încă în urmărire, iar în 2010, 314 minori au fugit de acasă, dintre care, doar unul nu a fost găsit până acum. Sarca mai spune că numărul copiilor din Bucureşti, care pleacă de acasă, este relativ constant, iar motivele sunt care mai de care mai variate, fie pentru că s-au certat cu parinţii, fie din spirit de aventură, iar alţii pleacă pentru că stau în condiţii grele acasă şi încearcă să îşi găsească un loc într-un alt colţ de lume. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a mai precizat că profilul copilului care fuge de acasă poate fi stabilit cu greu.

Miercuri, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor statului, autorităţi şi organizaţii din domeniul protecţiei copilului, personalităţi publice, reprezentanţii unor multinaţionale şi cei ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, Focus, au pus în discuţie problema minorilor care au dispărut de acasă.

În Capitală, Focus s-a ocupat, în ultimii patru ani, de 197 de cazuri, dintr-un total de 1.937 de sesizări, de la nivel naţional. Până acum, au fost găsiţi 1.848 de copii din cei 1.937 de dispăruţi, raportaţi către acest ONG. Majoritatea dispariţiilor înregistrate de Focus în Capitală arată că minorii din centrele bucureştene de plasament au cea mai mare pondere în totalul cazurilor de dispariţie înregistrate.

Fetele, în special cele cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, care locuiesc în mediul urban şi provin din familii cu probleme financiare, au cea mai mare pondere în rândul minorilor fugari. În Bucureşti, 113 fete şi 84 de băieţi au fost daţi dispăruţi, potrivit datelor Focus. Dintre aceştia, cei mai mulţi aveau vârsta, în momentul dispariţiei, de 13 – 15 ani, 107 cazuri.

Potrivit Tatienei Florea, manager de caz la Focus, adolescentele pleacă de acasă fie pentru că familiile lor au probleme financiare, ori pentru că şi-au găsit un iubit, ori pentru că nu se înţeleg cu părinţii, fie influenţa anturajului sau pentru că vor să fie independente. Uneori, copiii dispăruţi ajung peste hotare, unde cerşesc sau se prostituează. De cele mai multe ori, cei mici pleacă de acasă, din proprie iniţiativă, lipsesc câteva zile, luni sau chiar ani, însă uneori nu mai sunt găsiţi deloc sau îşi pierd viaţa.

Copii din Bucureşti, dispăruţi din cauza neînţelegerilor cu părinţii

Un băiat, în vârstă de 11 ani, a dispărut în urmă cu o lună. Copilul a plecat, vinerea, de la şcoală, dar nu s-a mai întors acasă. Neînţelegerile din familie şi rezultatele slabe la învăţătură l-au determinat pe micuţ să lipsească de acasă. Disperaţi, părinţii i-au contactat pe reprezentanţii Focus ca să le găsească băiatul. Minorul a stat pe străzi trei zile, s-a tot plimbat cu mijloacele de transport în comun, a dormit prin scări de blocuri, iar banii pentru supravieţuire şi i-a asigurat scoţând monedele existente în compartimentele speciale ale cărucioarelor de cumpărături din hipermarketuri. Colaborarea cu poliţiştii şi mediatizarea cazului i-au ajutat pe părinţi să îşi găsească băiatul.

Neînţelegerile cu părinţii, lipsa de informare, educaţia deficitară şi comunicarea slabă cu membrii familiei, dar şi  influenţa anturajului au determinat-o pe o fată, în vârstă de 14 ani, să plece de acasă. Adolescenta a rămas tot în Bucureşti, l-a cunoscut pe un băiat chiar de a doua zi, s-a mutat împreună cu acest adolescent, care i-a promis ”câte-n lună şi în stele”. Fata a stat departe de casă circa cinci luni, iar acum este inclusă într-un program de consiliere pentru a evita recidiva.

Mihaela Geoană, preşedintele Focus, spune că minorii dispăruţi sunt atraşi în situaţii periculoase de către persoane pe care le cunosc pe Internet şi că, de multe ori, părinţii nu îi învaţă pe copii cum să fie în siguranţă atunci când sunt online. Soţia lui Mircea Geoană regretă, în privinţa centrului Focus, faptul că ONG-ul a fost deschis în pragul crizei economice, iar ogranizaţia nu a putut obţine un sprijin financiar necesar acoperirii, cu fonduri, întregii suprafaţe a ţării. ”Linia telefonică 116 000 este o linie comună europeană, din orice ţară, din cele 13 care au această linie implementată, dacă un copil sună, dacă el este român, indiferent unde se află, informaţia se distribuie în ţările participante. În acest sistem de alertă, este inclus parteneriatul cu Interpolul, care acoperă toate ţările europene şi, de asemenea, informaţia este împărtăţită de toate sistemele poliţieneşti ale statelor membre. Aceste aspecte sunt foarte importante, mai ales astăzi, când graniţele nu mai constituie o barieră pentru călătorie. De foarte multe ori, cazurile de trafic de minori au loc peste graniţă”, a declarat Mihaela Geoană.

Numărul european de urgenţă, 116 000, poate fi folosit de părinţii cărora le-au dispărut copiii, chiar dacă cei mici sunt în ţară sau au ajuns peste hotare.

După eveniment, invitaţii au eliberat în aer o serie de baloane, care aveau imprimate chipurile copiilor dispăruţi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button