„În consecinţă, tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea, trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hi-popnee) cuprins între 15 şi 29, iar sin-dromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă”, se arată în modificările realizate.
De această afecţiune suferă aproximativ 45% din populaţia globului, dar pe care prea puţini o recunosc. Apneea în somn se manifestă prin întreruperea fluxului de aer, în timpul somnului şi prin episoadele de sufocare bruscă. Oameni nu conştientizează că suferă de această boală deoarece, dorm. Astfel sunt afectate creierul, inima şi plămânii, iar treptat, în-tregul organism. Specialiştii spun că boala este diagnosticată uşor, tratamentul este eficient şi întreaga stare de sănătate este îmbunătăţită.
Potrivit unui studiu, România este pe locul 5 în clasamentul european al adormirii la volan şi 270.000 de şoferi suferă de apnee în somn, arată cugetliber.ro.
Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, permisele de conducere vor fi eliberate numai celor care dovedesc că îşi controlează afecţiunea şi în urma tratamentului se observă o schimbare în bine.