Peste 200 de revoluționari în Piața Universității după 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

de:
21 dec. 2014
2 Afișari
Peste 200 de revoluționari în Piața Universității după 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: Evenimentul organizat de Asociatia „21 Decembrie 1989” a inceput la ora 15.30, in Piata Universitatii, si se va incheia luni, la ora 01.00, timp in care vor fi evocate toate momentele care au urmat adunarii populare convocate de Nicolae Ceausescu in 21 decembrie 1989, pentru a condamna manifestatia inceputa la Timisoara, potrivit stirileprotv.ro.

Oamenii adunati in Piata Universitatii au steaguri si scandeaza „Jos comunismul si „Ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e”. Cativa dintre acestia sunt imbracati cu costume populare. Pe gardurile care delimiteaza bulevardul au fost puse steaguri si bucati de panza neagra.

Revolutionarii au in program „blocarea Pietei Universitatii”, refacerea baricadei de la Intercontinental, „intrarea tancului in baricada”, inscriptionarea lozincilor scandate in 21 decembrie 1989, inscriptionarea numelor eroilor cazuti la Revolutie, deschiderea balconului de la Universitate si intonarea imnului national.

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: De asemenea, va avea loc un concert comemorativ, sustinut de artisti ai baricadei si vor fi marturii ale celor care au participat in 21 decembrie la Revolutie. Ulterior vor fi ridicate la cer 52 de lampioane, in numele eroilor cazuti in 21 decembrie 1989, si vor fi aprinse 1.200 de candele, pentru sufletele eroilor martiri ai Revolutiei, cu care va fi formata „crucea libertatii si adevarului”.
Revolutionarii vor depune coroane de flori si vor aprinde lumanari atat la Universitate, cat si la Sala Dalles si Intercontinental.

Pe toata durata desfasurarii evenimentului vor avea loc proiectii cu momentele cele mai importante ale confruntarii dintre demonstranti si fortele de represiune ale regimului comunist, din ziua si noaptea de 21 decembrie 1989.

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: „Marcam un sfert de veac de la eroicul Decembrie 1989. Martirii libertatii au iesit prea repede parca, din vietile noastre intrand nedrept in ceata istoriei. E timpul sa ne plecam fruntea in fata Ingerilor Revolutiei Romane si sa ii readucem in sufletele noaste”, a spus Doru Maries, presedintele Asociatia „21 Decembrie 1989”.

Circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu, intre strada Dem.I. Dobrescu si Piata Universitatii, pe strada Ion Campineanu si strada Batistei este oprita de la ora 15.30 pana luni, la ora 01.00, fara a fi blocata intersectia de la Universitate.

Manifestatia de la Timisoara din 1989 isi gasea ecou la Bucuresti in 21 decembrie, cand la adunarea populara convocata de Nicolae Ceausescu, printre urale si scandari, s-au facut tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi, miscarea de strada care a urmat fiind reprimata cu gloante si arestari.

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: In urma cu 25 de ani, la 21 decembrie, dupa ce cu o zi inainte ii etichetase pe cei care protestau la Timisoara ca dusmani ai revolutiei socialiste, Nicolae Ceausescu, dorind sa transmita in toata tara mesajul ca populatia sprijina conducerea de partid si de stat, convoca, in jurul pranzului, o mare adunare populara, in fata sediului Comitetului Central al PCR.

Nicolae Ceausescu vorbea, de la balconul Comitetului Central, despre realizarile „revolutiei socialiste” si ale „societatii socialiste multilateral dezvoltate”, in timp ce in strada, multimile adunate trebuiau sa condamne „actele huliganice” de la Timisoara si sa-si exprime solidaritatea cu conducerea PCR.
Printre urale si scandari se faceau insa tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi.

Miscari bruste venind dintr-o parte a adunarii si zgomotul unor petarde au transformat manifestatia in haos. Multimea a inceput sa fuga spre strazile din apropiere, abandonand steaguri si tablouri ale lui Nicolae Ceausescu si ale Elenei Ceausescu. Cei mai curajosi au incercat sa se faca ascultati: „Nu plecati oameni buni, acum e momentul, hai sa mergem la Intercontinental”, se auzea. Tot mai multi strigau: „Jos Ceausescu!”, „Jos calaul!”, „Jos analfabeta!”, „Jos cizmarul!”, „Si voi sunteti romani!”.

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: Imaginea lui Ceausescu din acel moment – cu figura schimonosita de mirare si frica, cu buzele incercand fara succes sa articuleze cateva cuvinte si cu mana dreapta ridicata – a fost transmisa in foarte scurt timp la televiziunile din toata lumea. Cu aceasta imagine se intrerupea transmisia in direct a Televiziunii Romane. Dupa o scurta pauza, Televiziunea si-a reluat transmisia, continuand ca si cum nimic deosebit nu s-ar fi intamplat, cu cateva imagini de inchidere grabita a marii adunari populare din Capitala. Ceausescu mai apucase sa anunte suplimentarea cu cateva sute de lei a salariilor, pensiilor si ajutorului social.

In scurt timp, centrul Capitalei, de la Piata Romana pana la Piata Unirii si de la Piata Kogalniceanu pana la Piata Rosetti, se umplea de demonstranti. In fata hotelului Intercontinental, tinerii ingenuncheau si pastrau momente de reculegere pentru Timisoara. In cateva ore, orasul parea pregatit de lupta. Pe de-o parte, manifestantii, neinarmati si neorganizati, unii cu flori in maini, pe care le ofereau soldatilor, pe de alta parte, militari dotati cu casti si scuturi, aliniati pe strazile centrului Capitalei, tanchete, TAB-uri, trupe USLA, civili inarmati.

S-a tras in multime de pe cladiri, din mijlocul manifestantilor, de pe strazile laterale, de pe tanchete. Unii dintre manifestanti au fost impuscati. Manifestantii erau trantiti la pamant de jeturile puternice de apa din masinile pompierilor, iar in masini ale Militiei erau luati demonstranti si dusi la penitenciarul Jilava.

25 DE ANI DE LA REVOLLUȚIE: Pentru a rezista ofensivei, demonstrantii incercau sa se organizeze. In fata restaurantului „Dunarea”, vizavi de Intercontinental, s-a improvizat o baricada, care a devenit sediul provizoriu al revolutionarilor si tinta de atac a fortelor de represiune. La miezul noptii, cand se dezlantuia cu furie represiunea, baricada era distrusa, iar macaralele o demonteaza bucata cu bucata. Pana dupa ora 3.00, s-a tras intens. Spre dimineata, sangele de pe caldaram era spalat, iar Capitala parea pregatita pentru o zi obisnuita.

Ranitii si mortii au fost transportati mai ales la Institutul de Medicina Legala, Spitalul de Urgenta, Spitalul Coltea si sectia de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generala si Directia Sanitara au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul – la fel cum s-a procedat si cu revolutionarii ucisi la Timisoara – de incinerare a cadavrelor, dar acest ordin nu a mai fost executat.

Nicolae Ceausescu, ramas in cladirea Comitetului Central al PCR, era anuntat, in noaptea de 21 spre 22 decembrie, ca miscarea de strada a fost reprimata si zona centrala a Capitalei a fost degajata de manifestanti.

Cateva ore mai tarziu, in 22 decembrie, bucurestenii ieseau din nou in strada, in numar mult mai mare, estimat la cateva zeci de mii, si ocupau piata din fata Comitetului Central al Partidului Comunist, determinandu-l pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC cu un elicopter.

Cookies