Peste 200 de monede antice au fost descoperite într-o pădure de lângă București. Cum a dat „norocosul” de ele

29 mai 2021
262 afișări
Peste 200 de monede antice au fost descoperite într-o pădure de lângă București. Cum a dat „norocosul” de ele
Sursa foto: Digi 24

Un cetățean împătimit de căutatul de relicve cu ajutorul detectorului de metale a dat peste un adevărat tezaur sâmbătă seară într-o pădure de la marginea Capitalei, în Buftea. Acesta a găsit mai mult de 200 de monede antice care pot data din perioada precreștină, potrivit celui care le-a scos la suprafață.

Polițiștii din Buftea au fost anunțati de un bărbat în seara zilei de sâmbătă cu privire la descoperirea accidentală a unui tezaur important. Cetățeanul a găsit cu ajutorul detectorului său de metale nu mai puțin de 210 tetradrahme (monede de argint din Grecia antică) și alte monede antice din perioada precreștină. Acestea se aflau îngropate într-un vas ceramic în Pădurea Râioasa. În acest sens, Poliția Română a emis un comunicat de presă, potrivit Ziare.com.

“Astăzi, 29 mai.a.c., polițiștii orașului Buftea au fost sesizați în mod direct, de către o persoană, autorizată ca posesor al unui detector de metale, cu privire la faptul că, la aceeași dată, a descoperit în Pădurea Râioasa, mai multe monede antice, care se aflau într-un vas de ceramică, și despre care susține că, datează din era precreștină (aproximativ sec.III î.Hr.)

În cauză, s-a procedat la inventarierea monedelor, stabilindu-se faptul că, în vasul respectiv, se aflau 139 tetradrahme și 71 monede Ilyria- Apollonia.

Monedele descoperite urmează să fie predate în baza prevederilor legale în vigoare, autorităților competente din Buftea”, au transmis reprezentanții Poliției.

Poliția Română a participat împreună cu Europol la operațiunea Pandora V, pentru recuperarea mai multor monede și artefacte antice

La jumătatea acestei luni, Poliția Română a anunțat participare la o operațiune EUROPOL pentru combaterea grupurilor de criminalitate itinerantă care desfăşoară activităţi infracţionale îndreptate împotriva patrimoniului, în spațiul comunitar. În cadrul acțiunii, în țara noastră, au fost indisponibilizate peste 2.200 de bunuri culturale mobile.

În urma celor 5.690 de verificări efectuate în mediul online (pe principalele platforme de vânzare de bunuri culturale, atât din România, cât și din străinătate) au fost constatate 25 de infracțiuni (vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, înşelăciune, furt calificat, tăinuire), fiind întocmite 23 de dosare penale. De asemenea, au fost indisponibilizate 963 de bunuri culturale mobile și 9 detectoare de metale. Ca urmare a acestor activități au fost identificate și indisponibilizate 1.275 de bunuri culturale mobile (dintre care 1.164 de monede și medalii).

 

Cookies