Peste 16.000 de oameni muşcaţi de câini în 2012 în Bucureşti

de:
31 ian. 2013
1 Afișari
Peste 16.000 de oameni muşcaţi de câini în 2012 în Bucureşti

Oficial, în anul ce tocmai s-a încheiat au fost muşcaţi 16.192 de bucureşteni. Numărul de persoane muşcate în Bucureşti este cu 3.200 de persoane mai mult decât în anul anterior. 

Dintre cei 16 mii de bucureşteni muscaşi de câinii maidanezi, 3.300 sunt copii, potrivit Raportului cu privire la activitatea centrului antirabic pe anul 2012 publicat de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

De menţionat faptul că statistica Institutului cuprinde doar persoanele care s-au prezentat la medic după incident, astfel încât numărul real de bucureşteni atacaţi este de fapt mult mai mare. 

În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capialei au fost curăţate de 81.566 de câini. 

Legea prevedea iniţial şi eutanasierea câinilor abandonaţi, însă în 2008 a fost modificată din cauza presunilor iubitorilor de câini comunitari. Din cauza acestui fapt, acum eutanasierea este permisă acum doar în cazul animalelor bolnave şi violente, astfel încât câinii strânşi de hingheri sunt găzduiţi pe banii publici în adăposturile primăriilor, de unde pot fi daţi spre adopţie.

În 2011, se estima că sunt din nou în libertate circa 64.000 de vagabonzi, grupaţi în 7-8000 de haite. Iar pentru fiecare câine „cazat” în adăposturile din Capitală, întreţinerea costă circa 375 de lei, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, potrivit Digi24

În acelaşi timp, câinii rămaşi liberi pe străzi sunt hrăniţi în continuare de iubitorii de animale şi stimulaţi astfel să se înmulţească, iar efectele acestui fenomen se pot vedea în raportul prezentat mai sus.

Menţionăm că bucureştenii care vor să ceară sterilizarea sau capturarea unor câini agresivi, pot apela către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, la telefon 021.312.95.55 , pe email la [email protected], sau folosind formularul de contact de aici

Primăria Capitalei informează că a întreprins următoarele măsuri referitoare la această situaţie:

1. Numaratoarea partiala si estimarea populatiei canine fara detinator (CFD) de pe raza Municipiului Bucuresti;
2. Cresterea ritmului de sterilizare in limita resurselor interne ASPA si a colaborarii cu ONG-urile;
3. Preluarea datelor de la Institutul National Matei Bals – centrul antirabic;
4. Cartografierea incidentelor canine de pe raza Municipiului Bucuresti;
5. Stabilirea programului multianual de gestionare a populatiei CFD, la nivelul intregii capitale;
6. Proiectul „Gradinite si scoli fara caini” – efectuat in proximitatea unitatiilor de invatamant prescolar si scolar, in perioada 27.08.2012 – 21.09.2012;
7. Proiectul „Parcuri fara caini” – Tineretului, Herastrau, Moghioros, Lacul Tei – Circ, in perioada 3.10.2012 – 28.10.2012.

De asemenea, municipalitatea anunţă că va implementa, în termen scurt şi mediu: 

1. Alocarea resurselor necesare programului de gestionare;
2. Modificari in reglementarile locale (Hotarari de Consiliu General MB) coroborate cu reglementarile in Consiliul Judetean Ilfov;
3. Inducerea unui indice demografic negativ CFD-ilor prin sterilizarea in masa, focusat si continuu;
4. Reducerea abandonului prin inregistrarea si microciparea tuturor cainilor si responsabilizarea cetatenilor.

Cookies