Pescăruș, restaurantul unde mâncau comuniștii stridii, a primit aripi colorate de la Mihai Popescu, arhitectul care a revoluționat designul ambiental în locurile publice din București

01 iun. 2022
27517 Afișari
Pescăruș, restaurantul unde mâncau comuniștii stridii, a primit aripi colorate de la Mihai Popescu, arhitectul care a revoluționat designul ambiental în locurile publice din București
Pescăruș, restaurantul unde mâncau comuniștii stridii, a primit aripi colorate de la Mihai Popescu, arhitectul care a revoluționat designul ambiental în locurile publice din București. Foto credit Alex Ioniță.

Pe malul lacului Herăstrău, la restaurantul Pescăruș, multe guri importante au mâncat stridii sau guvizi. Au fost acolo boieri, bancheri și mari industriași, în perioada interbelică. Apoi, tovarășii Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicu Ceaușescu, activiști de partid, dar și Regele Spaniei, Juan Carlos, fostul președinte al Israelului Shimon Peres sau Anatoli Karpov, maestru al șahului. Proiectat în anul 1938 de arhitecții moderniști Horia Creangă și Haralamb Georgescu, restaurantul emblemă a Bucureștiului a supraviețuit comunismului și are astăzi -cel puțin în interior- o înfățișare modernă, cool, viu colorată. Cum a primit Pescărușul aripi noi -lucrarea de design interior semnată de Mihai Popescu- este subiectul nostru de astăzi la Make Bucharest Great Again, un proiect B365.ro dedicat salvării patrimoniului orașului.

Iată puțin context, înainte de a intra în restaurantul Pescăruș, așa cum arată astăzi, reabilitat și amenajat ca o trattorie de lux de pe malul Mediteranei de designerul Mihai Popescu. În anul 1938, când arhitecții Horia Creangă și Haralamb Georgescu proiectau elegantul Pescăruș, tocmai fuseseră consolidate malurile lacului Herăstrău. Parcul era tânăr, arborii erau fragezi, băncile erau noi, pescărușii, mai puțin obraznici și urbanizați, iar restaurantul la modă, de mare fason, devenise Pescăruș.

pescarus, restaurant, interbelic
Restaurantul Pescarus in perioada interbelică. Foto credit Pinterest.
restaurant, pescarus, azi
Restaurantul Pescarus in prezent. Foto credit Wikimedia.
Terasa Restaurantului Pescărus in perioada interbelică. Sursa foto: Willy Pragher.

Dem I. Dobrescu, “Primarul Târnăcop” și inginerul Nicolae Caranfil, creatorii Herăstrăului

Un mare primar, un vizionar, Dem I. Dobrescu și-a legat numele de modernizarea Bucureștiului în perioada interbelică și de nașterea Herăstrăului. Despre faptele sale fără egal am scris aici. Un inginer, Nicolae Caranfil, a condus lucrările de asanare a mlaștinilor Colentinei care au dus la înfăptuirea lacurilor Herăstrău, Băneasa și Floreasca. Doi arhitecți, Horia Creangă și partenerul său-discipol, Haralamb Georgescu, au proiectat primul și, mult timp, singurul restaurant de pe malul lacului Herăstrău, faimosul Pescăruș. Despre Horia Creangă am scris aici.

Sub domnia Regelui nostru Carol II, Primarii Capitalei fiind Dem Dobrescu, Al. Donescu, în anii 1932-1937 s’a făcut asanarea mlaștinelor Colentinei, înfăptuindu-se lacurile Băneasa, Herăstrău, Floreasca, prin mari lucrări la Buftea, precum și derivarea de ape din râul Ialomița la Bilciurești, ca să însănătoșească Capitala Țării și să o înfrumosețeze. Această lucrare a fost făcută de Uzinele Comunale București, Director Gen. fiind ing. Nicolae Caranfil”.

lacul, herastrau
Lacul Herestrău in perioada interbelica. Foto Willy Pragher.

În perioada interbelică cei mai bogați oameni din România au pus mână de la mână pentru înființarea ParculuI Herăstrău

Banii pentru înființarea parcului Herăstrău, astăzi Parcul Regele Mihai I, au venit de la cei mai bogați oameni din România, membri ai Cercul de sporturi Băneasa-Country Club, actualul Club Diplomatic. Au fost sădiți 22.000 de arbori, s-au construit 6 km de alei, a fost plantată iarbă, lacul a fost curățat iar malurile consolidate. Toate fețele subțiri ale Bucureștiului, membri ai Băneasa Country Club, au dat parale pentru Herăstrău: Max Ausschmidt, C. Argetoianu, generalul Anderson, Basarab Brâncoveanu, principele Jean Calimache, D. Chrissoveloni, Principele Cantacuzino, Barbu Catargiu, Principele A.D. Ghica, G. Negroponte, E. Ottulescu, M. Prager, Principele Barbu Ştirbey, Baronul Stârcea şi mulţi alţii.

herastrau, restaurant, pescarus
Terasa restaurantului Pescărus in anii ’60. In peisaj apăruse Casa Scinteii. Foto Wikimedia.

În acest parc modern și tânăr, arhitecții Horia Creangă și Haralamb Georgescu proiectează restaurantul Pescăruș, un loc exclusivist pentru elitele Bucureștiului interbelic. Peste zeci și zeci de ani, designerul Mihai Popescu și echipa sa -Twins Design- i-au pus Pescarușului aripi noi, vesele și colorate.

pescarus, restaurant, interior
„Conștienți de vremurile bune care leagă acest loc de trecut, am realizat un design simplu, dar nu simplist”. Foto credit Alex Ioniță.

Am realizat un design simplu, dar nu simplist, care păstrează liniile naturale ale peisajului de pe malul Lacului Herăstrău”

Twins Design: “Înființat în anul 1938, restaurantul Pescăruș a depășit mai multe epoci sociale bucureștene iar noi am fost cei încredințați să scriem o nouă pagină din istoria sa prin design. Conștienți de vremurile bune care leagă acest loc de trecut, am realizat un design simplu, dar nu simplist, care păstrează liniile naturale ale peisajului de pe malul Lacului Herăstrău. Evitând în mod deliberat elementele de design trendy, moderne sau futuriste, ne-am propus să integrăm armonios locația în contextul său istoric și să-l păstrăm veșnic clasic. Imobilul a fost proiectat în vremuri interbelice de arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă, fiind singurul restaurant de pe Lacul Herăstrău zeci de ani la rând. După reînnoirea interiorului în anul 2016, credem că începând cu vara anului 2021, Pescăruș are și o terasă pregătită pentru a continua această minunată odisee.”

restaurant, pescarus, terasa
„După reînnoirea interiorului în anul 2016, credem că începând cu vara anului 2021, Pescăruș are și o terasă pregătită pentru a continua această minunată odisee.”. Foto credit Alex Ioniță.
Mihai Popescu, unul dintre pionerii designului ambiental al locurilor publice din București

Mihai Popescu este designer, arhitect și co-fondator Twins Studio. Are aproape 20 de ani de experiență în designul de produs, design interior și scenografie și este unul dintre pionierii designului ambiental al locurilor publice: cafenele, restaurante, cluburi. Este singurul designer român care a câștigat Restaurant&Bar Design Award, Londra, 2015. Printre proiectele sale se numără cluburile și restaurantele Fratelli, Uanderful, Biutiful, Biutiful by The Lake- acesta din urmă premiat cu Restaurant&Bar Design Award, la Londra în anul 2015- Entourage, Corks, Casa di David, Normad Sky și Stradale-Oregon din Pipera.

mihai, popescu, designer
Mihai Popescu are aproape 20 de ani de experiență în designul de produs, design interior și scenografie și este unul dintre pionierii designului ambiental al locurilor publice: cafenele, restaurante, cluburi. Foto credit Igloo.ro.
interior, pescarus, restaurant
Foto credit Alex Ioniță.
Un glob de sticlă păstrat din perioada interbelică a fost multiplicat de 2000 de ori, pentru atmosfera de feerie a Pescărușului

Pentru Pescăruș, clădire monument istoric, Twins Design a păstrat o mare parte din pardoseala originară. Finisajele la nivel pariental și corpurile de iluminat din perioada intebelica au fost conservate și repuse în valoare. Proiectul de design de interior a plecat de la un abajur de sticlă păstrat din perioada interbelică, un simplu glob care a fost multiplicat în mai mult de 2000 de exemplare de globuri din sticlă lucrată manual, într-o mare varietate de culori, de la turcoaz verde la auriu și până la maro pe plafonul spațiului principal.

pescarus, restaurant
Foto credit Alex Ioniță.
Abajururile alunecă în văzduh și creează senzația unui val care leagă Pescărușul de lac”

Intenția a fost ca aceste abajururi, care se unduiesc alunecând parcă din văzduh, să creeeze senzația unui val uriaș, legând Pescărușul de lac și umplând, în același timp, funcțional, un val al spațiului. Mobilierul a fost ales custom-made și a fost realizat cu o intervenție tehnologică minimă și cu ajutorul producătorilor locali”, Revista de arhitectură Igloo.ro. Banchetele cu tapițerie textilă turcoaz și o masă din lemn masiv cu o lungime de șase metri au devenit elementul central al amenajării. Masa are doar două seturi de picioare, fără a avea o susținere în mijloc.

pescarus, restaurant
Foto credit Alex Ioniță.

Proiectul de Arhitectură de interior Restaurant Pescăruș, regim de înălțime P+1 a fost realizat de Twins Studio. Echipa: Designer Mihai Popescu, designer Ovidiu Bălan. Arhitectură Peisageră a fost realizată de Palmiershop- Alina Zamfir.

„Make Bucharest Great again”vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

Locul magic din București cu livadă de cireșe coapte. Cum de nu s-au atins dezvoltatorii imobiliari de Mărțișorul lui Tudor Arghezi, un paradis asediat de blocuri

Descoperă tot ce-a mai rămas din cartierul Uranus din București: „Ca într-un film SF cu portaluri temporale, ne plimbăm prin orașul dispărut”

 

Cookies