Personalul care lucrează pe ambulanță și în UPU nu va mai fi obligat să se pensioneze la 57 de ani

30 iun. 2021
135 Afișari
Personalul care lucrează pe ambulanță și în UPU nu va mai fi obligat să se pensioneze la 57 de ani

Marți a fost adoptată o Ordonanță de Urgență de către Guvernul României prin care personalul care lucrează pe ambulanță și în unitățile de primiri urgențe (UPU) nu va mai fi obligat să se pensioneze la vârsta de 57 de ani.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern suspendă prevederile Legii 5/2021 în ceea ce privește statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, a spus secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Personalul de pe ambulanță și din UPU nu va mai fi obligat să se pensioneze la 57 de ani

„Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului care lucrează în serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe. Iniţial, toate discuţiile care erau până la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiţii de către personalul care lucrează şi nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani şi dacă a completat stagiul de cotizare”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Guvern, potrivit Digi24.

Impactul imediat al legii: 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 18% din medicii de primiri urgenţe s-ar pensiona.

„Noi am făcut o analiză de impact. (…) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 17%, chiar 18% din medicii unităţilor de primiri urgenţe şi SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani şi va trebui, dacă doreşte, să ceară prelungirea”, a explicat Arafat.

Impactul pe trei ani al acestei legi, prezentat de Raed Arafat:

  • 31% dintre medici ar fi pensionari,
  • 12% dintre asistenţi medicali,
  • 45% dintre ambulanţieri,
  • aproape 10% din şoferi de autospeciale,
  • 34% din operatorii registratori de urgenţă.

Dezechilibre create de unele prevederi ale legii

Pensiile nu sunt atât de mari pentru aceste persoane, iar probleme ar exista și cu concediile, explică șeful DSU.

„Un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică, ar lipsi în total în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim”, a spus Arafat.

Unele prevederi ale legii pot crea dezechilibre, potrivit declarațiilor făcut de șeful DSU. Mai exact, anumite categorii de personal care lucrează în UPU, dar care nu au fost menționate, nu vor putea activa în calitate de medici sau personal în cadrul Unității de Primiri Urgențe sau pe ambulanță.

Raed Arafat mai spune că legea a fost suspendată până la finalul anului următor.

Cookies