Persoanele nevaccinate ar putea să aibă acces interzis în spațiile publice neesențiale în weekenduri, spune Ioana Mihăilă

24 iul. 2021
244 Afișari
Persoanele nevaccinate ar putea să aibă acces interzis în spațiile publice neesențiale în weekenduri, spune Ioana Mihăilă
Sursa foto: Libertatea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat vineri seară că autoritățile iau în calcul introducerea certificatului verde de vaccinare în toate spațiile publice închise, considerate neesențiale, în timpul weekendurilor. Momentan această propunere, dar și alte ipoteze, vor fi dezbătute și în zilele următoare, pentru a se lua măsurile pe care autoritățile sanitare le consideră potrivite pentru oprirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ioana Mihăilă, actualul Ministru al Sănătății, a declarat vineri seară în cadrul unei emisiuni de televiziune că nu este vorba doar despre interzicerea persoanelor nevaccinate în mall-uri, după cum declarase vineri, la orele prânzului, vicepremierul Dan Barna, ci de o măsură mai dură, și anume interzicerea celor nevaccinați în toate spațiile publice închise pe durata weekendurilor, potrivit Realitatea.

De asemenea, ministrul a declarat că momentan este vorba doar despre o variantă de lucru, care ar fi cea mai simplă de aplicat, potrivit Ioanei Mihăilă. De asemenea, aceasta a spus că nu s-a ajuns la un acord în coaliția de guvernare pe această temă, motiv pentru care mai multe ipoteze de lucru vor fi dezbătute și analizate și săptămâna viitoare.

Ioana Mihăilă este de părere că persoanele nevaccinate să fie restricționate în cazul în care numărul infectărilor crește

Ministrul Sănătății a declarat că, în contextul unui număr redus de cazuri, este de acord cu relaxarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate, însă dorește implementarea unor restricții pentru persoanele nevaccinate, care să intre în efect în cazul în care crește numărul infectărilor zilnice.

„Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru nevaccinați pot să continue și mi se pare normal ca vaccinații să stea în continuare în birouri fără mască dacă toți ceilalți din birouri sunt vaccinați. Dar persoanele nevaccinate care sunt cele mai expuse riscurilor, dacă cifrele cresc, să existe restricții.

Am prezentat în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune.”, a declarat Ioana Mihăilă.

Aceasta a explicat și faptul că aceste restricții nu se vor limita doar la accesul în mall-uri, ci în toate spațiile publice neesențiale pe durata weekendului. Mihăilă a subliniat faptul că supermarketurile sunt considerate spații esențiale.

„Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale.”, a declarat ministrul Sănătății.

Cum spune Ioana Mihăilă că vor fi verificate persoanele vaccinate

Ministrul Sănătății este de părere că utilizarea cerificatului verde, împreună cu o aplicație dezvoltată de STS care verifică autenticitatea certificatului reprezintă cea mai facilă variantă de verificare.

„Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicație care este deja dezvoltată de STS care să verifice veridicitatea acestui certificat verde”, a explicat ministrul Sănătății.

În cursul zilei de vineri, vicepremierul Dan Barna a anunțat faptul că Guvernul are în vedere mai multe măsuri menite să motiveze cetățenii să se vaccineze, deoarece în ultimele săptămâni interesul românilor pentru vaccinare a scăzut simțitor. Printre scenariile discutate de Guvern se numără și unele măsuri întâlnite și în alte state, precum obligativitatea vaccinării pentru personalul medical, dar și interzicerea accestului în mall-uri în weekend pentru persoanele nevaccinate.

„Am discutat în ședința Coaliției. Trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state pentru a încuraja campania de vaccinare. Valul 4 va avea un efect de stimul pentru cei care încă nu s-au vaccinat. Vorbim de două tipuri de măsuri: încurajare și stimulare și măsuri pentru accesul la unele utilități.

De exemplu, mersul la mall să fie condiționat în weekend de vaccinare, ar fi o măsură care s-ar putea lua. Legea cu zi liberă pentru vaccinare a fost deja adoptată.

Dacă nu reușim să creștem acest nivel de vaccinare la nivel național vom avea probleme cu toții. E necesar să-i încurajăm pe oameni să se imunizeze”, a spus Dan Barna.

Cookies