Persepolis @ Cinematique filme de Vamă

de:
11 aug. 2011
0 afișări
Persepolis @ Cinematique filme de Vamă

Persepolis este povestea subtilă a unei fete din Iran, ce se desfăşoară în timpul Revoluţiei islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de 9 ani, vedem cum speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea – forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, ea îi fentează pe “gardienii sociali” şi descoperă muzica punk. Dar din momentul în care unchiul ei este executat fără sens şi bombele încep să cadă peste Teheran în razboiul dintre Iran şi Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.

Pe măsură ce creşte, îndrazneala Marjanei îi face pe părinţii acesteia să îşi facă griji cu privire la siguranţa ei. Astfel, la vârsta de 14 ani, aceştia iau dificila decizie de a o trimite la şcoală în Austria. Vulnerabilă şi singură într-o ţară străină, fata trece prin experienţele tipice ale adolescenţei. Cu timpul este acceptată şi chiar găseşte iubirea, dar după ce termina liceul, se simte singură şi îi este foarte dor de casă.

Marjane hotărăşte să se întoarcă în Iran pentru a trăi aproape de familia ei, deşi acest lucru înseamnă că trebuie să poarte văl şi să trăiască într-o societate tiranică. După o perioadă dificilă de adaptare, începe să urmeze cursurile şcolii de arte şi se căsătoreşte, în tot acest timp continuând să comenteze ipocrizia pe care o vede în jur. La vârsta de 24 de ani, realizează că, deşi este complet Iraniană, nu poate trăi în Iran. Cu inima sfâşiată, decide să îşi părăsească patria şi să plece în Franţa, optimistă în ceea ce priveşte viitorul ei, marcat permanent de trecut.

Cookies