PERSEIDELE. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a verii, când şi unde se poate vedea

de:
09 aug. 2018
1 Afișari
PERSEIDELE. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a verii, când şi unde se poate vedea

PERSEIDELE sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

În anul 2018, activitatea cea mai mare va fi în noaptea dintre 12-13 august începând cu ora 22.00 (ora României), și ne bucurăm că Luna nu își va face apariția pe cer în această zi. Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta.

Cel mai bun loc din care poți să urmărești PERSEIDELE 2018 este un loc la țară sau la munte sau un loc aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.

Urmărind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină.

Cookies