SMART CITY

Perle EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ: „Nu am ce să spun. Jos pălăria”

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ. Absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examen, luni, 23 iunie, la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale 2014. Subiectele şi baremul de corectare au fost publicate, luni, pe edu.ro.

La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – „Randuri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte care le-au testat cunostintele de vocabular si de teorie literara.

Perle la limba română, la Evaluarea Naţională 2014:

„Poemul are un mesaj frumos, nu am ce să spun, jos palaria, dar nu prea ştiu ce vrea el să zică, comunică cu un element al naturii, cred”.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ. ,,Poezia este prea tristă şi are sentimente de tristeţe, iar tristeţea este dureroasă, e deprimant să fii aşa, dar e ok că poţi comunica cu acest An nou care vine odată pe an şi e prea tare că-ţi aduce mâncare şi distracţie, dar el a uitat să precizeze asta”.
„Titlul este şocant şi şukar. Ion Minulescu este un al doilea Eminescu”
„Poetul îşi exprimă indirect sentimentele, prin intermediul Anului Nou”
„Minulescu este un bolnav, suferea şi comunica cu obiectele”.

Şi cerinţele la gramatică au pus la încercare imaginaţia absolvenţilor de clasa a VIII-a, scrie adevarul.ro:

„Predicativa este: «profa este prea tare, şi are ochelari sexy», «psihologice- verb», «Anul Nou este un verb compus»”.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ. La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.

Cum era de aşteptat, nici aici nu au lipsit perlele.

„Mihai Eminescu se întâlnise cu iubita lui şi ne spunea că aseară a scris o poveste de iubire despre ei, prea tare şi poetul este din ce văd cum l-a descris Creangă în trecut”.
„Contemporan, ce mă-sa o mai fi şi asta?”.

Şi la SIMULAREA de la începutul anului, elevii au dat dovadă de multă inspiraţie. La unul dintre subiecte, scolarii au avut de comentat un text literar-geografic.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ. „Zona geografica descrisa este Maramuresul, adica tinutul dintre Prut si Nistru, unde se afla si orasul Chisinau.”
„In acea zona sunt dealuri cu copite si claie de fan.”

La intrebarea-cheie: Cum ii vad elevii pe moroseni? – un elev a raspuns:

„Trasaturile locuitorilor din Maramures sunt mesterimea si smecheria. Adica sunt secretosi cu ce fac in ateliere, sa nu faca si restul ca ei ca n-ar mai avea ce sa vanda la turisti.”
Apoi, patru strofe semnate A.E. Baconski au descatusat eul sensibil al unor elevi de clasa a opta, la simularea evaluarii nationale.

„Genul liric poate fi ca un indragostit care cade-n genunchi in fata iubitei si ca o fata care se oftica de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are randuri.”

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, LIMBA ROMÂNĂ. „Zapada saruta intinderile” inseamna ca e foarte intima cu ele. Nu e nepotrivit, adica asa se intampla iarna.”
„Titlul este, ca figura de stil, o personalitate.”
In alte cazuri, gandul elevilor a zburat departe de foaia de examen, spre decorul trist si murdar al oraselor, mascate, temporar, de omat. Mai departe se simt trairile de adolescent.

„Zapada saruta intinderile” se refera la cum se acopera mizeria de pe strada si se simt si intinderile bine. Desigur, poetul isi imagineaza ca sunt oameni si pot fi sarutate.”
In noianul acesta de incercari poetice, unii si-au descoperit vocatia de critici literari.

„Repetitia este cuvantul zapada, pe care autorul il scrie cam des, si in titlu, si in poezie.”

Mai multe, pe romaniatv.net. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button