SMART CITY

Perle de la SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE: „Genul liric e ca o fata care se oftica de dor”

Elevii au avut, la unul dintre subiecte, de comentat un text literar-geografic, iar la altul o poezie, acestia intrecandu-se in raspunsuri care mai de care mai haioase, potrivit Pro TV.

De exemplu, un scolar a scris ca „Zapada saruta intinderile” reprezinta figura de stil „personalitate”. Explicatia: „inseamna ca este foarte intima cu ele”, a lamurit acesta, adaugand ca „in Maramures, sunt dealuri cu claie de fan”.

„Zona geografica descrisa este Maramuresul, adica tinutul dintre Prut si Nistru, unde se afla si orasul Chisinau”, a punctat un alt elev. Alt copil le face o caracterizare neobisnuita maramuresenilor, despre care sustine ca „mesterimea si smecheria” sunt trasaturile care ii reprezinta.

„Trasaturile locuitorilor din Maramures sunt mesterimea si smecheria. Adica sunt secretosi cu ce fac in ateliere, sa nu faca si restul ca ei ca n-ar mai avea ce sa vanda la turisti”, a notat acesta.

Evaluare Nationala 2014 – simulare: Vezi subiectele si baremele la Limba Romana si Matematica

Poezia de patru strofe „Zapada saruta intinderile” a lui A.E. Baconsky i-a pus, de asemenea, in dificultate pe participantii la simulare.

„Genul liric poate fi ca un indragostit care cade-n genunchi in fata iubitei si ca o fata care se oftica de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are randuri”, a punctat un elev.

„‘Zapada saruta intinderile’ se refera la cum se acopera mizeria de pe strada si se simt si intinderile bine. Desigur, poetul isi imagineaza ca sunt oameni si pot fi sarutate”, a comentat un alt scolar.

Un alt elev a intrat in rolul de critic literar si l-a „urecheat” pe poet ca a folosit cam des cuvantul „zapada”. „Repetitia este cuvantul zapada, pe care autorul il scrie cam des, si in titlu, si in poezie”, a observat acesta.

Toate perlele adunate de profesori vor fi facute publice pe 7 martie, iar elevii vor mai avea timp sa invete pana in luna iunie pentru Evaluarea Nationala 2014, care va avea o pondere, in premiera, de 75% din media finala pentru admiterea la liceu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button