Pericolul neștiut din apa îmbuteliată. Este de 3.500 de ori mai periculoasă pentru mediu decât apa de la robinet | STUDIU

06 aug. 2021
303 Afișari
Pericolul neștiut din apa îmbuteliată. Este de 3.500 de ori mai periculoasă pentru mediu decât apa de la robinet | STUDIU
Pericolul neștiut din apa plată îmbuteliată. Este de 3.500 de ori mai periculoasă pentru mediu decât apa de la robinet | STUDIU. Sursa foto: Unsplash

Faptul că apa îmbuteliată afectează mediul înconjurător este binecunoscut, însă gravitatea pe care o are această comoditate în cifre este de-a dreptul șocantă. Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal) a realizat un studiu care a scos la iveală faptul că impactul apei îmbuteliate asupra mediului este de până la 3.500 de ori mai mare decât în cazul apei de la robinet.

Studiul realizat de Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal) este primul din lume de acest fel, potrivit Digi24. Cercetătorii au studiat impactul pe care îl are consumul de apă îmbuteliată în orașul Barcelona, un oraș unde consumul de apă în sticle de plastic este extrem de popular, deși autoritățile au modernizat rețeaua de distribuire a orașului, astfel că locuitorii se pot bucura de o apă calitativă de câțiva ani încoace.

Consumul ridicat de apă îmbuteliată este mult mai costisitor și mai distructiv pentru mediul înconjurător

Potrivit ISGlobal, dacă toată populația orașului catalan ar bea doar apă ambalată în sticle de plastic, acest lucru ar fi catastrofal pentru ecosistemul din regiune – în timp, mai multe specii de plante și animale ar dispărea. De asemenea, consumul de apă îmbuteliată consumă mult mai multe resurse decât apa de la robinet – este vorba de până la 3.500 de ori mai multe resurse naturale pentru a putea produce ambalajele și pentru ca sticlele să ajungă pe rafturile magazinelor.

Mai mult, studiul a scos la iveală și impactul uriaș pe care îl are industria apei îmbuteliate asupra ecosistemelor, fie ele terestre sau maritime – apa ambalată este de 1.400 de ori mai dăunătoare pentru mediile de viață ale animalelor decât apa care provine de la robinet. Mare parte din acest număr șocant se datorează faptului că plasticul se descompune greu și dăunează lumii sălbatice.

Îngrijorător este faptul că ponderea cetățenilor din Barcelona care beau apă îmbuteliată zilnic nu este deloc mic – 60% dintre aceștia preferă apa îmbuteliată peste apa de la robinet.

În vederea realizării acestui studiu, cercetătorii spanioli au evaluat „întregul ciclu de viață” și impactul asupra mediului al unui pet, ceea ce include extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea sticlelor din plastic.

Avantajele apei îmbuteliate sunt mult mai mici față de efectele asupra mediului

Cercetătoarea Cristina Villanueva, autorul principal al acestui studiu, este de părere că motivele sanitare nu pot sta la baza utilizării pe scară largă a apei ambalate. Aceasta recunoaște eventualele riscuri ale apei de la robinet, însă oamenii ar trebui să țină cont de poluarea creată de producerea de ambalaje, dar și de aruncarea acestora.

„Motivele de sănătate nu justifică utilizarea pe scară largă a apei îmbuteliate. Da, strict vorbind, apa potabilă de la robinet este mai dăunătoare pentru sănătatea locală, însă atunci când faci comparația între impactul asupra mediului al apei îmbuteliate și al apei de la robinet observi că apa îmbuteliată crează mai multe probleme mediului înconjurător și naturii”, a precizat Villanueva.

Industria apei îmbuteliate consumă cantități impresionante de resurse. Doar în SUA se consumă anual 17 milioane de barili de petrol pentru a produce plasticul necesar pentru apa îmbuteliată în peturi. Aceeași cantitate de petrol ar putea fi folosită pentru a alimenta aproape 100.000 de case.

Oamenii au încredere în apa potabilă datorită publicității, spune coordonatoarea studiului

Cristina Villanueva speră ca acest studiu să ajute la reducerea consumului de apă îmbuteliată, însă spune că este nevoie de măsuri și din partea autorităților pentru a proteja mediul înconjurător. Totodată, aceasta pune popularitatea apei îmbuteliate pe seama agențiilor de publicitate.

„Oamenii au încredere în apa îmbuteliată, deoarece agenții de publicitate au făcut o treabă bună pentru a convinge tot mai multă lume că aceasta este opțiunea mai bună”, a explicat cercetătoarea.

Cookies