Pereţii sparţi de vecini, bombă cu ceas în caz de cutremur

de:
28 mart. 2011
31 Afișari
Pereţii sparţi de vecini, bombă cu ceas în caz de cutremur

Apartamentele frumos amenajate ale vecinilor de bloc pun serios în pericol viaţa locatarilor clădirii, în cazul unui cutremur de mare intensitate, avertizează specialiştii.

„Intervenţiile neautorizate în apartamente, la pereţii din structura de rezistenţă, pod duce la colapsul clădirii în cazul unui cutremur de mare intensitate, de peste 6 pe Richter. Astfel un bloc în care au fost desfiinţaţi pereţi din structura de rezistenţă, în cazul unui cutremur, se comportă asemenea unei clădiri cu risc seismic I. E o problemă extrem de serioasă şi gravă, mai ales în oraşele mari cum este Bucureştiul”, a declarat pentru B365.ro, Constantin Prăun, şef laborator “Reţeaua seismică naţională pentru construcţii” din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii (INCERC).

Structura de rezistenţa este cu atât mai afectată cu cât aceste modificări se produc la nivelurile inferioare. „Desfiinţarea pereţilor de rezistenţă afectează grav structura unui bloc. Depinde însă şi de tipul construcţiei. Cel mai grav este atunci când aceste modificări se produc la nivelurile inferioare, parter, etajul I”, a explicat arhitectul Vlad Cavarnali.

În doi ani un singur bucureştean a fost sancţionat pentru desfiinţarea unui perete de rezistenţă

În Bucureşti, sunte mii de anunţuri imobiliare în care apar apartamente vechi, cărora locatarii le-au modificat structura iniţială. Cu toate acestea, oficial nu există o statistică a blocurilor în care au fost afectate structurile de rezistenţă. Asta pentru că inspectorii primăriilor de sector nu pot interveni decât atunci când primesc sesizări din partea locatarilor. Potrivit autorităţilor, în doi ani de zile a fost raportat un singur caz, în care un bucureştean din Sectorul 4 a desfiinţat un perete din structura de rezistenţă a blocului.

„În ceea ce priveşte dezafectarea unor structuri de rezistenţă în apartament, în doi ani ne-am confruntat cu un singur caz. Proprietarul apartamentului nu a permis accesul pe proprietate în vederea efectuării controlului de specialitate, fapt pentru care i s-a întocmit proces verbal de constatare şi sancţionare, având ca măsuri prezentarea documentelor solicitate şi permiterea accesului pe proprietate în vederea efectuării controlului. Pentru faptul că nu au fost respectate măsurile dispuse, procesul verbal a fost înaintat instanţei de judecată, prin Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ, în prezent dosarul respectiv fiind în curs de soluţionare”, ne-au informat reprezentanţii Primăriei Sectorul 4.

În doi ani de zile, edilii de la Sectorul 4 au primit în total 61 de sesizări de la cetăţeni prin care aceştia semnalau executarea de modificări interioare pe care le suspectau a fi neautorizate. În urma verificărilor efectuate de inspectorii din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal, 34 de proprietari s-au “ales” cu sancţiuni, amenzile totalizând 34.000 lei.

Primăria Sectorului 1 nu are experţi pentru a stabili dacă a fost afectată rezistenţa clădirii

În aceeaşi perioadă de timp, în Sectorul 1 s-au înregistrat 52 de sesizări şi au fost aplicate 31 de amenzi în valoare de 74.000 lei. Reprezentanţii primăriei spun însă că nu ştiu în câte din aceste cazuri a fost afectată structura de rezistenţă a blocurilor. „Instituţia noastră nu este abilitată să efectueze expertize tehnice din care să rezulte dacă modificările interioare constatate sunt de natură structurală. Expertizele tehnice pot fi întocmite doar de experţi atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, au precizat pentru B365.ro reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Sectorul 3 – nicio sesizare privind desfiinţarea pereţilor de rezistenţă

În Sectorul 3, din ianuarie 2009 şi până în martie 2011 au fost întocmite 105 procese verbale de contravenţie şi au fost aplicate amenzi în valoare de 146.000 de euro pentru lucrări de construcţii-modificări interioare în apartamente fără autorizaţie de construire.

„Niciunul din cazurile întâlnite în ultimii doi ani pe raza sectorului 3 nu a presupus intervenţii neautorizate şi neexpertizate asupra structurilor de rezistenţă ale construcţiilor”, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 3.

Ce spune legea

Conform Legii nr. 50/1991, cu modificările ulterioare, autorizaţia de construire se eliberează pentru lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora. Exceptie fac lucrările care nu modifică structura de rezistenţă, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor sau aspectul arhitectural al acestora.

Inspectorii primăriei fac verificări la sesizările cetăţenilor. În conformitate cu legislaţia actuală, accesul inspectorilor în vederea desfăşurarii controlului în apartament se poate face numai cu acordul proprietarului. Dacă acest acces nu este permis se solicită concursul Asociaţiei de Proprietari (Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei). În cazul refuzului repetat al proprietarului de a permite verificarea apartamentului şi de a prezenta documentele referitoare la deţinerea acestuia la lucrarile efectuate, se aplică prevederile Legii 50/1991 privind sanctionarea impiedicarii desfasurarii controlului si, eventual, sanctionarea lucrarilor de constructii neautorizate.

Odată cu sancţiunea aplicată, agentul constatator poate dispune, în condiţiile legii, intrarea în legalitate prin efectuarea unei expertize de specialitate care să determine dacă lucrările efectuate pot fi autorizate retroactiv, dacă sunt necesare lucrări suplimentare de punere în siguranţă, de consolidare sau dacă construcţia se va aduce la starea iniţială.

În cazul nerespectării legislaţiei în vigoare, amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei la 100.000 lei.

Cookies