Pericolul cancerigen al clădirilor termoficate cu polistiren. Școlile și grădinițele sunt cele mai afectate

06 iul. 2021
751 Afișari
Pericolul cancerigen al clădirilor termoficate cu polistiren. Școlile și grădinițele sunt cele mai afectate
Radon

Cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca trag un semnal de alarmă privind pericolul cancerigen care poate apărea în cadrul clădirilor ce au fost reabilitate termic. Cele mai afectate clădiri sunt grădinițele și școlile, spun experții.

Pericolul cancerigen despre care atrag atenția cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este radonul, o substanță cancerigenă prezentă deja în majoritatea școlilor, care, din cauza reabilitării termice, va ajunge la concentrații și mai mari, potrivit Agerpres. Aceștia avertizează și că radonul este cel mai nociv poluant natural prezent în mediul interior.

„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore.

Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, au transmis marți oficialii UBB.

Radonul este a doua cauză principală de cancer pulmonar, după fumat

Efectele radonului asupra sănătății sunt studiate constant de către cercetătorii din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma”. La nivel european, radonul este considerat responsabil pentru circa 15% dintre cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar. La nivel mondial însă, acest gaz extrem de cancerigen este considerat drept a doua cauză cauză principală a cancerului pulmonar, radonul fiind întrecut doar de fumat.

Expunerea pe durate extinse de timp la niveluri care depășesc pragul de 100 Bq/m3 este tratată de experți drept extrem de periculoasă. În urma directivelor Uniunii Europene, care obligă statele membre să monitorizeze și să raporteze sursele de radioactvitate, a fost implementat în anul 2018 în România Planul Național de Radon, care măsoară concentrația de radon în aerul din școli, grădiniţe şi creşe, spitale şi alte clădiri unde se află constant un număr ridicat de persoane. De asemenea, autoritățile obligă la aplicarea unor lucrări pentru protejarea persoanelor față de expunerea la radon.

Expunerea la radon poate avea efectul a 150 de radiografii pulmonare pe an

Concentrația maximă de radon acceptată de legislația României este de 300 Bq/m3, care este echivalentă pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare într-un an, sau fumarea a 16 țigări în fiecare zi. Studiul realizat de cercetătorii de la UBB în peste 400 de clădiri a arătat că în peste 20% dintre școlile investigate din România concentrația de radon a depășit valoarea limită impusă de lege.

Cookies