Pericolul ascuns din centralele termice. Mulți oameni au omis un detaliu important în pandemie: Numărul reviziilor a scăzut simțitor

20 aug. 2021
12678 Afișari
Pericolul ascuns din centralele termice. Mulți oameni au omis un detaliu important în pandemie: Numărul reviziilor a scăzut simțitor
Pericolul ascuns din centralele termice. Mulți oameni au omis un detaliu important în pandemie: Numărul reviziilor a scăzut simțitor

Puțini știu sau poate realizează asta, dar există un pericol ascuns cu privire la centralele termice în ultima perioadă. Mulți oameni care au instalate astfel de dispozitive au omis un detaliu important în pandemie, iar numărul reviziilor a scăzut simțitor pentru acestea. Experiții spun că problema este arzătoare la propriu.

Centralele termice de apartament din România par să fie adevărate bombe cu ceas în casele românilor. Multe dintre acestea se află în București, unde mulți oameni au renunțat la sistemul centralizat de încălzire după ce au ajuns să tremure în apartamente, fără apă caldă și căldură, ierni întregi.

Problema este că oamenii nu-și mai fac reviziile la centralele termice

Pandemia de coronavirus se pare că a afectat bunul mers al lucrurilor în foarte multe privințe, chiar și atunci când vine vorba de centralele termice. Se pare că aceasta i-a obligat pe oameni să petreacă mai mult timp în casele lor, din cauza restricţiilor, însă a şi a generat o reticenţă faţă de interacţiunile fizice pe care le presupune operaţiunea de reparare şi/sau mentenanţă a diverselor echipamente ce trebuie verificate periodic.

Astfel, experții Ariston Thermo pe zona de service spun că numărul solicitărilor de intervenţie pentru verificări tehnice periodice sau revizii la centralele termice a scăzut, în 2020, pe fondul perioadei de lockdown, cu aproximativ 25% faţă de perioada anterioară. Totuși, chiar și înainte de acest probleme medicale situația era drastică, însă acum s-a agravat.

„Pandemia a schimbat obiceiurile de consum. Pe de-o parte, odată cu restricţiile de circulaţie şi impunerea, în multe cazuri, a programului de lucru de acasă, oamenii au devenit mult mai preocupaţi de confortul propriului cămin, pentru că au petrecut mai mult timp în interiorul acestuia. Pe de altă parte, ei au devenit şi mai ezitanţi în interacţiunile fizice clasice, pe care le presupuneau anterior operaţiunile de verificare şi/sau revizie tehnică a centralelor”, a explicat Cătălin Drăguleanu, CEO Ariston Thermo România.

Verificarea pentru centralele termice se face o dată la doi ani și este obligatorie prin lege

Astfel, verificarea tehnică periodică se efectuează o dată la doi ani şi este obligatorie prin lege. Specialiştii recomandă însă și revizia anuală a centralei termice pentru a permite funcţionarea în siguranţă a centralelor termice.

De obicei, verificarea tehnică a centralelor este simplă și durează vreo 1,5-2 ore. Mai mult, costul reviziei este cuprins între 150 şi 200 de lei și include o serie de acţiuni de curăţare şi întreţinere a schimbătorului de căldură, de verificare sau refacere a reglajelor de ardere și schimbarea filtrelor de apă rece şi încălzire.

Cookies