PERICOL IMINENT de accidente cu victime în locuinţe şi birouri – document Min. Economiei

de:
28 feb. 2016
2 Afișari
PERICOL IMINENT de accidente cu victime în locuinţe şi birouri - document Min. Economiei

Potrivit Ministerului Economiei, în România există peste 400.000 de echipamente înregistrate şi peste 20.000 de firme autorizate, care fac obiectul activităţii Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

„Structura actuală a instituţiei nu permite inspectorilor ISCIR o verificare în temenele prevăzute a tuturor instalaţiilor şi societăţilor ce activează în domeniul reglementat şi astfel conduce la sporirea gradului de periculozitate, care şi aşa este unul ridicat, dictat de natura sa”, se menţionează în documentul oficial obţinut de News.ro.

Din această cauză, specialiştii Ministerului Economiei trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolele generate de imposibilitatea realizării verificărilor necesare.

„Există în prezent pericolul iminent de apariţie a unor avarii şi accidente atât în utilizarea echipamentelor şi instalaţiilor care funcţionează în clădirile şi incintele de uz curent (clădiri de locuinţe şi clădiri de birouri), precum şi în utilizarea echipamentelor şi instalaţiilor care sunt folosite în procese industriale/şantiere de construcţii. Accidentele produse în astfel de medii pot cauza atât victime umane, cât şi o poluare a mediului, cu implicaţiile prevăzute de lege”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

Pentru a reduce pericolul, proiectul extinde atribuţiile inspectorilor ISCIR în materie de verificare a echipamentelor şi instalaţiilor periculoase. Astfel, verificările tehnice în utilizare sau în vederea autorizării vor fi realizate obligatoriu, pentru o serie extinsă de instalaţii, doar de către inspectorii ISCIR, nu şi de persoane autorizate de către instituţie, ca în prezent.

Cookies