ARHIVA B365

Percheziţii la secţiile 1 şi 3 de poliţie. Agenţii sunt acuzaţi de tortură şi lipsire de libertate

Ofiţerii DGA au ridicat, marţi dimineaţă, primii poliţişti vizaţi de descinderile care au avut loc la Secţiile 1 şi 3 Poliţie, care au fost aduşi la sediul central al Direcţiei Generale Anticorupţie, pentru audieri, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

De altfel, toţi agenţii suspectaţi de luare de mită vor fi duşi, în urma percheziţiilor, la sediul DGA.

Încă din 6 ianuarie, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie din cadrul Secţiilor 1 şi 3 Bucureşti, pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Totodată, au fost emise 82 de mandate de aducere, în vederea punerii în executare de către organele de poliţie.

Tribunalului Bucureşti a admis 30 de autorizaţii de percheziţie formulate.

Agenţii de poliţie, majoritatea de la ordine publică, care aveau competenţe şi pe linie rutieră, sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi prinşi în trafic fără ITP valabil. În aceste cazuri, au spus sursele NewsIn, poliţiştii negociau cu şoferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumită sumă agentului, scăpa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistentă, deşi sancţiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi imposibilitatea de a mai circula.

De asemenea, agenţii sunt suspectaţi că, în unele cazuri, deşi constatau abateri pe linie de ordine publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Anchetatorii au început cercetările în acest caz în urmă cu mai multe luni, după ce a primit informaţii de la conducerea Poliţiei Capitalei şi de la IGPR. Cei 31 de poliţişti au fost monitorizaţi timp de mai multe luni. Ofiţerii DGA au avut infiltraţi agenţi sub acoperire pentru a proba activităţile ilicite ale agenţilor bucureşteni, au mai spus sursele NewsIn.

Acţiunea demarată marţi dimineaţa este coordonată de directorul general al DGA, chestorul Jenică Arion. Ofiţerii DGA au desfăşurat această anchetă în colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Anchetatorii au informaţii că o parte din agenţii de poliţie vizaţi de percheziţiile de marţi dimineaţa ar fi luat bani sub formă de taxă de protecţie de la prostituate, pentru a nu le amenda, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Astfel, potrivit surselor NewsIn, dacă în cazul sumelor de bani primite pentru a nu sancţiona şoferii care nu aveau ITP-uri valabile există probe, în timpul desfăşurării anchetei au apărut şi informaţii că unii dintre agenţi ar fi luat taxă de protecţie de la prostituatele din centrul Bucureştiului, însă aceste date urmează să fie confirmate sau infirmate de anchetă.

De asemenea, sursele citate au precizat că anchetatorii au probe în cazul a 28 de agenţi de la cele două secţii din Capitală, însă numărul celor care vor fi audiaţi se ridică la peste 40, printre care se numără şi persoanele de la care poliţiştii ar fi luat mită.

Ofiţerii DGA au descins, marţi dimineaţa, la locuinţele a zeci de poliţişti din Bucureşti, precum şi la Secţiile 1 şi 3 Poliţie unde lucreză aceştia, agenţii fiind suspectaţi de luare de mită, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Agenţii vizaţi de percheziţii, majoritatea de la ordine publică, care aveau competenţe şi pe linie rutieră, sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi prinşi în trafic fără ITP valabil. În aceste cazuri, au spus sursele NewsIn, poliţiştii negociau cu şoferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumită sumă agentului, scăpa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistă, deşi sancţiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi imposibilitatea de a mai circula.

De asemenea, agenţii sunt suspectaţi că, în unele cazuri, deşi constatau abateri pe linie de ordine publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Anchetatorii au început cercetările în acest caz în urmă cu mai multe luni, după ce a primit informaţii de la conducerea Poliţiei Capitalei şi de la IGPR. Poliţiştii au fost monitorizaţi timp de mai multe luni. Ofiţerii DGA au avut infiltraţi agenţi sub acoperire pentru a proba activităţile ilicite ale agenţilor bucureşteni, au mai spus sursele NewsIn.

Acţiunea demarată marţi dimineaţa este coordonată de directorul general al DGA, chestorul Jenică Arion. Ofiţerii DGA au desfăşurat această anchetă în colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button