Percheziții la samsarii de mașini second-hand. Prejudiciu de 20 milioane de euro

17 mart. 2021
156 Afișari
Percheziții la samsarii de mașini second-hand. Prejudiciu de 20 milioane de euro

Polițiștii fac percheziții la mai multe grupări specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, grupări care ar activa în comerțul cu mașini second-hand, pagubă făcută în bugetul statului fiind de 20 de milioane de euro din taxe neplătite. 

Polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează pe 17 martie 62 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov, Bacău, Brașov, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Vaslui, în cadrul a două dosare penale. 31 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare.

 

„La data de 17 martie 2021, În fapt, cercetările privesc 5 grupări infracționale specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, grupări care, prin intermediul membrilor săi, ar controla direct sau prin interpuși mai multe societăți comerciale, ce desfășoară activități în domeniul comerțului intracomunitar cu autovehicule rulate”, se arată în comunicatul transmis de IGPR.

Prin intermediul acestor societăți comerciale, ar fi fost achiziționate autovehicule de la parteneri din spațiul Uniunii Europene, cu preponderență din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania, dar și din alte țări, pe care, ulterior, le-ar fi vândut în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Percheziții la samsarii de mașini second-hand. Prejudiciu de 20 de milioane de euro

Afacerea samsarilor ar fi avut loc pe parcursul a trei ani, din 2016 până în 2019, timp în care au păgubit statul cu aproape 20 de milioane de euro.

„Activitatea infracțională a bănuiților ar fi fost săvârșită prin intermediul mai multor societăți comerciale și ar fi fost structurată pe diferite intervale de timp, în perioada 2016-2019. Prin activitatea infracțională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 97.000.000 de lei (aproximativ 20 de milioane de euro). Echipele participante la operaţiune sunt constituite din ofițeri și agenți de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, inspectoratele de poliție județene Ilfov, Bacău, Brașov, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Vaslui”, transmite IGPR.

La activități participă și specialiștii Institutului Național de Criminalistică și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale. În vederea aducerii la îndeplinire a tuturor măsurilor procesuale și procedurale instituite, activitățile beneficiază de sprijinul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Cookies