ȘTIRI

Marian Vanghelie a fost reținut de procurorii DNA, pentru 24 de ore, alături de alte 4 persoane

UPDATE Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, informează Realitatea TV.

UPDATE 22:20 Potrivit Realitatea Tv, patru persoane sunt reținute pentru 24 de ore în dosarul de corupție în care este audiat la DNA primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Au fost reținuți pentru 24 de ore vărul lui Marian Vanghelie, Mircea Sorin Niculae, șefa Economat Sector 5 Laura Ciocan și alți doi angajați ai Primăriei Sectorului 5.

UPDATE 22:15 Marian Vanghelie a părăsit sediul Primăriei Sectorului 5. Edilul a fost dus la DNA pentru a fi audiat în această seară. Când a ajuns la DNA Vanghelie le-a spus jurnaliștilo „o să vă convingeți dacă am luat mită sau nu”. Marian Vanghelie i-a spus unei jurnaliste „ce frumoasă ești!” chiar înainte de a intra în sediul DNA.

UPDATE 20:00 „Nu se întâmplă nimic. Se fac nişte percheziţii în anumite birouri, se cer anumite situaţii, se verifică documente, se ia filă cu filă, fiecare birou, durează. Am aflat diverse lucruri de la televizor. Eu mă refeream la ceea ce s-a spus în presă. Ce am văzut în presă, 99% nu are nicio legături cu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Cred că informaţiile nu sunt întocmai cu ceea ce trebuie. Haideţi cu comisioanele şi firmele paravan… Când o să se întâmple şi cu presa din România asupra unor denunţuri, cu toţii o să vă daţi seama că am greşit în societatea românească şi ne ducem la balamuc. Vreau să le mulţumesc domnului Victor Ponta, lui Gabriel Oprea şi Sebastian Ghiţă şi le spun ceea ce îmi doresc ei mie, să li se întâmple lor.

Uitaţi-vă cum s-a lucrat până acum. Vor apărea şi anumite întâlniri ale unor persoane. Nu vreţi să vă povestesc de întâlnirea lui Georgescu de la ANI… Ar fi trebuit să păstrez, poate făceam şi eu un denunţ şi cum se stabilesc că parlamentarii să fie incompatibili la ANI. Asta nu este o întrebare logică. Orice om se teme. Un om sănătos la cap se teme de tot ce se întâmplă în România. Mă tem nu pentru cei 1000 de parlamentari, ci pentru cei 20 de milioane de români”, a declarat Marian Vanghelie într-o intervenţie telefonică la România TV.

UPDATE 19:40 Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a declarat, joi seară, că primarul Sectorului 5 așteaptă să meargă la DNA pentru a fi audiat și a i se aduce la cunoștință învinuirile. Cezar Bivolaru a subliniat că „indiscutabil va fi dus la DNA pentru că există mandat de aducere”. El a mai spus că reacția lui Marian Vanghelie la acuzațiile care i se aduc a fost una „de extremă bucurie”, potrivit Realitatea TV.

„Nu înțelege despre ce este vorba și nici eu nu înțeleg. Probabil că o să se lămurească și acest lucru în momentul în care i se va aduce la cunoștintă învinuirea. Indiscutabil va fi dus la DNA pentru că există mandat de aducere. E o percheziție generală. Au fost verificate mai multe încăperi, nu știu exact cui aparțin. Una dintre ele este biroul domnului primar, nu știu să fi găsit ceva”, a declarat avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru.

Întrebat ce caută anchetatorii, avocatul lui Marian Vanghelie a răspuns:

„Documente aparținând unor firme care au derulat, să spunem, niște relații contractuale comerciale cu Primăria sectorului 5 (…) Singurul lucru pe care l-am văzut de dimineață a fost mandatul de aducere. Am reținut din el că i se reține infracțiunea de abuz în serviciu. Nu am văzut o anumită formă continuată, un anumit număr de acte materiale. Noi așteptăm aici să se termine perchezițiile să mergem la DNA pentru a fi audiat și a i se aduce la cunoștință învinuirile”, a adăugat avocatul lui Marian Vanghelie.

UPDATE 15.21: Marian Vanghelie a ajuns la Primăria Sectorului 5, unde a negat din nou acuzaţiile.

„Hai mă, ce naiba, astea-s comedii! Nici n-am negociat, nici n-a existat, nimica. Eu mă simt bine, nu vedeţi?”, a spus primarul-

UPDATE ora 14.23: Marian Vanghelie a fost ridicat de jandarmi şi dus la sediul Primăriei Sectorului 5. Conform avocatului, după percheziţia de la primărie, va fi dus la DNA.

UPDATE ora 13.30: Primarul Marian Vanghelie a declarat joi ca este complet nevinovat.

„Intrebati organele cand era domnul Georgescu in birou la domnul Vlad, seful de cabinet al domnului Ponta si stabileau cui sa inceapa dosarele si urmaririle penale, ce parlamentari sa ‘omoare'”, a spus Vanghelie la B1 TV.

Intrebat daca a luat comisioane asa cum il acuza procurorii DNA Vanghelie a raspuns: „Simtiti din glasul meu ca stau lucrurile asa? Lucrurile nu sunt foarte placute pentru mine, doar nebunii sunt linistiti. Cred ca exista denunturi … ma astept la orice. Eu nu am probleme”.

Si despre Oana Mizil Vanghelie sustine ca este nevinovata: „N-are nicio problema doamna Oana Mizil. Se mai duce la magazinul varului meu care ii mai cerea sfatul. Nu cred ca trebuia sa apara pe ecrane iubita lui Vanghelie. Cred ca era suficient Vanghelie. Dar suntem in tara pe care o dorim, a completat Vanghelie, conform stiripesurse.ro.

UPDATE ora 13: Conform avocatului, procurorii DNA au ridicat câteva ceasuri, „ceasuri care oricum apar în declaraţiile sale de avere”, după cum a completat acesta. 

Conform România Tv, este vorba despre contracte atribuite in mod ilegal încă din anul 2007 şi până în prezent. Prejudiciul în acest caz este de circa 2 miliarde de lei. 

Este vorba despre contracte acordate pentru reabilitarea de instituţii de învăţământ – grădiniţe şi şcoli, completează Digi24.

Lucrările finanţate din bani publici ar fi fost acordate nelegal, iar, potrivit Realitatea TV, Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de 15-20% din suma acordată pentru lucrări.  Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a ajuns acasă în jurul orei 10.30.  Întrebat de jurnalişti ce caută procurorii, Vanghelie a răspuns: „Vom vedea.” 

Avocatul lui Marian Vanghelie a declarat că acesta este acuzat de abuz în serviciu, conform mandatului DNA.

La DNA a fost adusă iubita primarului Sectorului 5, Oana Mizil, care a declarat că nu ştie nimic despre aceste afaceri şi nu crede că ar fi adevărate acuzaţiile.

Percheziţii au loc, în acest caz, şi la firma Calex Business, al cărei administrator este SC Economat Sector 5.

„În cursul zilei de 12 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.”, precizează DNA printr-un comunicat de presă remis B365.ro. Instituţia precizează, de asemenea, că cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2007 – 2015.

Percheziţii la Administraţia Domeniul Public Sector 5 au avut loc şi în luna septembrie 2014. Edilul Marian Vanghelie a declarat atunci că descinderile au avut în vedere o problemă economică a unor companii care lucrează cu primăriile. 

De asemenea, în decembrie anul trecut, autoritățile de la Parchetul Capitalei au demarat percheziţii la Primăria Sectorului 5, verificând modul în care s-au dat ajutoare sociale, suspiciunile fiind de abuz în serviciu, trafic de influență și cumpărare de influență.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button