ARHIVA B365

Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, a fost reținut de DNA. MITĂ de 300.000 euro

UPDATE ORA 17.20: Primarul Iulian Bădescu a fost reținut de DNA pentru 24 de ore. El este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. 

Redam mai jos comunicatul DNA: 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, (începând cu data de 3 martie 2015, ora 16.15, până la data de 4 martie 2015, ora 16.15) a inculpatului
BĂDESCU IULIAN, primarul municipiului Ploieşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale)

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de :
– IACOB OANA CRISTINA, secretar al municipiului Ploieşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale)
– ALEXANDRU IULIA ALINA, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale)

În ordonanţele de reţinere, respectiv de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, inculpatul BĂDESCU IULIAN a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

Acelaşi inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal ,,F.C. PETROLUL” Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde inculpatul Bădescu Iulian a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

În calitate de secretar al municipiului Ploieşti, inculpata IACOB OANA CRISTINA, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare sus menţionate au fost semnate de inculpata ALEXANDRU IULIA ALINA, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Inculpatul BĂDESCU IULIAN urmează a fi prezentat, la data de 4 martie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Prahova. 

UPDATE 10:40 Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, a fost adus marți la sediul DNA, unde va fi audiat de procurorii anticorupție într-un dosar privind premierea echipei FC Petrolul din bugetul local, potrivit Agerpres.

Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, a declarat că are calitatea de suspect în dosarul în care procurorii DNA fac percheziții marți dimineață, dar că nu știe care sunt acuzațiile, urmând să afle la DNA, unde va merge la audieri, potrivit Digi24.

Iulian Bădescu a spus la Digi 24 că este un dosar deschis în 2014 cu privire la finanțarea echipei Petrolul Ploiești. Ar fi vorba de o sumă de 3 milioane de euro pe care municipalitatea l-ar fi plătit pentru performanțele echipei de fotbal în sezonul 2012-2013.

Primarul a mai spus că în acestă cauză a fost o sigură dată în calitate de martor, „o să văd când ajung la DNA ce calitate am acum”, a adaugat edilul.

„Totul a fost legal din punct de vedere al finanțării. Nu am finanțat echipa, ci performanța echipei Petrolul Ploiești. Când am ajuns eu primar a fost sistat vechiul contract. FC Petrolul Ploiești este o societate privată, nu aparține Primăriei”.

Primarul din Ploiești a spus că au fost făcute percheziții și acasă la el, de unde anchetatorii au ridicat unele documente.

PERCHEZIȚII PRIMĂRIA PLOIEȘTI. Anchetatorii vor face mai multe verificări, vor ridica documente și, ulterior, vor face și audieri. Vizat de controalele procurorilor DNA ar fi chiar primarul Iulian Bădescu, potrivit Digi24.

Primarul Iulian Bădescu ar fi sponsorizat ilegal echipa de fotbal Petrolul Ploiești.

PERCHEZIȚII PRIMĂRIA PLOIEȘTI. Este o anchetă începută de investigatorii DNA începută acum mai bine de un an. Atunci s-a declanșat și urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Iulian Bădescu ar fi vizat de anchetă, iar suma de care vorbesc procurorii ar fi de trei milioane de euro. Suma ar fi fost dată de municipalitate asociației Lupii Galbeni, iar banii ar fi ajuns și la echipa Petrolul Ploiești.

Potrivit Agerpres, perchezițiile vizează biroul primarului Iulian Bădescu, dar și locuința acestuia din municipiul Ploiești.

Potrivit acelorași surse, acuzațiile din acest dosar sunt legate de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită.

Procurorii DNA Ploiești au dispus în urmă cu un an începerea urmăririi penale in rem într-un dosar legat de finanțarea echipei de fotbal Petrolul Ploiești de la bugetul local. Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, municipalitatea urma să premieze cu suma de trei milioane de euro echipa de fotbal pentru performanțele sportive.

Până la momentul declanșării cercetărilor Primăria Ploiești a achitat aproximativ 1,7 milioane de euro către echipa de fotbal prin Asociația „Lupii Galbeni”.

Redăm comunicatul transmis de către DNA: Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupţie comise în perioada 2013-2014.

În cursul zilei de 03 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 locații, situate în municipiul Ploieşti, dintre care una este sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button