ARHIVA B365

PERCHEZIŢII la Ministerul Fondurilor Europene. PREJUDICIUL: 30 milioane de euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi Vrancea şi Caraş-Severin au efectuat în data de 15 decembrie un număr 37 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a Judeţelor Ilfov şi Iaşi în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals in înscrisuri sub semnătura privata şi uz de fals, informează DIICOT, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2014, pe teritoriul Romaniei (zona Bucuresti-Ilfov si Moldova) a acţionat un grup infractional organizat ce functiona pe paliere, cu structura piramidala, fiecare membru având atribuţii clare si precis determinate şi care acţiona coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, spălare de bani, înşelăciune, obţinerea frauduloasa de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătura privata, uz de fals.

La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite care s-au specializat fiecare având atribuţii clar determinate.

Gruparea îşi desfăşura activitatea in mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala (prin înfiinţarea si utilizarea de societăţi comerciale in scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, societăţi care erau trecute pe numele unor persoane modeste material si cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate in fapt de către membri grupării, activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale) spălare de bani (prin preluarea de sume de bani cash de la diverşi „clienţi”, depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia „clienţilor”) înşelăciune (fraudarea unor instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite in baza unor acte falsificate si nerambursarea acestora) infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prin obţinerea in mod fraudulos, in baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finanţare) fals in înscrisuri sub semnătura privată (prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării si utilizării societăţilor comerciale si a operaţiunilor comerciale si financiare aferente) si uz de fals (prin folosirea documentelor falsificate in scopul producerii de consecinţe juridice).

Numărul acestor societati comerciale tip „fantomă”, care au fost înfiinţate nu in scopul de desfăsura activitați legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente in atingerea obiectivului major si anume obtinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entitați.

Motivatia reală a inființării unui numar atat de mare de firme a constat atat in extinderea posibilitaților de a desfașura activitati criminale in cat mai multe si mai variate domenii, dar si in crearea unui „hățiș” juridic si economic care sa fie foarte greu de deslușit de catre organele judiciare si fiscale in cazul deconspirării activitatilor ilegale sau in cazul controalelor efectuate de catre organele fiscale.

De asemenea,există suspiciuni că activitatea a membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât pentru a-si asigura produsul infracţional, liderul gruparii a inființat societăţi comerciale si in alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.

Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse în vederea audierii 100 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Menţionăm că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se precizează în comunicatul citat.

„Motivaţia reală a înfiinţării acestor societăţi a constat în extinderea posibilităţilor de a desfăşura activităţi ilegale în mai multe domenii, dar şi în crearea unei reţele juridice şi economice care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale.

Membrii grupării ar fi acţionat în vederea obţinerii de bani prin activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale, controlate de diverse structuri infracţionale.

De asemenea, cei în cauză sunt bănuiţi de spălare de bani prin preluarea de numerar de la diverşi clienţi, depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către aceştia, urmată de punerea banilor la dispoziţia clienţilor.

Totodată, aceştia sunt bănuiţi că ar fi înşelat instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite, în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora.

Persoanele bănuite ar fi comis şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prin obţinerea în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, în cadrul diferitelor programe de finanţare.

Gruparea ar fi falsificat documentele necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale, pe care le-ar fi folosit în scopul producerii de consecinţe juridice.

De asemenea, din cercetări a reieşit că, pentru a-şi asigura produsul infracţional, liderul grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale în alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 27.000.000 de euro.

De asemenea, prin tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 20.000.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T – S.T. Bucureşti, vor fi conduse, în vederea audierii, 100 de persoane.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de la I.P.J. Iaşi şi al jandarmilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către S.R.I.”, potrivit unui comunicat al IGPR.

Potrivit Realitatea TV, procurorii DIICOT derulează 37 de percheziţii simultan. Mascaţii şi procuroii au descins la mai multe adrese. 36 persoane vor fi ridicate şi duse la sediul DIICOT pentru declaraţii. Procurorii vor ridica acte, documente şi calculatoare pentru a face verificări în acest caz. Acuzaţiile în acest caz sunt de delapidare, încercare de fraudare şi accesare a fondurilor europene, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Perchezițiile vizează un caz în care există suspiciuni de evaziune fiscală cu produse alimentare, în special produse din carne, prestări de servicii prin firme fantomă, persoanele vizate fiind suspectate şi că ar fi încercat să acceseze ilegal fonduri europene. Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 100.000.000 de lei, conform b1.ro.

În dosar ar fi impliicați un notar, dar și doi experți contabili.

Mai mulţi funcţionari din cadrul organismului intermediar pentru IMM-uri de la Ministerul Fondurilor Europene, dar şi mai mulţi proprietari de firme, cele mai multe dintre ele firme fantomă, au fost ridicaţi şi duşi la audieri.

În acest dosar apare şi numele mamei lui William Brânză, fostul candidat la preşedinţia României. Pe numele ei ar fi fost înfiinţată o firmă care înregistra operaţiuni fictive privind achiziţia de carne. William Brâză ar putea fi audiat doar în calitate de martor în acest dosar şi nu este vizat direct în această anchetă, potrivit Romania TV.

Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 30 de milioane de euro. În dosar sunt implicate peste 100 de firme. Cele mai multe dintre ele făceau achiziţii fictive astfel încât să recupereze TVA-ul de la statul român.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button