Percheziţii la locuinţa „regelui asfaltului” Georgică Cornu

de:
27 mart. 2014
3 Afișari
Percheziţii la locuinţa

Polițiști de la Crimă Organizată și de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Timiș, Mehedinți și Gorj, coordonati de procurorii DIICOT Timișoara, fac descinderi si in alte judete. Au loc peste 20 de percheziții, simultan, la Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu și la palatele unor lideri ai clanurilor de romi din Strehaia, urmând ca la audieri să fie duse peste 20 de persoane, informează evz.ro.

Potrivit anchetatorilor, lui Georgică Cornu, omul de afaceri care acum câțiva ani derula cele mai multe contracte cu statul, i se impută un prejudiciu de 60 de milioane de lei.

Conform aceleiaşi surse, omul de afaceri nu a fost găsit acasă, în timpul descinderilor. O rudă a lui a venit pentru a se ocupa de copii.

Potrivit Româniatv.net, „regele asfaltului” din Banat a fost prins de anchetatori în Capitală. 

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoare împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timiş şi Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Timiş, Mehedinţi şi Gorj, au efectuat un număr de 25 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Mehedinţi şi Gorj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din 26 de persoane, structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2007, numitul C.G, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice.

De asemenea, există suspiciuni că, numitul C.G, împreună cu ceilalţi membrii ai grupării infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii financiare, au înregistrat în evidențele contabile ale societăţilor pe care le administrau, operațiuni care nu reflectă realitatea, având ca scop diminuarea artificială a bazei impozabile, deducerea ilegală de TVA și reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat, fără ca mărfurile să existe și să circule în fapt între societățile furnizoare și beneficiare.

Prejudiciul cauzat a fost de 61 milioane lei, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara urmează să fie audiate 26 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie”, informează DIICOT, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Conform anchetei DIICOT începută în 2012, după ce un fost contabil al Regelui asfaltului din Banat l-a denunţat, există facturi potrivit cărora Cornu s-a aprovizionat fictiv cu cantități enorme de materiale de construcții de la romii din Strehaia. Pentru a nu plăti taxe la bugetul de stat, în contabilitatea grupuluid e firme conduse de Cornu erau înregistrate facturi emise pe bandă rulantă de către firmele deţinute de romii de la Strehaia. Documentele erau înregistrate în contabilitate, banii livraţi în conturile mafiei facturilor, ulterior fiind scoşi şi returnaţi după reţinerea unui comision.

În 2012, anumite documente au fost ridicate în urma altei percheziții. Împotriva omului de afaceri Georgică Cornu a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit investigatorilor, numai în urma tranzacțiilor efectuate în perioada 2007 – 2009, apar o serie de situaţii incredibile, de exemplu faptul că într-o singură zi un camion de 20 de tone ar fi efectuat nu mai puțin de patru transporturi de fier între Strehaia şi Timişoara, adică a parcurs 2.000 de kilometri. Ancheta a fost extinsă și la tranbzacțiile effectuate ulterior, astfel că până în anul 2011 oamenii legii vorbesc de un prejudiciu de peste 60 de milioane de lei.

Din 2012 mai multe firme din cadrul grupului patronat de Cornu au intrat în insolvență, iar anul acesta una din ele a declarat falimentul. Între timp, băncile i-au scos la licitație mai multe proprietăți, pentru a-și recupera banii.

Cookies